Какви опасности крият социалните мрежи за децата

0 коментара0/5

За един родител е трудно да е в крак с всяко мобилно приложение, което детето му използва. Фейсбук, Инстаграм, Снапчат - морето от социални мрежи, които заемат цялото внимание на децата, не спира да расте.

Какви опасности крият социалните мрежи за децата
Какви опасности крият социалните мрежи за децата © iStock

Всички те обаче не са чак толкова различни и ако знаем какво да търсим може да предотвратим опасностите, които дебнат децата в интернет пространството. Ето и на какво да трябва да обърне особено внимание всеки родител:

Публичното съдържание

Повечето социални мрежи предлагат профила и информацията, която публикувате да бъде публична или скрита и споделена само с приятели. Въпреки това по подразбиране повечето такива приложения са публични, което означава, че снимките, името и постовете на детето ви са достояние за всеки. Предупредете за това детето си и го посъветвайте да следи настройките за поверителност.

Проследяване на местоположението ви

Включването на функцията за местоположение е особено опасна за децата, тъй като те могат да бъдат проследени от всеки чрез постовете, които публикуват. За целта говорете с детето си и обяснете какви са опасностите от проследяването на локацията в социалните мрежи.

Какви опасности крият социалните мрежи за децата

"Временните" снимки

Нищо, което се споделя в мрежата не е 100% временно, дори когато имиджът на една социалната мрежа е изграден върху това твърдение. Компрометиращи снимки и съобщения могат да вкарат в беда децата, само защото си мислят, че кореспонденцията е конфиденциална и ще изчезне.

Уверете се, че детето ви е наясно с това, че информацията, която публикува и споделя може да достигне до трети лица, които да я разпространят и какви са последствията от това.

Анонимност в мрежата

Анонимността не винаги, но достатъчно често, води до жестокост. Това е така, защото хората се чувстват недосегаеми, а действията им оставени без последствия, когато крият самоличността си в мрежата. И въпреки, че децата, най-често в тийнеджърска възраст, откриват на тези места възможност да говорят за проблеми, от които се страхуват или срамуват, има голяма вероятност те да не получат помощ, а да станат жертви на злонамерени хора.

Как да се справим с любопитството на децата? >>>

Уверете се, че вашият тийнейджър разбира какви са рисковете свързани с подобен вид комуникация и че знае как да блокира или докладва други потребители, ако е необходимо. Ако усетите, че детето ви има нужда да поговори с някого за проблемите си, осигурете му тази възможност като бъдете на негово разположение или потърсите специалист.

Какви опасности крият социалните мрежи за децата

Кибертормоз

Макар повечето приложения да са подобрили функциите си за мониторинг и докладване, кибертормозът все още съществува.Може да се случи във всяка социална мрежа, но шансовете за това са много по-големи, ако приложението дава възможност за анонимни постове. В училищна възраст, децата могат да бъдат особено жестоки едни към други и този вид приложения да са начин да се атакуват. Ако се усъмните, че детето ви е жертва на подобен вид тормоз, разговаряйте с директора, учителите и другите родители.

Как да разговаряме с детето за алкохола и влиянието му >>>

Реклами и агресивен дигитален маркетинг

Безплатните приложения печелят основно от рекламите, които публикуват. В повечето социални мрежи се следят покупките и предпочитанията на потребителя към определен вид продукти и по този начин се перонализират и рекламите. Има възможност да бъдете поканен на разговор с някой, който се опитва да ви продаде даден продукт. Ако дете попадне в такава ситуация, има голяма вероятност то да се поддаде на манипулациите на търговците.Говорете с вашето дете за това и му обяснете какво представлява този вид реклама, за да не бъде уязвимо.

08.08.2016/Боряна Харлова

Още от "Мама и татко"

Как да направите Коледата специална за децата

Как да направите Коледата специална за децата

Коледните празници са чудесен повод да прекарате възможно най-много време с децата си, но как да направите тези моменти вълшебни и забавни? Ето няколко предложения от нас, за да прекарате незабравима ваканция заедно с децата:

Разводите и децата

Разводите и децата

Децата почти винаги усещат предстоящата раздяла на родителите си, дори когато не присъстват на семейните им разпри.

Юни е месецът, в който може да смените  личния си лекар

Юни е месецът, в който може да смените личния си лекар

От 1 юни до 30-ти юни здравноосигурените лица могат да сменят личния си лекар, като се регистрират при нов общопрактикуващ лекар (ОПЛ), напомнят от НЗОК.