Имате поща

0 коментара0/5

Имате поща
 © UNICEF Bulgaria/2014/Dilyana Encheva

„Привет на всички. Не знам дали съм бясна, тъжна, или огорчена. Чудя се къде сме, аз и моите деца? В България ли? Синът ми Виктор е със синдром на Даун и посещава масови детски градини от четири години. Постоянно чувам репликата „Момчето не е за тук, запишете го в специализирана група за деца с увреждания“. Синът ми е интуитивен, усеща, когато не е желан. Искам да попитам — за каква интеграция говорим...“

Това е част от поста на Оля Коцева във Facebook. Тя и нейното слънчево дете всеки ден се сблъскват със стена от неразбиране, опитвайки се да докажат, че синдромът на Даун не е стигма, а е един по-различен поглед към света.

Виктор проплаква за първи път на четвърти март преди шест години, заедно с изгрева на слънцето. Веднага след изписването от болницата Оля се заравя в интернет и използва всеки бит информация, за да разбере и приеме Даун. „Изчетох всичко по темата, свързах се с психолози и други специалисти, разбрах, че не трябва да се притеснявам, защото Виктор е като всички деца.“ Но извън дома синът на Оля не получава същото разбиране и внимание. „Забелязвах нездравото любопитство на хората, знаех, че където и да отиде, ще го гледат под лупа и затова се притеснявах за детската градина. “Проблемите започват със записването на Вики в трета група. „Плачеше, повръщаше, криеше се под леглото и не искаше да тръгва.“ Решението на Оля е да смени детската градина, но ситуацията се влошава. „Възпитателите се редуваха да се оплакват, че не е за там и аз се предадох.“ Докато подготвя документите на сина си за специализираната градина, написва и поста си във Facebook. По това време стартира и кампанията на УНИЦЕФ „Заедно от детската градина“, целяща да създаде приобщаваща среда за деца с увреждания.

Виктор получава своя шанс, след като психологът, който работи с него в първа група, прочита написаното от майката и я свързва с друга масова градина, където детето е прието и ходи с желание. „Има достатъчно причини да съм оптимист — щастливите примери за деца с Даун са много, освен това получаваме подкрепа от УНИЦЕФ, благодарение на която срещаме разбиране от все повече хора. Някой беше казал, че е трудно да свържеш точките, като гледаш напред. Трябва да вярваш, че хубавото някак ще се случи в бъдещето.  Аз вярвам!“

 

ДАРИТЕЛСКА КАРТА ПИРЕОС-УНИЦЕФ

ДАРИТЕЛСКА КАРТА ПИРЕОС-УНИЦЕФ
 


В продължeние на пет години Банка Пиреос е стратегически партньор на УНИЦЕФ България и подкрепя цялостната дейност на организацията в страната за най-уязвимите деца. Сътрудничеството има за цел да развива дарителската култура у нас чрез иновативни механизми за редовни дарения, като ангажира хиляди клиенти и партньори на банката в обща кауза. От началото на партньорството през 2011 г. набраните средства са над 1 300 000 лв.
Повече за партньорството можеш да видиш на
www.daritelskakarta.info

Програмата на УНИЦЕФ „Заедно от детската градина“ цели да създаде модел за приобщаваща и подкрепяща среда за деца със специфични нужди в над 30 детски градини в България. Моделът включва осигуряване на достъпна среда, индивидуални консултации със специалисти – логопед, психолог и др. за децата със специфични нужди и подкрепа на техните семейства, обучение за учителите и др. Крайната цел е този модел да бъде въведен във всички детски градини в България, в полза на всички деца. Повече на www.unicef.bg.

 

*Историята е базирана на истински случай, но имената и изображенията на героите са сменени.

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Имате поща".

Още от "Мама и татко"

Щастливи и след брака?

Щастливи и след брака?

Краят на всяка щастлива любов е началото на един неуспешен брак. Тези думи звучат толкова отчайващо, че могат да секнат мечтите на всяка жена, която мечтае за Менделсон и за приказна бяла рокля.

Страхът на родителите от високата температура

Страхът на родителите от високата температура

Всяка млада майка се интересува какво да направи, ако температурата се повиши.

Професия татко

Професия татко

Какво означава да бъдеш татко? Каква е ролята на таткото в семейството? Какво очаква всяка жена от таткото – само да носи пари вкъщи или да се грижи за бебето? Професия татко е не по-малко трудоемка от професия майка.