Осми месец на бебе Ирина

25 коментара5/5

Осмата ни среща с д-р Масларска е, за да научим повече за развитието на бебетата през осми месец от живота им.

pregled2.jpg

Важните неща за здравето на бебето през осми месец са:

 

 • Бебетата продължават да наддават около 300-500гр. през този месец.

 • Височината им се променя с 1-3см.

 • Вече се е оформил окончателния цвят на очите.

 • Бебето може да вижда добре близки и далечни предмети.

 • Детето ви започва да се социализира и да проявява все по-голям интерес към други деца. Но, ако го оставите с друго дете, най-вероятно всяко ще си играе само.

 • Майката е все още най-желаният обект за бебето и то се чувства неспокойно, ако в присъствието на други хора не е гушнато от нея или не я намира с поглед.

 • Движение - детето вече пълзи, върти се, подскача и има нужда изразходва енергия. Не се учудвайте, ако бързо му омръзва да седи в столчето и количката, а иска да подскача в ръцете ви или да пълзи и открива света. През този месец ще започне опитите да се изправя само, с удоволствие ще опитва да прави стъпки, когато го придържате. Не се учудвайте от странните упражнения, които прави бебето – да изправя дупето си и да се подпира на главата си, да се влачи по корем, за да достигне до някоя играчка, да заспива с вирнато нагоре дупе. Някои деца правят и първи самостоятелни стъпки, но ако вашето не е от тях, няма място за притеснение.

pregled_1.jpg

 • Хранене – През този месец е добре да въведете попара за закуска. Приготвя се от сухар, обезсолено сирене, масло, гореща вода и малко захар /по желание/. Според чувствителността на детето, преценете с педиатъра кога да въведете жълтък. Можете да изчакате и до девети месец. Жълтъкът се добавя към зеленчуковото пюре за обяд и се редува с месо.

 

 • Виждам и чувам – през този месец педиатърът трябва да провери слуха на детето. То трябва да се обръща на звуци, които се издават близо до двете му ушички и зад него. По отношение на зрението, очичките може да са все още леко кривогледи. Това ще се коригира в следващите месеци и не е повод за притеснение. Детето вече може да вижда близки и по-далечни предмети. Ако се съмнявате за зрението, педиатърът може да ви изпрати на преглед при офталмолог.

  kantar_4.jpg

 • Проба Манту – най-късно до осми месец педиатърът трябва да провери белег на работата на детето за положителен резултат от БЦЖ имунизация. Ако такъв липсва, се прави проба Манту и при отрицателни резултати, имунизацията се повтаря.

 

pregled3_2.jpg

Развитието на бебе Ирина При осмата ни среща Ирина тежи 7 530кг. и е висока 67см. Обиколката на главата й е 44см. Всичко е в рамките на нормалното. Към зеленчуковите и плодовите пюрета препоръчвам попара за закуска и каша за вечеря. Майката Деси смята през този месец да замести кърменията през деня и до годинка да останат две – рано сутрин и късно вечер. За нощните хранения, ще опитат с таткото да ги премахнат, като няколко нощи детето спи само при таткото и той й дава вода или малко АМ.

Ирина се развива много добре физически. Подвижна е и сама прави своята гимнастика, като се преобръща, изпаря се на крачета и ръце, вече се изправя сама в кошарката. Харесва й компанията на други хора, обича да я водят на нови и разнообразни места. След дни с много преживявания не реагира с превъзбуда или плач. Контактна е и все още не се страхува от непознати. Със заместването на дневните кърмения Ирина ще може да бъде оставяна и при близки хора, които да помагат в отглеждането и грижите за нея.

 

Dr-R-Maslarska_5.jpgД-р Масларска е началник "Неонатология" в МБАЛ "Токуда Болница София". Завършила е медицина през 1986 г. Има специалности по "Педиатрия" от 1992 г. и "Неонатология" от 2001 г. През 2006 година завършва "Здравен мениджмънт". Преминала е курсове по трансфонтанелна и абдоминална ехография.
Има повече от 20 години стаж като неонатолог, натрупан в клиниките по "Неонатология" на Университетска болница Плевен и Университетската детска болница в София. В МБАЛ „Токуда Болница София” е от създаването й.
Научният интерес на д-р Масларска е в сферата на интензивната терапия, карди-пулмоналната адаптация и късното проследяване на рискови и високо рискови новородени деца. Има редица публикации и участия у нас и в чужбина в неонатологични форуми.
Участвала е в програмата за обмен на опит в болниците на "Токушукай" в Япония.

 

 

25 коментарaДобави коментар »

Vasilena

От Vasilena20.08.2008, 22:32 ч.

здравейте,синът ми е на 8 месеца малко съм притеснена защото още не може да седи и да се изправя ленив си е.малко е ревлив и искаме на ръце.гледам по таблиците в книгите за развитието при бебетата и се притеснявам...

Виж всички коментари за "Осми месец на бебе Ирина".

Още от "Дневникът на една майка"

Д-р Мазнейкова за Първия месец от бременността

Д-р Мазнейкова за Първия месец от бременността

Д-р Мазнейкова, акушер-гинеколог в МБАЛ „Св. София", отговаря на най-често задаваните въпроси в първите седмици на бременността и коментира за какво да внимават и от какво да се пазят бъдещите майки.

Бебе и куче

Бебе и куче

Мисията възможна

Първият рожден ден

Първият рожден ден

Детето няма да разбере почти нищо от тържеството, но за родителите това е много специален и вълнуващ миг.