Осми месец на бебе Ирина

25 коментара5/5

Осмата ни среща с д-р Масларска е, за да научим повече за развитието на бебетата през осми месец от живота им.

pregled2.jpg

Важните неща за здравето на бебето през осми месец са:

 

 • Бебетата продължават да наддават около 300-500гр. през този месец.

 • Височината им се променя с 1-3см.

 • Вече се е оформил окончателния цвят на очите.

 • Бебето може да вижда добре близки и далечни предмети.

 • Детето ви започва да се социализира и да проявява все по-голям интерес към други деца. Но, ако го оставите с друго дете, най-вероятно всяко ще си играе само.

 • Майката е все още най-желаният обект за бебето и то се чувства неспокойно, ако в присъствието на други хора не е гушнато от нея или не я намира с поглед.

 • Движение - детето вече пълзи, върти се, подскача и има нужда изразходва енергия. Не се учудвайте, ако бързо му омръзва да седи в столчето и количката, а иска да подскача в ръцете ви или да пълзи и открива света. През този месец ще започне опитите да се изправя само, с удоволствие ще опитва да прави стъпки, когато го придържате. Не се учудвайте от странните упражнения, които прави бебето – да изправя дупето си и да се подпира на главата си, да се влачи по корем, за да достигне до някоя играчка, да заспива с вирнато нагоре дупе. Някои деца правят и първи самостоятелни стъпки, но ако вашето не е от тях, няма място за притеснение.

pregled_1.jpg

 • Хранене – През този месец е добре да въведете попара за закуска. Приготвя се от сухар, обезсолено сирене, масло, гореща вода и малко захар /по желание/. Според чувствителността на детето, преценете с педиатъра кога да въведете жълтък. Можете да изчакате и до девети месец. Жълтъкът се добавя към зеленчуковото пюре за обяд и се редува с месо.

 

 • Виждам и чувам – през този месец педиатърът трябва да провери слуха на детето. То трябва да се обръща на звуци, които се издават близо до двете му ушички и зад него. По отношение на зрението, очичките може да са все още леко кривогледи. Това ще се коригира в следващите месеци и не е повод за притеснение. Детето вече може да вижда близки и по-далечни предмети. Ако се съмнявате за зрението, педиатърът може да ви изпрати на преглед при офталмолог.

  kantar_4.jpg

 • Проба Манту – най-късно до осми месец педиатърът трябва да провери белег на работата на детето за положителен резултат от БЦЖ имунизация. Ако такъв липсва, се прави проба Манту и при отрицателни резултати, имунизацията се повтаря.

 

pregled3_2.jpg

Развитието на бебе Ирина При осмата ни среща Ирина тежи 7 530кг. и е висока 67см. Обиколката на главата й е 44см. Всичко е в рамките на нормалното. Към зеленчуковите и плодовите пюрета препоръчвам попара за закуска и каша за вечеря. Майката Деси смята през този месец да замести кърменията през деня и до годинка да останат две – рано сутрин и късно вечер. За нощните хранения, ще опитат с таткото да ги премахнат, като няколко нощи детето спи само при таткото и той й дава вода или малко АМ.

Ирина се развива много добре физически. Подвижна е и сама прави своята гимнастика, като се преобръща, изпаря се на крачета и ръце, вече се изправя сама в кошарката. Харесва й компанията на други хора, обича да я водят на нови и разнообразни места. След дни с много преживявания не реагира с превъзбуда или плач. Контактна е и все още не се страхува от непознати. Със заместването на дневните кърмения Ирина ще може да бъде оставяна и при близки хора, които да помагат в отглеждането и грижите за нея.

 

Dr-R-Maslarska_5.jpgД-р Масларска е началник "Неонатология" в МБАЛ "Токуда Болница София". Завършила е медицина през 1986 г. Има специалности по "Педиатрия" от 1992 г. и "Неонатология" от 2001 г. През 2006 година завършва "Здравен мениджмънт". Преминала е курсове по трансфонтанелна и абдоминална ехография.
Има повече от 20 години стаж като неонатолог, натрупан в клиниките по "Неонатология" на Университетска болница Плевен и Университетската детска болница в София. В МБАЛ „Токуда Болница София” е от създаването й.
Научният интерес на д-р Масларска е в сферата на интензивната терапия, карди-пулмоналната адаптация и късното проследяване на рискови и високо рискови новородени деца. Има редица публикации и участия у нас и в чужбина в неонатологични форуми.
Участвала е в програмата за обмен на опит в болниците на "Токушукай" в Япония.

 

 

25 коментарaДобави коментар »

Vasilena

От Vasilena20.08.2008, 22:32 ч.

здравейте,синът ми е на 8 месеца малко съм притеснена защото още не може да седи и да се изправя ленив си е.малко е ревлив и искаме на ръце.гледам по таблиците в книгите за развитието при бебетата и се притеснявам...

Виж всички коментари за "Осми месец на бебе Ирина".

Още от "Дневникът на една майка"

Полезните подаръци за бебе

Полезните подаръци за бебе

Всички обичаме подаръци. Когато са за нашето бебе, не само ги обичаме, но често са ни много полезни и спестяват доста средства от семейния бюджет, които така или иначе, трябва да отделим.

Захранване на бебето

Захранване на бебето

Схема за късно захранване със зеленчуково пюре