Коледа с разделени родители

0 коментара0/5

Какво трябва да знаят и да направят разделените родителите, за да прекарат децата им една щастлива Коледа, без стрес и кавги:

Коледа с разделени родители
 © iStock

Децата, които преживяват или са преминали през раздялата на родителите си, често асоциират празниците с тъга и болка. Избухвания, промени в настроението, изблици на гняв от страна на детето са сигнал, че то се чувства самотно и неразбрано в ситуация с двама родители, които не спират да се карат и не могат да стоят в една стая.

По какъв начин да направите Коледата щастлива за децата?

Когато родителите са се отдалечили емоционално и физически един от друг, те се стремят да създадат нов тип отношения най-често заради своите деца. Това обаче изисква време, ето защо прекарването на празниците може да се окаже сложна задача, а децата да бъдат замесени в разногласията на родителите.  

По празниците се случва детето да бъде постоянно в движение от единия при другия родител или пък да остане само с един от двамата. Тогава особено при скорошна раздяла вероятността майката или бащата да обидят бившия пред детето си е голяма. Важно е това да не бъде допускано тъй като това води до ниско самочувствие, чувство на изолираност и тревожност у детето, което не се чувства важност в очите на собствените си родители.

Добави описание

Много е важно по това време от година конфликтите и напрежението между бившите партньори да бъдат загърбени и да се посветят изцяло на детето, като го предпазят от чувство за вина за тяхната раздяла.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:Добави описание

 

     Как да направите Коледата специална за децата >>>

 

 

Какво да не правите:

  • Да изберете детето да прекара празниците само с единият родител. Ако се случи не забравяйте, че детето трябва да навакса изгубеното време с другия родител. В тези случаи поддържането на постоянна телефонна връзка е много важна.
  • Обещавате, но след това не спазвате дадената дума. Детето губи доверие, ако усети, че възрастния не държи на думата си. Това може да доведе до разваляне на дисциплината и не спазване на установените правила.
  • Държите се по особен начин с децата, родени от различни връзки. Всяко дете осъзнава какво се случва извън контекста на понятието "у дома". Редно е, за да не бъде инициирана завист между децата от различни връзки, родителите да обръщат внимание и да не спират да полагат грижи за тях, дори и да не живеят вече заедно. За да се чувстват равноправни и обичани по еднакъв начин.

Добави описание

 

Какво да правите:

  • Фокусирайте се върху обичта и споделянето, които са същността на празника. Дайте възможност на децата сами да изберат как да прекарат празниците. Не се чувстват емоционално свободни от всякакви ограничения и вина.
  • Не заблуждавайте детето по никакъв начин за възможно помирение между мама и татко.
  • Уважавайте желанията на всички, когато е възможно. Получаването на  желан подарък, прави детето да се чувства прието и обичано. Това чувство е още по-изявено, ако има съревнование между деца от различни връзки.
  • Идеалният случай е възможността бившите партньори да са в състояние да разговаря свободно. Ако възрастните го правят и малките ще се чувстват свободни да последват примера им. Изборите, които правим не винаги са лесни.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:Добави описание

 

                Децата и стресът >>>

 

 

Един брак, който се разпада не зависи от децата. Тяхното използване, за да се заздрави връзката между партньорите е не само безрезултатна стъпка, но и сигурен емоционална травма за няхната психика, от която нямат нужда. Всяка връзка има своите трудности, но никое дете не заслужава да бъде натоварвано с проблемите на възрастните.

19.12.2016/Боряна Харлова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Коледа с разделени родители".

Още от "Мама и татко"

Завистливите родители възпитават, завистливи деца

Завистливите родители възпитават, завистливи деца

Малката собственичка на омръзналата й кукла Барби гледа завистливо съседчето, което с удоволствие играе с парцалена кукла.

Страхът на родителите от високата температура

Страхът на родителите от високата температура

Всяка млада майка се интересува какво да направи, ако температурата се повиши.

Весели и безопасни празници

Весели и безопасни празници

Коледа и Нова година са семейни празници. Но те преди всичко са празници на децата и за децата.