5 типа родителско поведение, които вредят на децата

0 коментара0/5

Разберете, които типовете родителско поведение, които влияят негативно върху децата и тяхното развитие.

5 типа родителско поведение, които вредят на децата
 © iStock

Тип „Моето гардже е най-хубавото”

Типичен пример за този тип родители е приказката за най-хубавото птиче, в която враната не открива детето на своята съседка лястовицата, за да му даде храна в училището, тъй като от нейното гардже не намира по-хубаво. За този тип родители, тяхното дете винаги е най-хубавото, най-умното, най-доброто. Натрапването на тази перфектност сред околните често води до негативно отношение към самото дете, а то от своя страна не може да се научи да приема критика или да бъде самокритично.

Рискът за децата в бъдеще: Тези деца растат в своеобразен изкуствен балон, вярвайки че са изключителни и най-добри във всяко отношение. Когато пораснат обаче и се сблъскат с реалността, те трудно успяват да се справят с нея.

Тип „Оставаме заедно само заради децата”

Добави описание

Двойките, в които с времето любовта изчезва и двамата души осъзнават, че не желаят да бъдат заедно, не са рядкост. Повечето от тях обаче не се разделят, за да не създават стрес за своите деца. Сигурни ли сме обаче, че жертването на собственото щастие, за сметка на фалшива семейна идилия е правилният избор? Постоянните спорове дори и пред децата, вероятно не са представата ви за хармония в семейството. А когато не постигате консенсус по нито един въпрос, караниците са неизбежни.

Рискът за децата в бъдеще: Освен несигурност и чувство за вина, обтегнатите отношения между родители могат да породят у детето страх от обвързване в зряла възраст. Постоянното напрежение у дома може да избие в агресивно или депресивно състояние.

Тип „Свръхамбициозни родители”

Добави описание

За тях децата им представлява проект в развитие, който те се опитват да развият максимално добре. За тях създаването на допълнителни занимания, като извънкласни дейности - музика, спорт, частни уроци, за да бъде подсигурен успешния прием на детето в определено престижно училище, а по-късно и университет, е основна задача. Детето винаги трябва да бъде отличник, независимо с какво се занимава, дори и с цената на наказания и лишения.

Рискът за децата в бъдеще: Такива големи и натоварващи очаквания не са по-силите на едно дете. В резултат на болните амбиции на родителите, децата отключват хранителни разтройства, изпадат в депресия и страдат от ниско самочувствие.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ: Добави описание

   10 фрази, които не бива да казваме на децата >>>

 

 

Синдромът „студена майка/баща”

Строги и сурови, този тип родители не са склонни да демонстрират чувства си, дори и към децата си. Държат да се спазват установените от тях правила и не толерират грешки или пакости. Често това се дължи от липса на нежност и близост в тяхното детство, което като възрастни несъзнателно копират и върху своите деца. Друга причина може да бъде страх от разглезване на детето.

Рискът за децата в бъдеще: Този тип "военно възпитание", което родители упражняват върху своите деца, води до развиването на проблемно поведение. Децата изразходват натрупания стрес и страх навън и се превръщат в агресори – вербални или физически сред връсниците си.

Жестоки родители

Добави описание

Насилието, разбира се, е най-тежкото и неприемливо поведение, което макар и да бъде разчитано от психолозите като стъпка от отчаяния, може да нанесе сериозни вреди върху психиката на едно дете. Независимо от причината, която е довела до това състояния, то е изключително опасно, тъй като неизбежно влияе негативно върху детето.

Рискът за децата в бъдеще: Децата на такива родители се повлияват по различен начин. Най-често те се затварят в себе си и трудно общуват с околните. Остават несигурни и срамежливи, дори като възрастни. В другия случай, такива деца повтарят модела, който са видели у дома и самите те се превръщат в насилници. Те могат да се превърнат в много жестоки хора, опитвайки се да преодолеят спомените от своето детство.

13.02.2017/Боряна Харлова

Още от "Мама и татко"

Хвалете децата си

Хвалете децата си

За малките е много важно да получават родителското одобрение. Когато родителят показва на детето, че го одобрява, то расте със самочувствие и положителни емоции, лесно печели доверие сред околните, учи се по-добре и с ентусиазъм пробва нови неща.

Мадлен Алгафари: Възпитанието започва в утробата

Мадлен Алгафари: Възпитанието започва в утробата

Кога започва възпитанието на детето, кои са най-големите грешки, които родителите могат да допуснат. Вижте отговорите на тези и други въпроси, както и полезни съвети за възпитанието на детето, дадени от Мадлен Алгафари.

Защо майките не могат да спят...

Защо майките не могат да спят...

Защо майките не могат да спят: отваряме вратата на тъмната страна на това да бъдеш родител