6 принципа на дворянското възпитание

0 коментара0/5

Вижте кои са принципите на дворянското възпитание, които да предадете на своите деца:

6 принципа на дворянското възпитание
 © iStock

Аристократите в миналото са се отличавали със своите добри маниери, чест, благородство и интелект. Тяхното възпитание ориентирано към идеалите е било едно от най-големите им богатства, а нещата, които са им помогнали да създадат собствения си мироглед са по-актуални и полезни от всякога в нашето съвремие. 

 

Достойнство

Още от ранно детство, малките дворяни са били възпитавани, че аристократичната им кръв ги задължава да имат определени маниери и държание, които да отговарят на мястото им в обществото. Това означавало да бъдат храбри, честни и образовани не за да спечелят богатство и слава, а за да запазят родовата чест и достойнство. Смисълът на дворянската чест е именно да не нарушаваш дадената дума, за да не изгубиш от една страна доброто си име, а от друга достойнството и принципите си. Това би бил полезен урок, за всяко дете.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

10 незабравими споменa от детството ви >>>

 

Храброст

Страхът трудно може да се съчетае с благородническата титла. За дворяните храбростта била едно от задължителните качества, които трябвало да притежават, за да бъдат достойни за името си. Ето защо отделяли специално време, за да тренират това свое качество. Това не се изразявало само във военната служба, която изпълнявали младите мъже. Момичетата също били възпитавани да бъдат смели и да надвиват своите страхове, като се изправят пред тях. Всяко дете трябва да се научи да се бори със страховете си, за да не го преследват и когато стане възрастен.

Добави описание

Самообладание

Едно от качествата, които ясно разграничавало аристократите от народа било тяхното желязно самообладание. В ситуациите, в които обикновеният човек би избухнал, дворянинът реагирал с еднакво спокойствие както на добрите, така и на лошите новини. Да запазваш самообладание означава да извоюваш предимство над останалите, които не могат да разгадаят следващата ти ход. 

Умението да се харесваш на околните

За разлика от съвременното разбиране, че трябва да приемаме другите такива каквито са, в миналото дворяните са се стараели по всякакъв начин да се харесат на своите събеседници. Това не било подмазване, а част от етикета. Те се стремяли да бъдат перфектната компания за заобикалящите ги, тъй като вярвали, че по този начин самите те ще прекарват времето си по-приятно.

Умението да се харесват на останалите било цяла наука, която криела в себе си простичката истина: „Отнасяй се с хората, така както искаш те да се отнасят с теб.” 

Добави описание

Скромност

Под скромност се разбирало не стеснителност, а съдържаност по отношение на личния живот и чувства. В аристократичните семейства се смятало, че по време на разговор не бива да се натрапват лични коментар или съвети, ако те не са поискани. Сдържаното поведение, както и дискретността по отношение на личния живот, може да спести много скандали и проблеми с други хора.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

7 неща, които правят родителите на смелите и уверени деца >>>

 

Вежливост

Вербалната комуникация във вишите обществени кръгове на аристокрацията била белязана от две важни правила. Първото от тях гласяло, че всеки истински дворянин може да обиди друг като него, само ако думите му са подбрани така, че да се запази вежливия тон. За това било нужно перфектно владее на езика и неговото богатство на фразеологизми и метафори, познаване на всички приети клишета на светската реч. Второто правило се отнасяло до уместността на изказа. Аристократите трябвало да преценят сред какви хора се намират и да използват подходящите думи и изрази. Така, ако се налагало да контактуват със селяни, те използвали по-прост език, който не бил допустим в компанията на представители от висшите кръгове.

И днес това качество е преимущество, което помага за по-лесната и ефективна комуникация както в професионалната сфера, така и сред семейство и приятели.   

 

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "6 принципа на дворянското възпитание".

Още от "Мама и татко"

Идеи за семейни коледни игри

Идеи за семейни коледни игри

Защо всяка година преяли и сънени да гледате до болка познати коледни филми, като може да бъде много по-забавно само с няколко семейни коледни игри.

Взаимоотношенията между родители и пораснали деца

Взаимоотношенията между родители и пораснали деца

Как се променят взаимоотношенията между родителите и децата, когато те вече са възрастни. От какво се нуждаят порасналите деца и как да намерим път един към друг?

Той не иска второ дете

Той не иска второ дете

Обикновено най-трудна е първата крачка, първото дете, решението да станете родители за първи път. Но всъщност всяко следващо дете си е нова първа крачка към нещо неизвестно и плашещо, особено за мъжете, но в същото време и толкова хубаво.