Температура при бебето

14 коментара3/5

Кога температурата при малкото бебе е опасна?


Е, случи се. Първата ни настинка. Или вирус – все още не се знае. Просто вчера сутринта аз и Ирина се събудихме с хрема, кихане и леко покашляне. Аз имам и неприятни болки в гърлото.

Прегледът на Ирина показа, че няма зачервено гърло, гърдите са чисти и температура няма. Засега трябва да капя физиологичен разтвор в нослето. Тя е жизнена, яде си добре и си играе с играчките. Снощи беше малко кисела, но след банята и хубаво обличане и шапка на главата заспа. През нощта прискимтяваше няколко пъти, но биберонът я успиваше веднага.
Тази сутрин се събуди с температура. Сините й очички са зачервени, просто „светят“ и сълзят. Ако може да се вярва на термометър тип „биберон“, температурата е между 37,2 и 37,7. Педиатрите твърдят, че най-надеждни са старите термометри, с които се мери температура под мишницата. Друг е въпросът, че чух наскоро, че излизат от употреба. Смятам още днес да се запася с два такива, защото ако наистина ги спрат от продажба, ще е добре да си имам. Дигиталните термометри дават различни показатели, все пак по-надеждните са тези за измерване в дупето. Особено важни са за бебета до тримесечна възраст, в които точността на температурата е критична.

Сама по себе си температурата не е опасна и ен трябва да бъде лекувана, защото е признак за някаква инфекция или процес в организма на детето. Много често децата вдигат температура през нощта и родителите не знаят как да реагират – дали да чакат до сутринта или веднага да се обадят на педиатъра. Поликлиниките имат спешни телефони за уикендите и за през нощта за подобни ситуации, но все пак трябва да знаем кое се смята за висока температура и дали може да чака до сутринта.

  • Нормална температура - 36 до 37.2 – варира в различните часове на деня и се влияе дали бебето се е напъвало да ака, дали си е играло и е леко превъзбудено

  • Леко повишена температура - 37.3 дo 38.3 – лекува се лесно, не е сериозна и може да чака до сутринта

  • Повишена температура - 38.4 дo 39.7 – ако няма други притеснителни признаци може да почака до сутринта

  • Висока температура – над 39.8 – опасна е, ако не може да се свали с нищо – лекарство или компреси или има налице и следните симптоми, които изискват незабавно обаждане:

 

Детето е отпуснато, погледът му е мътен и не може да го задържа и фокусира във вашия.

Детето плаче по-различно от обичайното мрънкане. Става въпрос за продължителен рев или пищене, които не се повлияват от нищо.

Детето има температура около 40 градуса, схванат врат, повръща, обръщането или навеждането на главата са болезнени. Има опасност от менингит.

Спешно състояние е, когато температурата е 38,4, а вашето дете е:

- под 6 седмична възраст – веднага трябва да бъде откарано в спешно отделение.

- между 7 седмици до 3 месеца – незабавно се обадете на лекаря, за да ви каже какво да правите.

Не давайте никакви лекарства преди да отидете при лекаря или в болница, за да може температурата да бъде измерена на място и според другите симптоми да се назначи лечение.

 

27.11.2007. / Деси Тодорова

 

14 коментарaДобави коментар »

Деси-авторката

От Деси-авторката10.12.2007, 09:47 ч.

Ал, това което правите май е достатъчно. Маска на лицето, да не го гушка и през цялото време и проветряване. Щом сте под един покрив, просто няма какво повече да се направи.

Виж всички коментари за "Температура при бебето".

Още от "Дневникът на една майка"

Шести месец на бебе Ирина

Шести месец на бебе Ирина

Животът на бебета през шести месец

Първият ми рожден ден с бебе

Първият ми рожден ден с бебе

Защо ли не ми се празнува?

Седми месец на бебе Ирина

Седми месец на бебе Ирина

Седмата ни среща с д-р Масларска е, за да научим повече за развитието на бебетата през седми месец от живота им