4 родителски съвета за възпитаване на приятелски отношения между братя и сестри

0 коментара0/5

Вижте как да насърчите изграждането на силна връзка между братя и сестри и да избегнете някои ситуации, които могат да ги отдалечат един от друг. Ето нашите съвети:

4 родителски съвета за възпитаване на приятелски отношения между братя и сестри
 © iStock

Скандали, крещене, обвинения – ревността между децата в едно семейство е неизбежна. Всяко дете иска да притежава цялото внимание на родителите и не иска да го дели с по-малък или по-голям брат/сестра. В подобни ситуации у родителите се смесват чувството на безпомощност и това на неудовлетвореност. Как трябва да се държат мама и татко, когато станат свидетели на поредната сцена на ревност или яростна кавга между братя и сестри, ето нашите съвети:

Не се намесвайте в споровете на децата

Добави описание

Когато децата са в разгара на своя спор – крещят и беснеят, в повечето случаи родители се опитват да се намесят незабавно. Това обаче не е най-добрият подход. Всъщност е много важно като родителите да дедете възможност на децата ви сами да решават своите конфликти.  Намесата на мама или татко само може да засили ревността им. Да накажете и двамата също не е добра стратегия, тъй като се възприема за несправедливо.

ВИЖТЕ ОЩЕ: 

5 типа родителско поведение, които вредят на децата >>>

Много често срещана грешка сред родителите е да започнат своебразно разследване с цел да разберат, кое от децата е започнало първо спора, което също е непродуктивно. В такива ситуации най-добрият подход е да подканите децата сами да разрешат конфликта и да достигнат до консенсус. Това от една страна ще помогне за изграждането на стабилна основа на връзката между братя и сестри, която ще им позволи да растат заедно като преодоляват своите различия и се борят с трудностите, а от друга ще ги наиучи как да се справят в  конфликтни ситуации и да не се боят от тях като възрастни.

Никога не крещете на децата, докато се карат

Добави описание

Никога не отговаряйте на яростта на детето с викове. Ако често едно от децата посяга на брат си или сестра си, опитайте се със спокоен тон да му обясните, че това което прави е лошо. Агресивните деца често усещат липса на внимание най-вече от страна на родителите си. Ето защо е важно да му показвате, че го обичате и да прекарвате повече време заедно, за да не се чувства отблъснато.

Четенето на приказки и прекарването на повече време в игри, преди детето да навърши 7 години, е от фундаментално значение, за да расте ТО щастливо и със самочувствие.

Събудете чувството на емпатия между децата

Добави описание

Психолозите препоръчват на родителите да се отнасят по-еднакъв начин с децата си и да не ги делят независимо от разликата във възрастта им. Ако по-голямото дете, например, прояви желание да играе с по-малкото или иска също да спи до мама и татко, то не бива да бъде укорявано за това под предтекст, че вече е надраснало този период. Чрез идентифицирането с по-малкото братче или сестричка, детето по своеобразен начин се опитва да го опознае и разбере, защото именно поставянето на мястото другия е в основата на емпатията.

ВИЖТЕ ОЩЕ: 6 причини да нямате бавачка >>>

Не се противопоставяйте, когато децата заедно крият своите пакости

Добави описание

В отношенията между братя и сестри, идва време, когато децата се обединяват срещу родителите, независимо от разликата във възрастта. Това е типичен начин за скриване на някои техни пакости: "Да кажем на мама, че котката е счупила вазата".

Тази своеобразна коалиция и откриването на обща кауза могат да помогнат за полагането на основите на солидарността между децата, която остава за цял живот. Ето защо родителите не бива да се противопоставят на този процес, а да разчитат креативността на децата им, която стои зад всяко тяхно заговорничество.  

29.05.2017/Боряна Харлова

Още от "Мама и татко"

Това не е за теб…

Това не е за теб…

Благодарение на информацията, която бълват средствата за масово осведомяване, съвременните подрастващи в предюношеска възраст (10-12 години) се развиват по-бързо от връстниците си от предишните поколения.

С развод зад гърба

С развод зад гърба

Животът често ни изправя пред сериозни изпитания. Някои мислят, че е за да станем по-силни, други го обясняват с лошия си късмет, трети със злобата на хората...

Татко след развода

Татко след развода

Понякога нещата в живота не се получават. Срещаме „перфектния“ човек, женим се, създаваме дом, животът ни започва да се подрежда.