ДНЕВНИКЪТ НА ЕДНА ПРОМЯНА

0 коментара0/5

ДНЕВНИКЪТ НА ЕДНА ПРОМЯНА
 © UNICEF Bulgaria 2016

24 август 2015 г. Последният обитател на Дома за медико-социални грижи в град Шумен си тръгва в прегръдките на своята приемна майка Ирина Прокопович. На шест месеца Тодор получава своя шанс за семейство и детство. Историята му, както стотици други, е „сърцето“ в работата на УНИЦЕФ по проекта „Семейство за всяко дете“.

Първите дни на Ирина са изпълнени с безпокойство. „Бяха ме предупредили, че детето изостава в развитието си и че има проблеми със сърцето. Беше толкова малък и уязвим, изглеждаше на не повече от два месеца. Плачеше постоянно, отблъскваше ме, не реагираше на името си. Като всяко начало и нашето беше трудно.“

Ирина започва да споделя в дневник всеки напредък на Тошко с надеждата, че заобиколен от обич и внимание, той бързо ще навакса пропуснатото и ще настигне децата на неговата възраст. „Често прелиствам страниците и изживявам моментите на вълнение отново: „Усмихна се за първи път“ (8 септември, 2015 г.); „Днес става на 10 месеца и може да се държи с две ръце.“ (24 декември, 2015 г.); „Кантарът показа 8 кг.“ (5 март, 2016 г.); „Казва „мама“ на срички.“ (24 април, 2016 г.).“

Почти година по-късно Ирина е забравила трудния път, който е извървяла. „С малки крачки Тошко догонва връстниците си. Бебешките му черти вече избледняват и му расте пети зъб. Наблюдавам го как се изправя сам, пълзи, прави крачки, дори очаквам скоро да проходи. Надявам се да укрепне достатъчно, защото му предстои операция на сърцето. Вярвам в доброто бъдеще на нашия син. Семейството ми е голямо и задружно, къщата е пълна с любов и отвсякъде се чува детски смях.“

*Историята на Тошко и приемната му майка Ирина е базирана на истински случай от дейността на УНИЦЕФ по закриването на Дома за медико-социални грижи в гр. Шумен и работата на Семейно консултативните-центрове в областта.

 

ДАРИТЕЛСКА КАРТА ПИРЕОС-УНИЦЕФ

ДАРИТЕЛСКА КАРТА ПИРЕОС-УНИЦЕФ
 


В продължeние на пет години Банка Пиреос е стратегически партньор на УНИЦЕФ България и подкрепя цялостната дейност на организацията в страната за най-уязвимите деца. Сътрудничеството има за цел да развива дарителската култура у нас чрез иновативни механизми за редовни дарения, като ангажира хиляди клиенти и партньори на банката в обща кауза. От началото на партньорството през 2011 г. набраните средства са над 1 300 000 лв.
Повече за партньорството можеш да видиш на
www.daritelskakarta.info

Програмата на УНИЦЕФ „Заедно от детската градина“ цели да създаде модел за приобщаваща и подкрепяща среда за деца със специфични нужди в над 30 детски градини в България. Моделът включва осигуряване на достъпна среда, индивидуални консултации със специалисти – логопед, психолог и др. за децата със специфични нужди и подкрепа на техните семейства, обучение за учителите и др. Крайната цел е този модел да бъде въведен във всички детски градини в България, в полза на всички деца. Повече на www.unicef.bg.

 

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "ДНЕВНИКЪТ НА ЕДНА ПРОМЯНА".

Още от "Мама и татко"

Да предпазим  децата  от наркотиците

Да предпазим децата от наркотиците

Не можем да защитим децата си, но можем да им дадем сила сами да се защитават.Към „розовите сънища" обикновено ги тласкат страхът и самотата. Страх и самота, с които родителите могат да се борят.

Още няколко лева към месечната вноска по кредита

Още няколко лева към месечната вноска по кредита

Месец след влизането в сила на новите изисквания на БНБ, някои банки вече повишиха своите лихви по кредити. Промените засегнаха основно ипотечните заеми и на тях ще се обърне повече внимание.

За пубертета

За пубертета

Обикновено физиологичните изменения при момичетата, свързани с пубертета, настъпват след 10 годишна възраст.