Как да направим връщането на училище по-лесно за децата?

0 коментара0/5

Лятната ваканция е вече към своя край и приготовленията за новата учебна година започват. Децата трудно се разделят с безгрижието и игрите. Има обаче някои полезни съвети, които да помогнат на всеки родител да премине етапа на аклиматизация към училищния режим по-леко и спокойно – за него и за детето:

Как да направим връщането на училище по-лесно за децата?
Как да направим връщането на училище по-лесно за децата? © iStock

Промяна в режима на сън

Основно правило е да започнете постепенно свикване на ранно лягане и ставане още преди да са започнали учебните занятия. Това ще помогне на децата ви да се климатизират по-лесно и да не стават за училище нервни и раздразнителни. Една седмица ще ви бъде достатъчна, за да промените ваканционния режим.

На пазар преди новата учебна година

Един от моментите, които носят радост и вълнение, особено у по-малките е пазаруването за новата учебна година. Раница, тетрадки, учебници, нови дрехи – всичко това, макар и необходимост, се явява голям удар по семейния бюджет.

Добави описание

За да спестите пари от този етап, ние ви съветваме да предприемете пазаруването точно преди старта на учебната година и да се възползвате от намаленията и офертите, които се предлагат както онлайн, така и по магазините.

Как да изберем раница на ученика? >>>

Съхранете връзката с природата и игрите на открито

Лятото за децата е свързано с прекарване на повече време в игри и забавления на открито, щастливи и свободни. С връщането на училище, рутината от часовете прекарвани на чина в класната стая, рязко намаляват времето прекарано на чист въздух. Ето защо е добре, родителите да насърчават своите децата да се възползват от свободното време между уроците и да го прекарват сред природата – на разходка в парка, катерейки се по дърветата или играейки на гоненица. Важно е те да се чувстват свободни, без ограничения или задължения, както през ваканцията.

Добави описание

А ако времето започне да застудява, не спирайте децата да играят дори в дъжда. Просто им осигурете правилната екипировка.

На борба с нервността и притеснението

Често особено по-малките деца са нервни в началото на учебна година, особено ако тя се съчетае и с началото на нов етап от образованието – прехвърлянето в ново училище или преминаването от начално в средно.

За да помогнете на детето да си върне спокойствието и добрия си сън (често започването на училище може да доведе до безсъние при по-емоционалните деца) можете да заложите на изпитаните природни средства. Сред тях са чаят от лайка, лавандула или маточина. Подсладен с лъжичка, той не само действа релаксиращо, но и успокоява болките в корема и глава появили се на психическа основа.

29.08.2016/Боряна Харлова

Още от "Мама и татко"

Мама ми роди бебе

Мама ми роди бебе

Повечето хлапета си мечтаят да имат братче или сестриче. Когато обаче бебето се появи, често възникват проблеми.

Правилното хранене е предпоставка за здравето на детето

Правилното хранене е предпоставка за здравето на детето

Правилното и здравословно хранене е предпоставка за здравето и щастието на детето.

10 семейни традиции, които принцеса Даяна завеща на синовете си

10 семейни традиции, които принцеса Даяна завеща на синовете си

Принц Уилям и принц Хари все още поддържат живо спомена за майка си, принцеса Даяна и за традициите, на които тя е държала. Вижте 10 любопитни традиции, за които знам, че Даяна е завещала на синовете си.