5 въпроса, които да си зададете, преди да имате деца

0 коментара0/5

Децата безспорно осмислят живота и го променят изцяло. Кога обаче трябва да имаме деца и какво е важно да се запитаме, преди да пристъпим към тази сериозна крачка. Вижте 5 важни въпроса, които да си зададете, преди да имате деца.

5 въпроса, които да си зададете, преди да имате деца

1. Искате ли деца или ви повтарят, че "сега му е времето"?

Малко са хората, които уверено ще заявят, че са готови за деца. Повечето имат своите притеснения, опасения и колебания. Дали времето е подходящо? Също въпрос, който няма категоричен отговор. Преди да пристъпите към опитите за бебе обаче, задайте си въпроса дали го правите, защото искате, или защото се чувствате притиснати. Някъде между обществената норма (на колко сте години) и натякванията от роднините, че "е време", човек може да се заблуди какво иска наистина. Уверете се, че и вие, и партньорът ви сте на едно мнение и че желанието е ваше и само ваше.

2. Готови ли сте да се откажете от някои неща?

Както сте чували, децата преобръщат живота по приятен начин. Но не само. Когато ви се роди дете, вероятно ще се наложи да се откажете от някои неща, които сте смятали за даденост преди - свободно време за себе си, пътувания и т.н. Да, ако използвате помощта на роднини и/ или гледачка, които да ви отменят, промените ще са по-малки. Но, ако сте от родителите, които държат сами да отглеждат и възпитават детето, ще срещнете някои препятствия. 

бебе, плач, капризи, глезене,

3. Надявате ли се, че децата ще "поправят" връзката ви?

Всяка връзка има своите възходи и падения, с които трябва да се справяте. Това справяне обаче трябва да се случва само и единствено между двамата партньори с помощта на разговори и компромиси. Не си мислете, че съпругът ви изведнъж ще стане по-мил или ще спре да ви изневерява, след като му родите дете. Подобна е логиката и от мъжка гледна точка - половинката ви няма да се отнася по-добре към вас само защото е станала майка.

4. Имате ли силна връзка с партньора си?

Преди да решите да имате деца с някого, трябва да се запитате дали връзката помежду ви е достатъчно здрава. Има отношения, които процъфтяват, докато не се появи първата трудност. Помислете дали с партньора си имате честни отношения, дали получавате всичко, което искате за себе си и за детето си. И в случая изобщо не става дума за материалната страна на нещата. Помислете дали партньорът ви ще ви е опора в грижите и възпитанието на детето.

двойка, семейство

5. Виждате ли бъдещето по един и същи начин?

Премислете и обсъдете с партньора си дали сте на едно и също мнение за бъдещето на семейството. Как искате да възпитавате децата си, как искате да се развивате в професионален план след като се роди детето. Важно е с партньора си да осъзнаете, че детето не бива да спира развитието ви като личности (било то в професионален или духовен план). Запомнете, че колкото повече инвестирате в себе си като личности, толкова по-добре ще възпитате децата си.

27.07.2016/ Радослава Михайлова

 

Още от "Мама и татко"

Как да направим връщането на училище по-лесно за децата?

Как да направим връщането на училище по-лесно за децата?

Лятната ваканция е вече към своя край и приготовленията за новата учебна година започват. Децата трудно се разделят с безгрижието и игрите. Има обаче някои полезни съвети, които да помогнат на всеки родител да премине етапа на аклиматизация към училищния режим по-леко и спокойно – за него и за детето:

Да приготвим ученика

Да приготвим ученика

15-ти септември наближава. И за родители, и за ученици този ден се свързва с много емоции и трепети.

Десетдневен английски лагер в планината

Десетдневен английски лагер в планината

Сигурно  още си спомняте онази по детски възторжена и неповторима тръпка от първото прочитане на любимата си книга.