Имате поща

0 коментара0/5

Имате поща
 © UNICEF Bulgaria/2014/Dilyana Encheva

„Привет на всички. Не знам дали съм бясна, тъжна, или огорчена. Чудя се къде сме, аз и моите деца? В България ли? Синът ми Виктор е със синдром на Даун и посещава масови детски градини от четири години. Постоянно чувам репликата „Момчето не е за тук, запишете го в специализирана група за деца с увреждания“. Синът ми е интуитивен, усеща, когато не е желан. Искам да попитам — за каква интеграция говорим...“

Това е част от поста на Оля Коцева във Facebook. Тя и нейното слънчево дете всеки ден се сблъскват със стена от неразбиране, опитвайки се да докажат, че синдромът на Даун не е стигма, а е един по-различен поглед към света.

Виктор проплаква за първи път на четвърти март преди шест години, заедно с изгрева на слънцето. Веднага след изписването от болницата Оля се заравя в интернет и използва всеки бит информация, за да разбере и приеме Даун. „Изчетох всичко по темата, свързах се с психолози и други специалисти, разбрах, че не трябва да се притеснявам, защото Виктор е като всички деца.“ Но извън дома синът на Оля не получава същото разбиране и внимание. „Забелязвах нездравото любопитство на хората, знаех, че където и да отиде, ще го гледат под лупа и затова се притеснявах за детската градина. “Проблемите започват със записването на Вики в трета група. „Плачеше, повръщаше, криеше се под леглото и не искаше да тръгва.“ Решението на Оля е да смени детската градина, но ситуацията се влошава. „Възпитателите се редуваха да се оплакват, че не е за там и аз се предадох.“ Докато подготвя документите на сина си за специализираната градина, написва и поста си във Facebook. По това време стартира и кампанията на УНИЦЕФ „Заедно от детската градина“, целяща да създаде приобщаваща среда за деца с увреждания.

Виктор получава своя шанс, след като психологът, който работи с него в първа група, прочита написаното от майката и я свързва с друга масова градина, където детето е прието и ходи с желание. „Има достатъчно причини да съм оптимист — щастливите примери за деца с Даун са много, освен това получаваме подкрепа от УНИЦЕФ, благодарение на която срещаме разбиране от все повече хора. Някой беше казал, че е трудно да свържеш точките, като гледаш напред. Трябва да вярваш, че хубавото някак ще се случи в бъдещето.  Аз вярвам!“

 

ДАРИТЕЛСКА КАРТА ПИРЕОС-УНИЦЕФ

ДАРИТЕЛСКА КАРТА ПИРЕОС-УНИЦЕФ
 


В продължeние на пет години Банка Пиреос е стратегически партньор на УНИЦЕФ България и подкрепя цялостната дейност на организацията в страната за най-уязвимите деца. Сътрудничеството има за цел да развива дарителската култура у нас чрез иновативни механизми за редовни дарения, като ангажира хиляди клиенти и партньори на банката в обща кауза. От началото на партньорството през 2011 г. набраните средства са над 1 300 000 лв.
Повече за партньорството можеш да видиш на
www.daritelskakarta.info

Програмата на УНИЦЕФ „Заедно от детската градина“ цели да създаде модел за приобщаваща и подкрепяща среда за деца със специфични нужди в над 30 детски градини в България. Моделът включва осигуряване на достъпна среда, индивидуални консултации със специалисти – логопед, психолог и др. за децата със специфични нужди и подкрепа на техните семейства, обучение за учителите и др. Крайната цел е този модел да бъде въведен във всички детски градини в България, в полза на всички деца. Повече на www.unicef.bg.

 

*Историята е базирана на истински случай, но имената и изображенията на героите са сменени.

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Имате поща".

Още от "Мама и татко"

Ако ви източат дебитната карта

Ако ви източат дебитната карта

Какви са правата ни, когато ни източат дебитната карта?

Семейство и куче?!

Семейство и куче?!

Почти всички деца мечтаят да имат куче. За някои това е просто прищявка, за други силна, почти непреодолима страст и в този случай е много опасно да не й обърнете внимание.

7 причини защо баба е по-добра от мама

7 причини защо баба е по-добра от мама

За никого не е тайна, че всяко дете обожава баба си, дори повече от майка си. Това може и да ви обижда като родители, но признайте, че и вие храните подобни чувства към бабите си. Ето 10 основателни причини защо баба е по-добра от мама.