Възстановяване след секцио

48 коментара3/5

За никого не е тайна, че възстановяването след секцио е по-бавно и трудно, отколкото след естествено раждане. Важното е да сте готови за този период. Приготвили сме ви няколко полезни съвета за по-бързо и лесно възстановяване след секцио.

Първите няколко часа след операцията ще се чувствате много изтощени. Няма да може да ставате, ще ви се вие свят и няма да имате сили за нищо. Раздвижването става с помощта на рехабилитатор около 7-10 часа след операцията. Възможно е състоянието ви да изисква и повече време за първите крачки след операцията.


Възстановяване след секцио

Първоначално всички движения ще са ви трудни. Внимавайте много с движенията, които пряко засягат коремните мускули – ставане, лягане, кихане, кашляне. Колкото се може по-малко напрягайте корема, за да не се отвори раната. Това обаче не означава, че трябва да ограничите всичките си движения. Напротив – още след първото ставане, се опитвайте да се движите възможно най-много, дотолкова, колкото позволява състоянието ви.

Махането на конците става около седмица след секциото. През цялото време спазвайте стриктно препоръките на доктора. Вероятно първите няколко дни няма да ви позволяват да мокрите раната и превръзката ще се сменя само от медицински лица. Всяко зачервяване или възпаление на мястото, трябва моментално да се видят от лекар. Предвидете си дълбоко бельо и широки дрехи за първите две седмици след секциото. Още на първите дни може да сложите ластично бельо тип колан.

Вероятно ще ви назначат диета за първите няколко дни след раждането, така че да не натоварвате много стомаха си, но и да имате достатъчно енергия. В деня на раждането ще може да поемете само малко вода. На следващия ден яжте основно кисело мляко. Неизбежно е образуването на газове, като след всяка коремна операция. Възможно е да получите и запек. Избягвайте бобовите храни, зелето и всички продукти, които подуват стомаха, както и тези, които нарушават перисталтиката. Яжте супи и плодове.

Болките и неразположенията от раната ще продължат около две седмици. След това ще може даВъзстановяване след секцио се движите повече. В никакъв случай не вдигайте тежко поне три месеца от деня на секциото, за да не си навредите. Не забравяйте, че раната ви е не само външна, но се изисква и вътрешно възстановяване на организма. Най-тежкото, което може да вдигате е бебето, като първите дни е добре да го държите само в седнало и легнало положение.

Несъмнено коремчето ви ще ви притеснява и прибирането му става по-бавно след секцио, отколкото след естествено раждане. Всички жени си задават въпроса кога могат да започнат да правят упражнения, за да възстановят фигурата си.  Всичко е строго индивидуално, според физическото ви състояние. Раздвижващи упражнения може да започнете да правите още на втората седмица, но за стягащите трябва да изчакате доста повече. За максимална сигурност започнете с първите стягащи упражнения за корема третия месец след раждането. Ако искате по-рано, то поне изчакайте спирането на лохиите. До тогава може да се движите, но не и да се напрягате силово. Най-важно е прибирането на коремната стена, която месеци наред се е разтягала. Ако решите да правите упражнения от рано, има опасност да нарушите естествения процес на прибирането на коремната стена и да си докарате обратния ефект. Още от първото раздвижване след операцията започнете да ходите изправени, а не да се превивате. Освен че ще се възстановявате по-бързо, така и коремчето се прибира по-лесно.

Колкото в по-добро физическо състояние сте били преди раждането, толкова по-лесно ще се стегнете отново. Ако сте били с отпусната мускулатура, възстановяването на фигурата ще стане по-бавно. Не бива да се притеснявате за цялостното си отслабване, тъй като грижите около бебето обикновено правят младите майки дори по-слаби и от преди раждането.

Важно правило за бързо възстановяване и сваляне на килограми е кърменето. Благодарение на отделената кърма храните здравословно бебето си и възстановявате организма си светкавично.

12.10.2009/Деси Великова

48 коментарaДобави коментар »

Мирослава Колева

От Мирослава Колева11.07.2012, 13:11 ч.

ей майчета защо коментирате кой как пише споделете само преживяното. Аз родих със секцио и се въстанових по бързо от колкото очаквах но имам проблем с цикала. Много е важнода се подготвиш и за нормално и аз секцио...

Виж всички коментари за "Възстановяване след секцио".

Още от "Красота и здраве"

Спортен ден под надслов “Ден на бъдещата майка с FOLACID”

Спортен ден под надслов “Ден на бъдещата майка с FOLACID”

През месец март 2004г. социологическа агенция Скала проведе проучване в София относно информираността за ролята на фолиевата киселина за женския организъм.

Козметични въпроси и отговори за бременността

Козметични въпроси и отговори за бременността

През бременността тялото на жената се променя значително и често тези промени депресират или тревожат бъдещите майки, чудейки се кога отражението в огледалото ще е същото както преди. Ето някои козметични въпроси и отговори за бременността.

Пролактин – хормон на лактацията

Пролактин – хормон на лактацията

Пролактинът е хормон, който се произвежда от аденохипофизата (предния дял на хипофизата). Нарича се още „хормон на лактацията“. А знаете ли защо?