8 съвета за изграждане на здрава връзка между баща и дъщеря

0 коментара0/5

Пълноценната връзка между баща и дъщеря е много важна за едно момиче. Бихме могли да кажем, че в определени моменти мнението на бащата има по-силен ефект върху мисленето на дъщерята, отколкото това на майката. Ето какво трябва да знае всеки баща, когато отглежда на дъщеря:

8 съвета за изграждане на здрава връзка между баща и дъщеря
8 съвета за изграждане на здрава връзка между баща и дъщеря © iStock

Малките момиченца имат нужда от внимание от страна на баща си. Те търсят неговото одобрение и подкрепа. Така влиянието на бащата се оказва много важно, особено в периода между 3 и 9-годишна възраст. Ето и неща, които татковците на момичета трябва да знаят, за да растат малките им дъщери щастливи и уверени в себе си:

Разговаряйте с нея

Мълчанието е враг на самочувствието. Вашата дъщеря би искала да комуникира с вас още от малка. Ето защо бащите трябва да полагат усилия в посока да намират време и да обсъждат нещата, които вълнуват момичето им, да си говорят и да им споделят своя опит. Мълчанието на бащата може да бъде объркващо и възприемано като пренебрежение, което от своя страна ще да доведе до ниско самочувствие на детето.

Насърчавайте я и винаги отбелязвайте постиженията й

Не става дума да бъде глезена и засипвана с комплименти. Задачата на бащата е да повиши самочувствието и увереността на своята дъщеря. Той винаги трябва да отбелязва напредъка, който е постигнал неговото момиче в училището, спорта и т.н.

Добави описание

Подтиквайте я да спортува и да се изправя пред предизвикателствата без страх

Един от начините бащата да повлияе и допринесе за възпитаването на силна и самоуверена дъщеря е, като я подтиква да се занимава със спорт, дори и с тези видове, които са стереотипно приемани за „мъжки”. По този начин ще се стимулира свободния и дух, социализирането, амбицията и да тества своите умения и да се доказва.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:Добави описание

 

             Бащинска депресия >>>

 

 

Установяване на силна емоционална връзка помежду ви

Момичетата искат да бъдат обичани, прегръщани, глезени – много бащи пренебрегват това. Не се страхувайте от физическия контакт със своята дъщеря. Демонстрирането на близост и привързаност влияе положително не само на отношенията между баща и дъщеря, но и на връзките на момичетата с противоположния пол в зряла възраст. Не оставяйте да се съмнява във вашата обич и често й казвайте, че я обичате.

Положете основите на вашата връзка още от раждането

Важно е бащите да полагат грижи за своите дъщери още докато са малки. Сменянето на пелени, приспиването, игрите и дори излизането заедно за покупки са неща, които ще положат основите на здрава връзка между бащата и дъщерята.

Най-важният период, в който бащата трябва да присъства в живота на своята дъщеря, е между 3-9 години. Психолозите го наричат „златният период” във връзката баща-дъщеря. Тогава татко е олицетворението на принца от приказките, героят, който иска да впечатли. Той е идеалният партньор за игри и шеги. Това са годините на най-силна физическа и психическа интимност, които предначартават развитието на понататъшните ви отношения.

Установете ясни правила и избягвайте прекомерното толериране

Трудната задача на бащата при възпитанието на една дъщеря е да я напътства, като балансира между  прекалената загриженост на майката и липсата на контрол. Дъщеря ви не бива да се превръща в  „момиченцето на татко”, на което всичко е позволено, защото рискувате да се превърнете в обект на манипулация от нейна страна. Поставянето на ясни правила, трябва да се осъществи докато детето навърши 6 години. Те ще формират в съзнанието на дъщеря ви респект, но и доверие.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:Добави описание

 

     Бащинство – как се става татко? >>>

 

 

Не губете връзка по време на тийнейжърската възраст

Около 9-10 годишна възраст започва тийнейджърския период при момичетата. Той е труден както за дъщерите, така и за техните родителите, обуславен от хормоналните, физически и психически промени, които настъпват. Тогава често се прекъсва и силната връзка между баща и дъщеря. Важно е бащите  да се изправят пред промените, които настъпват и да ги приемат хладнокръвно. Вашето малко момиче расте, но тя продължава да има нужда от подкрепа и разбиране. Избягвайте шеговитите подмятания за външния вид и уважавайте чувствата и.

Добави описание

Зачитайте личното й пространство

От най-ранна възраст, момичетата имат по-голяма склонност да пазят "тайни" – събират ги в кутии или споделят в дневници, създавайки свои малък свят. Научете се да се съобразявате с  личното им пространство. След 10–та година, чукайте, преди да влезете в стаята на дъщеря си - това  е знак на внимание и уважение, който ще бъде оценен. В този период момичетата поставят граници между себе си и бащите си, но това не бива да ви кара да се отдръпнете напълно. Уважавайте дистанцията, която тя поставя, но не губете напълно връзката по между ви. Именно в този период, тя се нуждае от вашето разбиране и отношение като към възрастен.

28.11.2016/Боряна Харлова

Още от "Мама и татко"

Ако детето носи двойки, премерете кръвното му

Ако детето носи двойки, премерете кръвното му

Ако сте забелязали, че детето ви едва-едва се измъква от леглото, няма апетит и желание за игра, често се оплаква от главоболие и бележките му в училище стават все по-слаби, причината може би е в ниското кръвно налягане.

Може ли едно дете да спаси брака?

Може ли едно дете да спаси брака?

Невъзможно е едно дете да възроди или породи любовта между двама души. Няма как да спаси неспасяемото. Не гледайте на развода като на грешка, той е решение, понякога най-доброто за вас и децата ви.

Чакате бебе? Спестете от рано пари?

Чакате бебе? Спестете от рано пари?

Колко пари са нужни за едно бебе? Колкото по-малко е бебето, толкова повече пари са необходими – кошарка, дрешки, залъгалки и всевъзможни изобретения на съвременния свят, задоволяващи всяка бебешка нужда. Така че спестете от рано пари!