4 мита за бащинството

0 коментара0/5

Съществуват много митове около една от най-важните роли в живота на един мъж – да бъде баща. Вижте кои са четири от най-популярните сред тях:

4 мита за бащинството
 © iStock

Новородените не се нуждаят от бащите си

Силната връзка между майката и бебето, особено при кърмене, може да оставя у бащите впечатление, че те не са нужни в този начален етап от живота на детето. Това обаче изобщо не е вярно, тъй като бебетата усещат присъствието на най-близките си и то ги успокоява. За да могат татковците да поставят основите на връзката с тяхното дете е необходимо възможно най-често да го гушкат, да му говорят и люлеят. Включването на бащата и в храненето на бебето е още един начин за създаване на връзка между тях, освен това е вид помощ за майката.

Добави описание

Мъжете не знаят как да се грижат за малки деца

Това е една от най-големите лъжи за бащинството, която не позволява на мъжете да имат близки отношения със своите деца и създават ненужна тревога у новите майки, които се опасяват, че мъжете не са способни да им помагат в грижите за новороденото. Дори д-р Спок в своите книги споделя мнение, че бащите могат да имат основна роля при ежедневните грижи за бебето.

Добави описание

Максималното време отделяно за детето и поемането на инициатива, може да направи таткото чувствителен към нуждите на новороденото и в този ред на мисли способен да отменя майката в голяма част от ежедневните задължения - смяна на пелени, къпане и т.н.

ВИЖТЕ ОЩЕ: 

   Ролята на бащата при отглеждането на дете >>>

Мъжете, които се фокусират върху отглеждането на децата си, не могат да се справят в работата

Мъжете са свикнали да мислят, че работата ги определя като личности и е главна цел в живота им. В обществото е прието мнението, че мъжете, които избират семейството пред кариерата, го правят само, защото не могат да успеят в работата си.  Приемането на бащинството като не по-малко значима роля в живота на един мъж е стъпка към промяната и на общественото мнение. Да си добър баща е значително постижение в живота и превръщането му в приоритет и обмислянето на компромис с работата е начин за проява на характер и принципност.

Добави описание

На всеки мъж е предопределено да се държи точно като своя баща

Естествено е, когато стане родител, всеки човек, да се обръща към собствения си опит и най-яркия пример, който има в съзнанието си – този на родители си. Те обаче не бива да се превръщат в основен и единствен модел за подражание. Те са само един от факторите, които влияят върху младите родители. Така бащите не бива сляпо да повтарят модела, на който са били свидетели през целия си живот, а трябва да го подобрят. Вземането на пример от хора с авторитет в живота на еди мъж – като учители, треньори, приятели и т.н., ще му помогне да изгради собствена идентичност като баща. Стремежът, да даде нещата, които не е получил като малък на своето дете, е в основата на превръщането на един мъж в добър баща.  

23.01.2017/Боряна Харлова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "4 мита за бащинството".

Още от "Мама и татко"

Родителски съвети от холивудските звезди

Родителски съвети от холивудските звезди

Звездните родители споделят опита и съветите, които са им послужили при отглеждането и възпитанието на техните деца. Вижте, кои са те:

Да си откраднем време без децата

Да си откраднем време без децата

Децата са най-прекрасното нещо в живота на всеки родител. След раждането им на тях отдаваме цялата си обич и се опитваме да им осигурим всичко, от което имат нужда.

Чакате бебе? Спестете от рано пари?

Чакате бебе? Спестете от рано пари?

Колко пари са нужни за едно бебе? Колкото по-малко е бебето, толкова повече пари са необходими – кошарка, дрешки, залъгалки и всевъзможни изобретения на съвременния свят, задоволяващи всяка бебешка нужда. Така че спестете от рано пари!