Дженифър Анистън: Жените сме завършени личности с или без дете

1 коментар0/5

Преди няколко седмици се появиха снимки на Дженифър Анистън по бански, на които актрисата изглежда бременна. Както с всяко друго нещо в личния й живот, и от това медиите в САЩ направиха безброй новини и спекулираха със състоянието й.

Дженифър Анистън: Жените сме завършени личности с или без дете
 © Guliver/ Getty/ Guliver/ Splash

Анистън рядко обръща внимание на подобни публикации, но явно вече й е омръзнало и излезе с отворено писмо до медиите, озаглавено "ЗА ПРОТОКОЛА". Ето какво написа Дженифър Анистън:

„Нека започна с това, че никога не съм обръщала внимание на клюките. Не искам да хабя енергия и да се занимавам с лъжи, но искам да участвам в един по-голям публичен разговор, който вече е започнал, и има нужда от продължение. След като нямам профил в социалните мрежи, реших да изкажа мнението си писмено.

За протокола, не съм бременна. Но ми писна от контрола и от това хората да бъдат критикувани заради телата си. И всичко това да се случва зад „оправданието“, че това е журналистика, Първата поправка (свобода на словото – бел ред.) и „звездни новини“.

анистън теруВсеки ден аз и съпругът ми биваме тормозени от агресивни фотографи, които ни причакват пред дома ни и ни преследват дълго време само и само да заснемат кадър с нас. Всичко това се случва дори да означава да бъдат застрашену нещастните случайни минувачи, които са наоколо. Дори да оставим настрана аспекта за безопасност на хората, искам да се фокусирам върху по-голямата картина за това какво означава за нас този ритуал на таблоидите

Ако аз съм някакъв символ за хората, то със сигурност съм пример за това, през какви очи ние, като общество, виждаме нашите майки, дъщери, сестри, съпруги, приятелки и колежки.

Абсурден и притеснителен е нчинът, по който гледаме на жените като обекти, които трябва да изглеждат по определен начин. Начинът, по който съм представена в медиите, просто представя как ние виждаме жените и какъв образ и създаваме за тях като цяло и всичко това е измерено спрямо един ненормален стандарт за красота. Понякога културните стандарти трябва да бъдат пречупени през различна перспектива, за да можем да ги видим такива, каквито са – групово приемане... подсъзнателно споразумение. Ние сами решаваме какво да е това споразумение. Малки момичета по целия свят възприемат, попиват, това споразумение, било то пасивно или по друг начин. И всичко това започва много рано. Посланието, че малките момиченца не са красиви освен ако не са ужасно слаби, че не заслужават нашето внимание, ако не изглеждат като супермодел или актриса на корицата на списание. Всичко това малките момиченца пренасят това и в живота си като жени. Използваме „звездните“ новини, за да  прославим този нечовешки образ на жените, който е изцяло фокусиран върху външния вид. Бременна ли е? Да не би да е яла твърде много? Отпуснала ли се е? Има ли проблеми в брака й, защото камерата е уловила някакво физическо „несъвършенство“.

Казвах си, че таблоидите са като комикси, че не трябва да се приемат сериозно, просто една сапунена опера, която хората следят, когато имат нужда от разсейване. Истината е, че не мога повече да си го казвам, защото истината е в преследването и превръщането ми в обект, истината, която изпитвам от първа ръка, защото продължава от десетилетия. Тази истина отразява основният начин, по който виждаме стойността на жената.

Изминалият месец особено много ме накара да видя как ние като общество виждаме стойността на жената, стойност, базирана на семейния й статут и това дали е майка или не. Огромното количество ресурси, които пресата похарчи, просто за да разбере дали съм бременна (за милиарден път...но кой ли ги брои), сочи към увековечаване на това понятие, че жените някак не са завършени личности, не са успешни или не са щастливи, ако не са омъжени или нямат деца. Докато всичко това се случваше в живота ми, в обществото се случваха далеч по-важни неща – масови престрелки, горски пожари, важни решение от Върховния съд, приближаващи избори и куп други проблеми, които вниманието на журналистическите източници да бъде насочено именно към тях.

Ето и моето мнение по темата: ние сме завършени с или без партньор, с или без дете. Ние сами решаваме за себе си кое е красиво, когато става дума за телата ни. Това решение е наше и само наше. Нека сами вземем решението за себе си и за всички млади жени на този свят кой да бъде нашият пример. Нека вземем това решение съзнателно, извън обсега на таблоидите. Няма нужда да бъдем омъжени или майки, за да сме цялостни личности. Ние сами определяме своето „и заживели щастливо“

анистън

Омръзна ми да съм част от това повествование. Да, някой ден може да стана майка, и след като съм откровена за всичко, ако някога стана майка, ще съм първата, която да ви го съобщи. Но не преследвам майчинството, защото не се чувствам цялостна по някакъв начин, както звездните новини казват. Възмутена съм, че бях накарана да се почувствам нещо „по-малко“ като човек, защото тялото ми се променя и/ или защотото съм яла бургер за обяд и съм била снимана от странен ъгъл и следователно това трябва да означава едно от двете неща: „бременна“ или „дебела“. Да не говорим за болезненото неудобство да получиш поздравления от приятели, колеги и непознати за тази фалшива бременност (понякога се случва дузина пъти в рамките на един ден).

Годините опит ме научиха, че практиките на таблоидите, колкото и да са опасни, няма да се променят, поне не в скоро време. Това, което може да се промени, е нашето отношение и реакция към тези отровни послания, погребани в привидно безвредните истории, сервирани като истина. И може би един ден таблоидите ще бъдат принудени да видят света през различни, по-човешки очи, защото потребителите просто са спрели да обръщат внимание на глупости.

14.07.2016/ Радослава Михайлова по The Huffington Post

1 коментарДобави коментар »

Domakinka

От Domakinka14.07.2016, 16:39 ч.

Чудесно изказване по всичките му аспекти!!! Абсолютно съм съгласна с доводите. Отдавна мисля по същия начин и се опитвам да го внуша на околните. Не срещах разбиране, а само съжаление. И ето, че една умна, опитна и...

Виж всички коментари за "Дженифър Анистън: Жените сме завършени личности с или без дете".

Още от "Мама и татко"

6 причини да нямате бавачка

6 причини да нямате бавачка

Вече имате бавачка, която вие и детето ви обожавате! Поздравления! Късметлии! Ако пък тепърва ще си търсите бавачка, ето какво може да ви спре при избора й.

Светът е само за теб и мен, мамо

Светът е само за теб и мен, мамо

Трябва ли да се откажете от мъжа, ако детето отказва да го приеме вкъщи? Малките са егоисти, без да го разбират, а всъщност те се страхуват някой друг да не заеме мястото им.

Бащинска депресия

Бащинска депресия

Оказва се, че освен майките, татковците също преживяват по свой начин промяната в живота им след раждането на първото им дете. Някои обаче свикват трудно с новостите и се оплитат в мрежите на бащинската депресия. Какво представлява бащинската депресия и как да я прогоните?