ДНЕВНИКЪТ НА ЕДНА ПРОМЯНА

0 коментара0/5

ДНЕВНИКЪТ НА ЕДНА ПРОМЯНА
 © UNICEF Bulgaria 2016

24 август 2015 г. Последният обитател на Дома за медико-социални грижи в град Шумен си тръгва в прегръдките на своята приемна майка Ирина Прокопович. На шест месеца Тодор получава своя шанс за семейство и детство. Историята му, както стотици други, е „сърцето“ в работата на УНИЦЕФ по проекта „Семейство за всяко дете“.

Първите дни на Ирина са изпълнени с безпокойство. „Бяха ме предупредили, че детето изостава в развитието си и че има проблеми със сърцето. Беше толкова малък и уязвим, изглеждаше на не повече от два месеца. Плачеше постоянно, отблъскваше ме, не реагираше на името си. Като всяко начало и нашето беше трудно.“

Ирина започва да споделя в дневник всеки напредък на Тошко с надеждата, че заобиколен от обич и внимание, той бързо ще навакса пропуснатото и ще настигне децата на неговата възраст. „Често прелиствам страниците и изживявам моментите на вълнение отново: „Усмихна се за първи път“ (8 септември, 2015 г.); „Днес става на 10 месеца и може да се държи с две ръце.“ (24 декември, 2015 г.); „Кантарът показа 8 кг.“ (5 март, 2016 г.); „Казва „мама“ на срички.“ (24 април, 2016 г.).“

Почти година по-късно Ирина е забравила трудния път, който е извървяла. „С малки крачки Тошко догонва връстниците си. Бебешките му черти вече избледняват и му расте пети зъб. Наблюдавам го как се изправя сам, пълзи, прави крачки, дори очаквам скоро да проходи. Надявам се да укрепне достатъчно, защото му предстои операция на сърцето. Вярвам в доброто бъдеще на нашия син. Семейството ми е голямо и задружно, къщата е пълна с любов и отвсякъде се чува детски смях.“

*Историята на Тошко и приемната му майка Ирина е базирана на истински случай от дейността на УНИЦЕФ по закриването на Дома за медико-социални грижи в гр. Шумен и работата на Семейно консултативните-центрове в областта.

 

ДАРИТЕЛСКА КАРТА ПИРЕОС-УНИЦЕФ

ДАРИТЕЛСКА КАРТА ПИРЕОС-УНИЦЕФ
 


В продължeние на пет години Банка Пиреос е стратегически партньор на УНИЦЕФ България и подкрепя цялостната дейност на организацията в страната за най-уязвимите деца. Сътрудничеството има за цел да развива дарителската култура у нас чрез иновативни механизми за редовни дарения, като ангажира хиляди клиенти и партньори на банката в обща кауза. От началото на партньорството през 2011 г. набраните средства са над 1 300 000 лв.
Повече за партньорството можеш да видиш на
www.daritelskakarta.info

Програмата на УНИЦЕФ „Заедно от детската градина“ цели да създаде модел за приобщаваща и подкрепяща среда за деца със специфични нужди в над 30 детски градини в България. Моделът включва осигуряване на достъпна среда, индивидуални консултации със специалисти – логопед, психолог и др. за децата със специфични нужди и подкрепа на техните семейства, обучение за учителите и др. Крайната цел е този модел да бъде въведен във всички детски градини в България, в полза на всички деца. Повече на www.unicef.bg.

 

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "ДНЕВНИКЪТ НА ЕДНА ПРОМЯНА".

Още от "Мама и татко"

Няма  идеални  родители!

Няма идеални родители!

И вие ли живеете в постоянната тревога, че сте лоша майка? Значи сте една от многото, които никога не подлагат на съмнение общоприетите истини и съвети, натрапвани им отвсякъде. Да обсъдим заедно някои от тях.

Как да направите Коледата специална за децата

Как да направите Коледата специална за децата

Коледните празници са чудесен повод да прекарате възможно най-много време с децата си, но как да направите тези моменти вълшебни и забавни? Ето няколко предложения от нас, за да прекарате незабравима ваканция заедно с децата:

Могат ли жените да управляват по-добре личните си средства?

Могат ли жените да управляват по-добре личните си средства?

Финансова сигурност е мечтата на повечето хора. Но с ефекта от икономическата криза, който все още се усеща доста осезаемо, това може да бъде непостижима цел ... особено за жените.