Пети месец на бебе Ирина

38 коментара4/5

Петата ни среща с д-р Масларска е, за да научим повече за развитието на бебетата през пети месец от живота им.

 

irina10.jpg

 

Важните неща за здравето на бебето през пети месец са:

 • Бебетата наддават около 500гр. През този месец.

 • Добре е бебето да премине на петкратен режим на хранене, като препор. доза за изкуствено хранените кърмачета е 150мл. мляко на хранене.

 • Повечето бебета са изградили режим и правят дълга нощна пауза.

 • От този месец бебето би могло да седи с помощ, но все още не е готово да седи само.

 • Бебето се обръща само от гръб по корем.

 • Може да прехвърля предмети от едната ръка в другата..

 • Обръща се по посока на познат глас, стряска се от силни шумове и звуци.

 • Разпознава тона, с който му се говори, различава приятелски и сърдит глас.

 • Имитира някои звуци.

 • Реагира на името си.

irina6.jpg
 • Бебето показва своята емоционалност - то може да ви покаже кога е гладно, да ви се сърди, когато напускате стаята, да вдига ръчички, когато иска да го гушнете. То си има и свое чувство за хумор – смее се на различни неща, закача се с вас и отговаря на смеха ви. Смехът с глас е вече обичайно явление.

 • Първи зъбки – при някои бебета вече има първи зъбки, при други само венците са подути и слюнкоотделянето е засилено. Някои родители имат късмета да открият някоя сутрин, че просто едно зъбче се е показало. При други деца обаче, растежът е съпроводен с лошо настроение, болки и безсънни нощи.

irina2.jpg

 • Режим – повечето деца вече са изградили своя режим и правят по-дълги нощни паузи, за сметка на съня през деня. Някои кърмачета продължават да се будят и нощно време, като с кърмене успокояват дискомфорт от зъбки или просто си изграждат навик да се хранят и нощно време. Всяка майка може да реши индивидуално дали да откаже детето от нощното хранене. Може да опита с изцедена кърма, вода или залъгалка.

 • Хранене – През пети месец вече е безопасно детето да бъде захранено. Избор на майката е дали да започне сега или да изчака до шести месец. Повечето деца вече са удвоили теглото си от раждането и бурният растеж от първите месеци се забавя. Детето започва да наддава по-малко и по-плавно. Млякото остава важна храна, а захранването започва постепенно. Независимо дали ще се започне с каша или пюре, стартът е една лъжичка и всеки ден се увеличава дозата, докато не се достигне количеството за едно хранене /бурканче за пюретата, определено количество на опаковката за съответния продукт, ако е каша/. Ако детето прояви алергия, захранването се спира и се оставя за следващия месец.

irina4.jpg

Развитието на бебе Ирина

При петата ни среща Ирина е наддала отново около 500гр. Храни се само с кърма, като се опитва да пие и по малко вода. Ще въведем захранване през следващия месец. Бебето си е изградило часове за хранене и сън през деня. Храни се все още през нощта, като препоръчвам на майката Деси да опита да предложи вода или малко изцедена кърма, ако иска да премахне нощното хранене.

Физическото състояние на Ирина е отлично. Жизнена и активна е. Вече се обръша сама, опитва се да лази. Хваща свободно играчки и ги прехвърля в ръце. Протяга ръце, хваща крачетата си. Комуникира с околните, закача се и създава впечатление за общително бебе.

Д-р Масларска

Началник отделение „Неонатология” в МБАЛ „Токуда“ отговаря на въпроси:


Бебето ми плаче, когато му омръзне да лежи и не го вземам веднага на ръце. Понякога плаче, когато му взема някоя играчка. Разглезено ли е?

Отговор: Не. Описаните реакции са нормални след 3-я месец ,когато нервнопсихическото развитие изпреварва двигателното и детето има нужда от повече внимание.

Бебето ми спря да се буди нощем, но това беше за около месец, сега пак започна да иска нощно хранене. Опитите ми да дам биберон или вода го разплакват още повече. Какво да правя?

Отговор: Ако детето на тази възраст се успокоява от кърменето, не е грешка да се храни и през нощта.

 

Бабите постоянно ме критикуват, че изключително кърменото ми бебе не приема вода или сокове. Греша ли?

Отговор: Не грешите. В кърмата / адаптираното мляко се съдържат 90% вода и дневните нужди от вода здравото кърмаче получава с кърменето. Ако детето се храни естествено преди 4-я месец не е необходимо да се внасят и сокове.

Кога мога да захраня бебето си и с какво?

Отговор: Преди 4-я месец не е необходимо детето да се захранва. Кога ще се захрани, след този срок е решение, което се взима индивидуално за всяко дете след консултация с неговия личен лекар.

Dr-R-Maslarska_5.jpgД-р Масларска е началник "Неонатология" в МБАЛ "Токуда Болница София". Завършила е медицина през 1986 г. Има специалности по "Педиатрия" от 1992 г. и "Неонатология" от 2001 г. През 2006 година завършва "Здравен мениджмънт". Преминала е курсове по трансфонтанелна и абдоминална ехография.
Има повече от 20 години стаж като неонатолог, натрупан в клиниките по "Неонатология" на Университетска болница Плевен и Университетската детска болница в София. В МБАЛ „Токуда Болница София” е от създаването й.
Научният интерес на д-р Масларска е в сферата на интензивната терапия, карди-пулмоналната адаптация и късното проследяване на рискови и високо рискови новородени деца. Има редица публикации и участия у нас и в чужбина в неонатологични форуми.
Участвала е в програмата за обмен на опит в болниците на "Токушукай" в Япония.

 

38 коментарaДобави коментар »

Mariq`

От Mariq`26.01.2011, 20:20 ч.

Zdr. Imam momichence na 5 m i ot nqkolko dni ne q karmq, zashtoto si mislq, che karmata mi ne e dostatachna, no sega iskam otnovo da i davam, pone kolkoto imam i sled tova moje da q dohranvam. Moqt vapros e dali tova e greshka, zashtoto znam, che ima nqkakvi babini devitini, a sashto taka dali nqma i po dr nachin da i navredq...

Виж всички коментари за "Пети месец на бебе Ирина".

Още от "Дневникът на една майка"

Слинг – тази полезна вещ

Слинг – тази полезна вещ

Купих си слинг и съм много доволна.

Какво става, по дяволите?!?!

Какво става, по дяволите?!?!

Децата от Могилино будят умиление, само когато са далеч от дома ни.

Секс по време на бременност

Секс по време на бременност

Когато стане въпрос за секс по време на бременност се чуват какви ли не мнения. Реакциите са от замечтани женски въздишки, до възмутено съскане и изпълнени с порицание погледи.