8 съвета за изграждане на здрава връзка между баща и дъщеря

0 коментара0/5

Пълноценната връзка между баща и дъщеря е много важна за едно момиче. Бихме могли да кажем, че в определени моменти мнението на бащата има по-силен ефект върху мисленето на дъщерята, отколкото това на майката. Ето какво трябва да знае всеки баща, когато отглежда на дъщеря:

8 съвета за изграждане на здрава връзка между баща и дъщеря
8 съвета за изграждане на здрава връзка между баща и дъщеря © iStock

Малките момиченца имат нужда от внимание от страна на баща си. Те търсят неговото одобрение и подкрепа. Така влиянието на бащата се оказва много важно, особено в периода между 3 и 9-годишна възраст. Ето и неща, които татковците на момичета трябва да знаят, за да растат малките им дъщери щастливи и уверени в себе си:

Разговаряйте с нея

Мълчанието е враг на самочувствието. Вашата дъщеря би искала да комуникира с вас още от малка. Ето защо бащите трябва да полагат усилия в посока да намират време и да обсъждат нещата, които вълнуват момичето им, да си говорят и да им споделят своя опит. Мълчанието на бащата може да бъде объркващо и възприемано като пренебрежение, което от своя страна ще да доведе до ниско самочувствие на детето.

Насърчавайте я и винаги отбелязвайте постиженията й

Не става дума да бъде глезена и засипвана с комплименти. Задачата на бащата е да повиши самочувствието и увереността на своята дъщеря. Той винаги трябва да отбелязва напредъка, който е постигнал неговото момиче в училището, спорта и т.н.

Добави описание

Подтиквайте я да спортува и да се изправя пред предизвикателствата без страх

Един от начините бащата да повлияе и допринесе за възпитаването на силна и самоуверена дъщеря е, като я подтиква да се занимава със спорт, дори и с тези видове, които са стереотипно приемани за „мъжки”. По този начин ще се стимулира свободния и дух, социализирането, амбицията и да тества своите умения и да се доказва.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:Добави описание

 

             Бащинска депресия >>>

 

 

Установяване на силна емоционална връзка помежду ви

Момичетата искат да бъдат обичани, прегръщани, глезени – много бащи пренебрегват това. Не се страхувайте от физическия контакт със своята дъщеря. Демонстрирането на близост и привързаност влияе положително не само на отношенията между баща и дъщеря, но и на връзките на момичетата с противоположния пол в зряла възраст. Не оставяйте да се съмнява във вашата обич и често й казвайте, че я обичате.

Положете основите на вашата връзка още от раждането

Важно е бащите да полагат грижи за своите дъщери още докато са малки. Сменянето на пелени, приспиването, игрите и дори излизането заедно за покупки са неща, които ще положат основите на здрава връзка между бащата и дъщерята.

Най-важният период, в който бащата трябва да присъства в живота на своята дъщеря, е между 3-9 години. Психолозите го наричат „златният период” във връзката баща-дъщеря. Тогава татко е олицетворението на принца от приказките, героят, който иска да впечатли. Той е идеалният партньор за игри и шеги. Това са годините на най-силна физическа и психическа интимност, които предначартават развитието на понататъшните ви отношения.

Установете ясни правила и избягвайте прекомерното толериране

Трудната задача на бащата при възпитанието на една дъщеря е да я напътства, като балансира между  прекалената загриженост на майката и липсата на контрол. Дъщеря ви не бива да се превръща в  „момиченцето на татко”, на което всичко е позволено, защото рискувате да се превърнете в обект на манипулация от нейна страна. Поставянето на ясни правила, трябва да се осъществи докато детето навърши 6 години. Те ще формират в съзнанието на дъщеря ви респект, но и доверие.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:Добави описание

 

     Бащинство – как се става татко? >>>

 

 

Не губете връзка по време на тийнейжърската възраст

Около 9-10 годишна възраст започва тийнейджърския период при момичетата. Той е труден както за дъщерите, така и за техните родителите, обуславен от хормоналните, физически и психически промени, които настъпват. Тогава често се прекъсва и силната връзка между баща и дъщеря. Важно е бащите  да се изправят пред промените, които настъпват и да ги приемат хладнокръвно. Вашето малко момиче расте, но тя продължава да има нужда от подкрепа и разбиране. Избягвайте шеговитите подмятания за външния вид и уважавайте чувствата и.

Добави описание

Зачитайте личното й пространство

От най-ранна възраст, момичетата имат по-голяма склонност да пазят "тайни" – събират ги в кутии или споделят в дневници, създавайки свои малък свят. Научете се да се съобразявате с  личното им пространство. След 10–та година, чукайте, преди да влезете в стаята на дъщеря си - това  е знак на внимание и уважение, който ще бъде оценен. В този период момичетата поставят граници между себе си и бащите си, но това не бива да ви кара да се отдръпнете напълно. Уважавайте дистанцията, която тя поставя, но не губете напълно връзката по между ви. Именно в този период, тя се нуждае от вашето разбиране и отношение като към възрастен.

28.11.2016/Боряна Харлова

Още от "Мама и татко"

Не прехвърляйте комплексите си върху децата си!

Не прехвърляйте комплексите си върху децата си!

Не ги подтиквайте да преуспяват вместо вас, а им помогнете да открият своя път в живота!

Как да расте щастливо вашето дете?

Как да расте щастливо вашето дете?

Първи юни е подходящ ден да споменем малчуганите, които без помощта на възрастните не могат да се развиват правилно. Разбирате ли, че години наред сте пример за вашето дете? То непрекъснато ви наблюдава, вижда как реагирате в определени ситуации, учи

„Титли“ в родословното дърво

„Титли“ в родословното дърво

Семейните отношения не са лесна работа – смесица от характери, лични пристрастия  и сложни обстоятелства. Клоните на родословното дърво се оплитат още повече, когато се намесят необичайните български „титли“ за роднините.