7 неща, които правят родителите на смелите и уверени деца

0 коментара0/5

Основната цел на всеки родител е детето му да е здраво, щастливо и обичано, да чувства сигурност и да има самочувствие. Да отгледаш дете не е лесна задача. Всичко, на което учим децата си, трябва да започва от нас самите. Ако искате да осигурите здравословна доза увереност на своето дете, първо вие трябва да бъдете такива.

7 неща, които правят родителите на смелите и уверени деца
 © iStock

Разбират усилията, които децата им полагат, за да постигат целите си

Важно е да окуражавате и подкрепяте децата си в това, което правят. Научете ги да приемат неуспехът не като нещо негативно, а като възможност. Когато претърпят провал, бъдете до тях и ги насърчете да продължават напред. Така например, ако детето тренира спорт, в който не е добър и се чувстват зле от това, помогнете му да намери своето поприще без значение дали това е друг вид спорт или пък творческа дейност.

Позволяват им да решават проблемите си сами

Важно е да научите детето си да се справя само с възникващи трудности. Споделянето на опит в тези ситуации е най-доброто, което можете да направите. Като давате примери от вашия живот, ще дадете възможност на детето си да открие най-правилния път, по който да поеме и да вземе най-доброто решение.

Добави описание

Учат детето си какво се крие в основата на успеха

„Да се учим от грешките си” – това стои в основата на успеха и децата трябва да знаят, че той се постига с много труд и постояннство. Не забравяйте да оценяте постиженията, които прави в училище и у дома и да го възнаграждавате за успехите му. Детското самочувствие се вдига, когато има родителска подкрепа и признание.

Помагат му да се научи да изразява чувствата си

Уважавайте емоциите на своето детеВсеки иска да бъде изслушван и да знае, че чувствата му са от значение за някого, детето ви не е изключение. Изразявайки чрез думи онова, което го тревожи или радва и виждайки отношение и загриженост от ваша страна, ще му помогнете да придобие увереност в себе си и да бъде емоционално стабилен.

Вижте още: Подценяваните таланти, които притежава всяка майка >>>

Насърчават любопитството

Родителите, които играят със своите деца, успяват да изградят силна връзка на любов и уважение. По такъв начин ще помогнете на своето дете да развие въображението си. Поощрявайки любопитството и желанието му  да изследва заобикалящия го свят, вие ще възпитате любознателност у него. В дигиталната ера, в която живеем, заменянето на няколко часа пред компютъра с разходка сред природата е ценен подарък, за който вашият малчуган ще ви благодари, когато порасне.

Добави описание

Дават му възможност да поеме отговорност

По този начин ще научите вашето дете да цени това, което има, а също така и как да бъде дисциплинирано. Като му дадете отговорности у дома, например да чисти и подрежда стаята си, то ще разбере, че нещата не идват на готово и трябва да се полага труд за всяко нещо.

Вижте още: Амбициозните родители и негативното им влияние върху децата >>>

Поставят предизвикателства пред него

Детското съзнание се нуждае от постоянно стимулиране, за да се развива правилно. Не позволявайте на детето да се отегчи и му осигурете предизвикателства, проекти и различни забавни дейности, които да го обогатяват непрестанно. Така, докато се забавлява, то ще учи нови неща. Увереността се придобива, когато успяваш да завършиш поставена задача. Ето защо родителите трябва да насърчават извънкласните дейности и хобита на своите деца, защото чрез тях детето развива творческия си потенциал.

17.10.2016/Боряна Харлова

Още от "Мама и татко"

5 суперсили, които имат само родители

5 суперсили, които имат само родители

Да бъдеш родител изисква пълна себеотдаденост, много търпение и любов. Освен това, обаче родители няма как да се справят с отглеждането на дете, ако не развиваха специфични способности – суперсили, които ги превръщат в истински герои, справящи се с хиляди неща ежедневно, предвиждащи опасности и готови да посрещнат всеки каприз на своето дете. Ето и какви са суперсили на родители:

Искате бебе, но няма татко

Искате бебе, но няма татко

Ако сте минали 30те, нямате сериозен приятел и винаги сте мечтали да бъдете майка, тогава значи ви е познато чувството на притиснатост и колебания какво да правите с живота си.