Захранване на бебето

130 коментара4/5

Схема за късно захранване със зеленчуково пюре

Преди няколко дни, в средата на шести месец, реших да започна захранването на Ирина. За ползите от изключителното кърмене до този период няма да говоря, аз съм абсолютно убедена в тях. Не заболях от разпространената напоследък болест „нямам кърма“, защото още в началото не спазих „полезните“ съвети да давам сокове и чайчета, да не кърмя нощно време, да наливам детето с вода и да храня под час.

Тъй като съм привърженик на естествените процеси, прецених, че е време за захранване, защото:

  • детето проявява интерес към храната в ръцете и чинията ми

  • седи в столче

  • започват да му никнат зъби

  • отделя достатъчно слюнка

  • може да държи лъжица

  • може да избутва с език храна в устата си

Преди да се удавя в морето от препоръки и продукти за захранване, се допитах до нашата педиатърка, на която имам голямо доверие. Предложи ми няколко варианта, от които аз си избрах най-добрия за нас. Няколко пъти преди същинското захранване дадох на Ирина да смуче парче от нарязана ябълка, която аз ядях. Хареса й вкуса, смучеше с голямо желание и си придържаше ябълката с ръце, а малките парченца успяваше да прибутва с език. Малкото плод не раздразни стомахчето. Прецених, че е време.

zahranvane_2.jpg

Започнах с пюре от моркови.Достатъчно сладко е, за да не го отхвърли детето. Тъй като бебетата са свикнали със сладкия вкус на кърмата, приемат много по-лесно сладки вкусове – плодово пюре или зеленчуково от морков, картоф или тиква. Ако започнете с плодово пюре, има опасност детето да отхвърли зеленчуковите пюрета след време, защото не са му достатъчно сладки. При нас морковът се оказа най-добрият вариант.

Количествата. Започва се с една или две лъжички и всеки ден количеството се увеличава. След пюрето аз предлагам кърма. Така пюрето ни е за опитване на вкусове, а млякото е основно хранене. Когато се достигне количеството от едно бурканче на едно хранене, необходимо за възрастта, майката трябва да е решила, дали да замести кърмене или не. Аз лично, мисля да заместя обедното кърмене, защото трябва плавно да преминем към режим, в който да мога да оставям Ирина на други хора през деня и да започна посещения в офиса, срещи и изобщо навлизане в работен режим и извън дома.

Пюрета вместо каши. Избрах зеленчуковото пюре пред кашата, защото предпочитам да храня бебето с по-здравословна храна. Кашите не са вредни, разбира се, но са доста калорични и не бива да се прекалява с тях. Нататък ще реша кога и колко да въведа в менюто.

Пюрето - готово или домашно приготвено. В началото, преди да реша с какво да захранвам, прегледах посудата вкъщи. Имам пасатор и миксер. Напълно достатъчни са ми – след варенето на пара, следва намачкване на продуктите с малко кърма и готово. Да, обаче, когато става въпрос за 1-2 лъжички, ми се видя безсмислена хамалогия, всеки ден да варя и пасирам по половин картофче или морковче. Затова реших да започнем с малки бурканчета готово пюре, а когато детето започне да се храни с нормални количества, да му приготвям домашна храна. Отворено бурканче може да престои в хладилника до 48 часа, т.е. може да се дава два дни. След това трябва да се изхвърли или дояде от мама. Доверих се на чужда марка, от среден клас – не най-евтиното, нито най-скъпото. Честно казано, цените на пюретата ми се видяха ужасни – от 1,10лв. до 3,80лв. И това, за бурканче за едно хранене. Много по-рентабилно е храната да се приготвя у дома. Става бързо и лесно. Което ми напомня, че трябва да започна да цедя и замразявам кърма.

Един продукт за начало. Тъй като всяка храна може да е алерген за бебето, винаги се започва с един продукт. След като се види дали има някаква реакция – обрив, разстройство, болки в стомахчето и т.н. Ако такива няма, може да се премине нататък. Например, аз започнах с моркови, с една лъжичка, на другия ден с две, на третия ден с 3-4 и така, докато достигна едно бурканче, подходящо за възрастта. След, като не е имало алергична реакция, ще започна да храня с пюре от морков и тиква. След това с морков, тиква и още нещо. Въвежда се винаги по един нов продукт, за да сте сигурни, че евентуална алергична реакция, е точно от новия продукт.

Ако детето не хареса даден вкус. Децата не приемат всички храни еднакво. Някои пюрета са толкова гадни, че аз лично, не бих ги хапнала. Затова не трябва да се насилвате, просто този вкус се оставя за след седмица или месец, като се предлага пак. Разчита се на това, че детето е забравило и този път, може и да му хареса. Ако има алергина реакция обаче, тази храна се въвежда едва след годинка.

 

zahranvane2.jpg

Някои деца харесват храната, други – не. Ирина много хареса пюрето от морков. Само, като види бурканчето и започва да примлясква радостно. Иска да се храни сама, дърпа ми лъжицата и започва да я облизва. След като си хапне количеството, й давам да си облизва лъжицата. Така свиква с нея, държи си я сама и като бонус, си чеше венците. Важното е детето никога да не се насилва да яде повече, отколкото иска. Аз още изпитвам отвращение към някои храни, с които майка ми се опитваше да ме храни. Висяла съм с часове на масата, яла съм и шамари – резултатът е, че и до ден днешен ги ненавиждам, от някои дори ми се повдига, като ги видя. Моето убеждение е, че злояди деца няма. Когато детето е гладно, тогава се храни с удоволствие. Когато храната му харесва, тогава я яде. Всичко останало си е мъка и за двете страни. А и не се сещам за здраво дете, което може, дори доброволно да изкара повече от едно деновощие без да си поиска храна.

Петната. За привърженичките на акуратното хранене, да отбележа, че трябва да се въоръжат с нерви и да свикнат с гледката на оранжево или зелено мазало по дрешките, по столчето, масата и по детето, като цяло. Да те наплюят с пюре, си е част от яденето, така че търпение за около 2-3 години. Аз се запасих с лигавници с ръкави, които се обличат като блузки. Не че това спасява крачолите и столчето, но пак е нещо. Ако някоя от вас има рецепта за изпиране на петна от пюре, моля споделете.

Акото. Цветът на акото на детето се оформя на принципа „Каквото влиза, това и излиза“. Е, като изключим миризмата. Зловонна е, в сравнение с акото от кърма.

Водата. Предлагам по-често вода. До скоро Ирина отказваше вода, или гризеше биберона на шишето, за да си чеше венците. За първи път я видях да пие истински вода и да си иска допълнително, след като е яла пюре. Някои деца и тогава не искат. Важното е сега да се предлага по-често, защото особено при заместени кърмения, приемът на вода от кърмата намалява.

Това е засега с нашето захранване. Ще споделя отново, когато въведа нови храни, някоя и друга каша и когато заместя обедното кърмене.

 

11.03.2008. / Деси Тодорова

 

130 коментарaДобави коментар »

Nifizy

От Nifizy09.09.2011, 16:32 ч.

Много полезна информация!! Благодаря!

Виж всички коментари за "Захранване на бебето".

Още от "Дневникът на една майка"

Високомерието на бременните

Високомерието на бременните

„Чувствам се толкова специална...“

Аз преди бременността

Аз преди бременността

Аз много харесвам живота си. Особено периодът между 25 и 30 години.

Десети месец на бебе Ирина

Десети месец на бебе Ирина

Десетата ни среща с д-р Масларска е, за да научим повече за развитието на бебетата през десети месец от живота им.