Как да се храним по време на бременност?

2 коментара0/5

Режимът на хранене на една жена трябва да се промени в момента, в който тя реши да става майка. Късно е да чакате двете чертички на теста и тогава да се сетите, че алкохолът, цигарите и пърженото са вредни.

Малко са тези съвременни жени, които могат да се похвалят с безупречен и балансирам режим на хранене. Това е сложна задача, която трябва да се превърне в начин на живот. Много жени изпадат в крайности, когато им предстои да стават майки. Някои започват да ядат на воля каквото им падне, а други, уплашени за фигурата си, премерват всяка хапка и застрашават здравето на бебето си в името на добрия външен вид.

7368_1.jpg

Има няколко задължителни правила, които не подлежат на обсъждане, а просто трябва да се спазват:

  • Ако сте пушачка, моментално спрете цигарите.7368_3.jpg Никотинът ограничава притока на кислород в кръвта, хранителните вещества не се усвояват пълноценно от плацентата и бебето не успява да се храни. В резултат опасностите, които дебнат са спонтанен аборт, недоносване, малоформации на плода, забавено развитие. Не проявявайте егоизъм и не се успокоявайте, че 2-3 цигари на ден са нищо. Напротив! Те са достатъчно, за да застрашат здравето на детето ви не само докато е в утробата или бебе, а когато порасне и носи белезите на своята болнавост.
  • Намалете алкохола до минимум!Само в редки случаи си позволявайте чаша бира, вино или шампанско. Токсините от алкохола също с лекота могат да преминат през плацентата и да увредят плода.
  • Не яжте вредна храна и прекалено големи количества.Бременността не е периодът, в който трябва да ядете каквото ви падне по всяко време. Напротив – трябва трябва да се храните по-балансирано и внимателно от всякога.


Как и с какво трябва да се храним, когато ни предстои да ставаме майки?

Докато сте бременна трябва преди всичко да се храните максимално балансирано и разнообразно. Яжте всякакви плодове и зеленчуци, най-добре подбрани според сезона, за да не са „богати“ на химикали; всеки ден консумирайте млечни, нискомаслени продукти, нетлъсто месо и риба, влакнисти и пълнозърнести храни.

Започнете да се храните по-често, но в умерени количества. Вместо 2-3 пъти на ден, разпределете храната си в дози от 4-5 пъти. По този начин ще улесните храносмилането и ще противодействайте на запека и киселините, които създават големи неудобства през деветте месеца, когато бебчето започне да натежава и да притиска някои от органите на мама.

Фолиевата киселина (витамин В9) е една от най-необходимите съставки през цялата бременност, но е особено важна през първите седмици на бременността. Благодарение на нея се намалява риска от вродени увреждания, аномалии на мозъка и гръбначния стълб. По принцип гинеколозите изписват фолиевата киселина под формата на таблетки още в началото на бременността.
7368_2.jpgПо естествен начин може да си набавите фолиевата киселина от леща, спанак, лапат, боб, грах, хляб, портокали. Необходимото количество е 1 милиграм дневно.

Калций. Костите, мускулите и зъбите имат огромна нужда от калций. Затова той е необходим както за бебето, така и за вас в обилни количества. Колкото повече напредва бременността и се развива плода, толкова по-голяма нужда от калций ще имате.
Калцият се съдържа в киселото и прясното мляко, броколите, рибата и всички млечни продукти. Около 1000 милиграма на ден е разумно количество.

Белтъци. Те са особено необходими за правилното развитие на бебето, плацентата и матката особено през последните 2 триместъра. Съдържат се във всички видове месо, яйцата, млякото, бобови растения.

Желязото е особено важно в организма на бъдещата майка. Недостиг на желязо може да настъпи както за майката, така и за детето. То спомага пренасянето на кислорода в кръвта. Възможно е гинекологът да ви изпише прием желязо.
По естествен начин желязото се съдържа в спанака, ядките, копривата, червеното месо.

Приемът на желязо е желателно да е съчетан с прием на витамин С, тъй като така се улеснява усвояването от организма. Витамин С може да си набавяте от цитрусовите плодове и зеленчуците.

Витамин А също е от ключово значение за плода, тъй като той спомага за развитието на очите и слуха. Съдържа се в морковите, доматите и всички плодове и зеленчуци в гамата на оранжево-червеното. Прекаляването с витамина обаче не е никак препоръчително.

Колкото повече се храните с подходящата храна, толкова по-спокойна ще сте за здравето на бебчето и ще се чувствате комфортно.

Храната е здраве. По време на бременността е здраве за двама, затова трябва да мислим какво ядем двойно повече.

7.04.2008/Деси Великова

2 коментарaДобави коментар »

sweet_escape76

От sweet_escape7607.04.2008, 19:43 ч.

Благодаря ти Деси,чудесна статия :)Оказва се ч,е съм доста съвестна бременна и бъдеща мама :)))

Виж всички коментари за "Как да се храним по време на бременност?".

Още от "Красота и здраве"

Козметични въпроси и отговори за бременността

Козметични въпроси и отговори за бременността

През бременността тялото на жената се променя значително и често тези промени депресират или тревожат бъдещите майки, чудейки се кога отражението в огледалото ще е същото както преди. Ето някои козметични въпроси и отговори за бременността.

Витамини за бременни

Витамини за бременни

Бременната жена трябва да приема витамини като за двама, тъй като бебето буквално черпи сили единствено от майчиния организъм. Ето защо през бременността е важно да приемате витамини под формата както на хапчета, така и на витаминозна храна.

Възстановяване след секцио

Възстановяване след секцио

За никого не е тайна, че възстановяването след секцио е по-бавно и трудно, отколкото след естествено раждане. Важното е да сте готови за този период. Приготвили сме ви няколко полезни съвета за по-бързо и лесно възстановяване след секцио.