10 фрази, които не бива да казваме на децата

0 коментара0/5

Комуникацията е основен фактор за изграждането на стабилна връзка между родителя и детето. Трудно е да се научиш да говориш с детето си, защото те са много чувствителни, възприемат всичко чуто буквално и това, несъмнено се отразява на оформянето на тяхната индивидуалност.

10 фрази, които не бива да казваме на децата
10 фрази, които не бива да казваме на децата © iStock

Прочетете следващите фрази и вижте, защо те завинаги трябва да изчезнат от речника ви.

 

1.“Ти си лошо момче/момиче“

Децата са много искрени и доверчиви, особено в комуникацията с  родителите. Ето защо изказвания от този тип не бива да бъдат използвани. Малчуганът ще повярва на всяка ваша дума, което в случая ще доведе до ниска самооценка и съмнение в собствените му възможности. Вместо това научете детето, кое е добро и кое лошо, използвайте фрази с позитивна и конструктивна конотация, като например: „Бих искала да бъдеш по-внимателен/ -а“. Така детето ще има стремеж да се докаже пред вас, да бъде по-добро и да не предава доверието ви.

 

2.„Твърдо Не“

Директният отказ също не е препоръчителен, когато разговаряте с детето си. Ако то чува постоянно „не“ на всяка негова молба или въпрос, това ще се отрази негативно на връзката помежду ви и вашия малчуган ще загуби вяра във вас. Заменете дежурното „Не“ с даване на мнение. Например вместо „Спри да викаш!“, кажете „Говори по-тихо, ако обичаш!“

 

3.“Спри да плачеш и ще ти дам/купя...“

Тази фраза само ще помогне на детето ви да разбере, че плачът и крясъците са печеливша стратегия, която го води към желаното, а вашият отказ съвсем не е окончателен. Манипулирането на родителите е често срещан проблем, който е реакция на недостатъчното  внимание и време, което отделяме за децата си. Помислете, дали това е добре за вас и за възпитанието на детето?  В случая е по-добре да се въоръжите с търпение и тапи за уши, ако искате детето ви да се научи да спазва правилата, които налагате.

 

4.„Защо не можеш да си като сестра си/ брат си?“

Никога не сравнявайте децата си, това ги кара да ревнуват едно от друго. Те се чувстват отхвърлени, недооценени и провалили се, а също така заражда съперничество и неприязън между братя и сестри в стремежа им да получат любовта и одобрението на родителите си.

 

Вижте още:

Родителството чрез игра

7 грешки, които допускате като родители

10 фрази, които не бива да казваме на децата

 

5.“Остави ме на мира“

Вие сте всичко за вашето дете, за това никога не му казвайте да ви остави сама. Никога не казвайте нещо, което ще нарани чувствата му и ще го накара да си мисли, че не е обичано и нежелано.

 

6.“Никой не иска дете като теб“

 Тази фраза се асоциира с така наречените „проблемни“ деца. Помнете, че те не се раждат непослушни или инати – те са ваше отражение. За това, ако мислите, че детето ви не се държи както трябва помнете,че то не е избрало светът, който го заобикаля. Изборът за тях сте направили вие! 

 

7.“Не можеш да го направиш сам“

Настъпва момент, в който детето само иска да постигне нещо. Макар родителят да знае, че то не може да се справи само, не бива да убивате амбицията му в зародиш. Вместо това оставете детето да се учи на принципа проба-грешка, докато само не пожелае вашата помощ и разбира се докато не е застрашена безопасността му.

 

8.„Момиченцата/ Момченцата не правят така“

Децата са си деца и не бива да бъдат обременявани със стереотипи на поведение. Няма правилно мъжко или женско поведение. Всеки човек има естествено предразположение към определени дейности, които трябва да бъдат насърчавани. Няма нищо лошо момченцата да танцуват или да се увличат по готвенето, а момиченцата да си играят с колички. Следвайте  интересите на детето и му позволявайте да се занимава с това, което го прави щастливо. 

 

9.„Чакай само баща ти да се прибере...“

Прибягването до тази фраза от страна на родителите е нож с две остриета. То поражда  в съзнанието на детето един модел на постоянен страх и тревожност. Фигурата на бащата се асоциира с наказание, а това довежда до разрушаване на връзката дете-родител. Освен това  заплаха показва неспособност за справяне със ситуацията и със самото дете. Решение на проблема е превръщането на заплахата в нещо конструктивно, да накарате детето да поеме отговорност за действията си и само да признае грешката си.

 

10.“Вече си голям за това“

Тази фраза е често срещана и много майки и татковци я използват, когато смятат, че детето им не постъпва според техните очаквания. В действителност всяко дете е голямо или малко зависимост от ситуацията, в която се намира и мислите и емоциите, които го връхлитат. Да нагърбиш детето си с отговорността да бъде „голямо“ е още един начин, по който да го накараш да се чувства несигурно, зависещо от мнението и оценката на другите. Не лишавайте децата си от тяхното детство. Вместо това, бъдете част от техните игри, споделяйте откритията им и се забавлявайте заедно с тях. 

 

13.01.2016/Боряна Харлова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "10 фрази, които не бива да казваме на децата".

Още от "Мама и татко"

За по-сладки моменти в семейството

За по-сладки моменти в семейството

Не бива да оставяме грижите да сливат дните ни. Понякога всичко, от което имаме нужда, са няколко прекрасни минути или часове, които да ни зарадват.

От колко майки се нуждае детето?

От колко майки се нуждае детето?

Майките са раздвоени.Във всекидневието и в сърцето си остават убедени през целия си живот, че не са направили всичко докрай.

Патентована формула за здравето на венците на цялото семейство

Патентована формула за здравето на венците на цялото семейство

За орална хигиена се говори често, но в повечето случаи акцентът се поставя върху грижа за чистотата на зъбите. Зъбите обаче, за да са здрави и красиви, имат нужда от своята здрава и стабилна основа, която всъщност са венците.