8 неща, на които всеки баща трябва да научи сина си

0 коментара0/5

Въпреки че мнозина смятат, че майката е тази, която играе най-важната роля в първите години от живота на децата, все пак има някои неща, в които бащите се справят по-добре. Особено, когато говорим за син, а не дъщеря.

8 неща, на които всеки баща трябва да научи сина си
 © istockphoto.com

Ето и 8-те неща, на които всеки баща трябва да научи сина си:

1. Колко важно е да знаеш как да печелиш и как да губиш

Освен приятелите, другият най-добър спътник в игрите е разбира се таткото. Игрите са идеален начин за развиване на мъжките качества у детето. То ще разбере колко сладка е победата, но и колко трудно постижима е, както и факта, че понякога губим. А загубата е отлична възможност за бащата да обясни на сина си, че, ако паднеш, трябва отново да се изправиш и да продължиш и няма нищо срамно в провала.

2. Какво е правилното отношение към жените

Майката може да обясни на сина си как е редна да се държи с жена, но само бащата е този, който може на практика да покаже всичко това чрез собствения си пример. Много по-важно е детето да научи този урок от бащата, а не от приятели, интернет и лоши примери от свои връстници в градината, училище или университета в бъдеще. Отидете заедно със сина си и купете цветя на майка му, говорете вежливо с продавачката и покажете на детето си какъв е правилният начин за комуникация с непознати жени, например.

3. Говорете със сина си по мъжки за любовта

Разкажете на сина си за първата си любов и това, че е важно да се изчака правилното момиче, за да не се стига до разбити сърца. Споделянето на такава лична информация ще изгради доверието между син и баща и ще помогне до достигането на правилните изводи за любовта.

Вижте още:  4 мита за бащинството >>>

Добави описание

4. Научете сина си да се защитава

Бащата е този, който най-добре ще научи сина си да бъде силен, твърд и да защитава себе си, когато е в правото си. Научете сина си да прави една много важна разлика - кога си заслужава да се спори и кога е по-добре да се отстъпи. Бащата е този, който със своя пример да покаже нагледно, че понякога разбирането, отстъпването и добротата не са проява на слабост, а точно обратното.

5. Помогнете му да открие своето собствено виждане за света

Обикновено бащата има съвсем различни виждания за нещата от живота в сравнение с майката. И именно различията им в подходите им и реакциите им спрямо дадени събития ще научат детето, че няма правилно или грешно в случая. И по-важно е детето само да достигне до свое собствено виждане за света и случващото се наоколо, анализирайки ситуацията. Винаги има няколко гледни точки и понякога всички са правилни сами по себе си. Важно е коя подхожда на мирогледа ви.

6. Обогатете опита на детето с нови усещания

Това се случва още в бебешка възраст. Докато майката гушка, милва и целува сина си, бащата предпочита да изразява любовта си чрез мъжки игри - подхвърляне, въртене и всевъзможни акробатики, от които майките изтръпват. Но именно този различен подход е много важен за настоящето и бъдещо развитие на детето.

Вижте още:  Ролята на бащата при отглеждането на дете >>>

7. Научете го на мъжки работи

Научете сина си как се пали огън и се прави барбекю в гората, заведете го на риболов, научете го как се използват инструменти (независимо дали с цел ремонтиране на колата, нещо в дома или нещо съвсем различно). Подобни умения ще улеснят живота му в бъдеще и ще му натрупат много точки пред връстниците му.

Добави описание

8. Помогнете му да се справя с домашните си задължения

Бръснене, връзване на вратовръзка, гладене на ризи, дори готвене. Има някои мъжки неща, които най-добре се научават нагледно от татко, а не от клипчета в интернет.

25.05.2017/Ели Йорданова

Още от "Мама и татко"

Не е нужно да сте идеални родители!

Не е нужно да сте идеални родители!

„Проваляли ли сте се някога като родители?" „Всеки ден" - простичко признава една майка с две деца и две висши образования.

Бащинска депресия

Бащинска депресия

Оказва се, че освен майките, татковците също преживяват по свой начин промяната в живота им след раждането на първото им дете. Някои обаче свикват трудно с новостите и се оплитат в мрежите на бащинската депресия. Какво представлява бащинската депресия и как да я прогоните?

Възпитава ли страхът?

Възпитава ли страхът?

Възможно ли е чрез страх от наказание да се постигнат определени резултати при възпитанието на децата?