ДНЕВНИКЪТ НА ЕДНА ПРОМЯНА

0 коментара0/5

ДНЕВНИКЪТ НА ЕДНА ПРОМЯНА
 © UNICEF Bulgaria 2016

24 август 2015 г. Последният обитател на Дома за медико-социални грижи в град Шумен си тръгва в прегръдките на своята приемна майка Ирина Прокопович. На шест месеца Тодор получава своя шанс за семейство и детство. Историята му, както стотици други, е „сърцето“ в работата на УНИЦЕФ по проекта „Семейство за всяко дете“.

Първите дни на Ирина са изпълнени с безпокойство. „Бяха ме предупредили, че детето изостава в развитието си и че има проблеми със сърцето. Беше толкова малък и уязвим, изглеждаше на не повече от два месеца. Плачеше постоянно, отблъскваше ме, не реагираше на името си. Като всяко начало и нашето беше трудно.“

Ирина започва да споделя в дневник всеки напредък на Тошко с надеждата, че заобиколен от обич и внимание, той бързо ще навакса пропуснатото и ще настигне децата на неговата възраст. „Често прелиствам страниците и изживявам моментите на вълнение отново: „Усмихна се за първи път“ (8 септември, 2015 г.); „Днес става на 10 месеца и може да се държи с две ръце.“ (24 декември, 2015 г.); „Кантарът показа 8 кг.“ (5 март, 2016 г.); „Казва „мама“ на срички.“ (24 април, 2016 г.).“

Почти година по-късно Ирина е забравила трудния път, който е извървяла. „С малки крачки Тошко догонва връстниците си. Бебешките му черти вече избледняват и му расте пети зъб. Наблюдавам го как се изправя сам, пълзи, прави крачки, дори очаквам скоро да проходи. Надявам се да укрепне достатъчно, защото му предстои операция на сърцето. Вярвам в доброто бъдеще на нашия син. Семейството ми е голямо и задружно, къщата е пълна с любов и отвсякъде се чува детски смях.“

*Историята на Тошко и приемната му майка Ирина е базирана на истински случай от дейността на УНИЦЕФ по закриването на Дома за медико-социални грижи в гр. Шумен и работата на Семейно консултативните-центрове в областта.

 

ДАРИТЕЛСКА КАРТА ПИРЕОС-УНИЦЕФ

ДАРИТЕЛСКА КАРТА ПИРЕОС-УНИЦЕФ
 


В продължeние на пет години Банка Пиреос е стратегически партньор на УНИЦЕФ България и подкрепя цялостната дейност на организацията в страната за най-уязвимите деца. Сътрудничеството има за цел да развива дарителската култура у нас чрез иновативни механизми за редовни дарения, като ангажира хиляди клиенти и партньори на банката в обща кауза. От началото на партньорството през 2011 г. набраните средства са над 1 300 000 лв.
Повече за партньорството можеш да видиш на
www.daritelskakarta.info

Програмата на УНИЦЕФ „Заедно от детската градина“ цели да създаде модел за приобщаваща и подкрепяща среда за деца със специфични нужди в над 30 детски градини в България. Моделът включва осигуряване на достъпна среда, индивидуални консултации със специалисти – логопед, психолог и др. за децата със специфични нужди и подкрепа на техните семейства, обучение за учителите и др. Крайната цел е този модел да бъде въведен във всички детски градини в България, в полза на всички деца. Повече на www.unicef.bg.

 

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "ДНЕВНИКЪТ НА ЕДНА ПРОМЯНА".

Още от "Мама и татко"

Това не е за теб…

Това не е за теб…

Благодарение на информацията, която бълват средствата за масово осведомяване, съвременните подрастващи в предюношеска възраст (10-12 години) се развиват по-бързо от връстниците си от предишните поколения.

Следродилна депресия при татковци

Следродилна депресия при татковци

Въпреки че следродилната депресия е нещо характерно за жените, от нея страдат и много мъже и по-точно – един на всеки 10 става жертва на следродилна депресия. А най-застрашени от постродилна депресия са по-възрастните мъже, които за пръв път став

Мамо, остави ме да си мечтая!

Мамо, остави ме да си мечтая!

Сигурно всеки от нас е чувал в детството си родителското подканване: "Защо не отидеш да си поиграеш в другата стая?" Недвусмислен сигнал, че майка ни и баща ни трябва да обсъдят проблем, който не е за нашите уши.