Амбициозните родители и негативното им влияние върху децата

1 коментар0/5

Всички родители искат най-доброто за децата си, но някои родители прекаляват с амбициите си и превръщат децата си в инструмент за постигане на собствени, а не детски мечти. Ето и какво са последиците от прекалената амбициозност на родителите.

Амбициозните родители и негативното им влияние върху децата
Амбициозните родители и негативното им влияние върху децата

Навярно не веднъж сте ставали свидетели на деца, които с нежелание свирят на музикален инструмент, посещават дузина курсове по чужди езици, всякакви науки, спортове и какво ли още не. И всичко само, защото родителите им са прекалено амбициозни и искат тяхното дете да бъде най-умното и можещото, така че успешно да се справя в един свят с жестока конкуренция сред подрастващите. 

Амбициозността на родителите, обаче, често води до стресиране на децата и намразване на редица образователни и занимателни дейности. Колкото повече родителите се опитват да стимулират развитието на децата си, толкова пък те губят всякакво желание за такова. Ето защо много често именно децата на амбициозните родители са двойкаджии в училище и дори проявяват признаци на агресия към съучениците си. А дори и детето да може и знае, то често отказва да покаже знанията си в училище, а слабите оценки в бележника са вид протест и наказания към родителите.

Прекалената амбициозност на родителите погубва до голям степен детството на децата. Докато едни ритат топка навън, други свирят на цигулка и гледат как връстниците им се забавляват. Това действа изключително потискащо на децата и дори може да ги тласне към проява на симптоми на депресия и асоциализъм.

Понякога амбициозността на родителите е продиктувана от стремежа им да запълнат всяка свободна минута на детето, така че то да не се разсейва с игри, компютри, филми и прочие. Или пък просто това е начин за родителите да си починат за миг от децата със спокойствието, че имат на разположение 1-2 часа само за себе си, в които знаят къде е детето и с какво се занимава. Но родителите не се замислят, че детето също има нужда от време само със себе си, без вниманието му постоянно да бъде ангажирано с избрани от родители правилни дейности. 

21.07.2014/Ели Йорданова

1 коментарДобави коментар »

Nora1968

От Nora196821.07.2014, 19:30 ч.

Бих добавила само , че понякога детето има вроден талант , който ако родителя не напъне да развие може да не се развие никога . А детето ако не пробва различни неща няма как да знае кое ще му хареса . Така че опираме до...

Виж всички коментари за "Амбициозните родители и негативното им влияние върху децата".

Още от "Мама и татко"

Той не иска второ дете

Той не иска второ дете

Обикновено най-трудна е първата крачка, първото дете, решението да станете родители за първи път. Но всъщност всяко следващо дете си е нова първа крачка към нещо неизвестно и плашещо, особено за мъжете, но в същото време и толкова хубаво.

Ако детето носи двойки, премерете кръвното му

Ако детето носи двойки, премерете кръвното му

Ако сте забелязали, че детето ви едва-едва се измъква от леглото, няма апетит и желание за игра, често се оплаква от главоболие и бележките му в училище стават все по-слаби, причината може би е в ниското кръвно налягане.

Приказкотерапия - как приказки могат да лекуват

Приказкотерапия - как приказките могат да лекуват

Колкото повече порастват нашите деца, толкова у тях се появяват проблеми, както при възрастните. Подрастващите често са обхванати от всевъзможни полюсни емоции, страхове, тъга и гняв. В такива ситуации родителите се опитват да открият начин да помогнат на детето си. Тук се намесва и приказкотерапията – психологическа техника, която използва приказката, нейните метафори и символи, като способ за справяне с емоционалните у децата.