Криси Тейгън: Не можех да контролирам следродилната депресия

0 коментара0/5

"Физическата болка и емоционалната нестабилност ме караха да се чувствам така, сякаш нямам контрол над тялото си". Вижте какво още споделя Криси Тейгън за следродилната депресия.

Криси Тийгън и Луна
Криси Тийгън и Луна © Guliver / Splash

Криси Тейгън винаги е била открита с почитателите си по отношение на много сфери на личния живот. Топмоделът винаги е говорила свободно за трудностите около забременяването си, за да научат повече за хора за проблемите, пред които се изправят някои жени, за да имат деца.

Джон Леджънд окуражи двойките с проблеми да опитат ин витро >>>

Преди години тя сподели в интервю: „Омъжена съм от две години и от всички страни ме засипват с въпроси за това, кога ще имаме деца с Джон. Откачено е. Не мога да си представя аз самата да си навирам носа в чуждите работи и да питам: „Е, кога ще имате деца?“. Защото кой знае през какво преминава човек. Кой знае дали точно тази двойка няма проблем със зачеването?! Всеки път, когато ме питат това, им казвам:

„Някой ден ще попитате това грешното момиче, което преминава през големи трудности, за да зачене, и това ужасно много ще я нарани“.

За личните си проблеми покрай зачеването Криси Тейгън беше споделила в интервю:  „Ако можехме, щяхме да имаме деца още преди 5-6 години, но Боже мой, зачеването беше дълъг и труден процес. Хората си мислят, че е лесно да имаш дете, но звездите наистина трябва да се подредят, за да се случи това. Забременяването е едно малко чудо. Когато е случи, ще бъдем много щастливи“

За щастие днес Криси Тейгън и Джон Леджънд имат здраво и красиво момиченце, на име Луна, което само преди седмици навърши годинка.
И макар всичко да изглежда идеално за младата двойка, наскоро Криси Тейгън сподели, че страда от следродилна депресия, която й пречи да се радва на детето си и й създава проблеми да се върне към работата си. Ето какво каза Криси Тейгън за следродилната депресия:

Беше ми трудно да стана от леглото. Имах болки в таза, в раменете, дори в китките. Нямах апетит. Случвало се е да не ям два дни подред, а вие знаете, че обичам да си хапвам. Физическата болка и емоционалната нестабилност ме караха да се чувствам така, сякаш нямам контрол над тялото си. Веднъж стоях в гримьорната си, облечена в халат, екипът ми ме подготвяше – правеха ми грим и прическа. Някой почука на вратата и ме попита „Знаеш ли текста на тази песен?“ и изведнъж се сривах психически. Нямах мнение за нищо, не можех дори да избера между две неща. Не можех да разбера защо съм толкова нещастна. Обвинявах умората и си мислех, че може би вече не съм забавна, че съм изгубила чувството си за хумор“

Какво трябва да знаем за следродилната депресия? >>>

луна симон, криси тейгън, джон леджънд

Криси, Джон и малката Луна

„През повечето дни стоях на едно и също място на дивана. Рядко намирах сили да се кача до горния етаж, където е спалнята. Джон спеше до мен на дивана, понякога дори четири нощи подред. Започнах да държа удобни домашни дрехи в килера на долния етаж, за да не се налага да се качвам горе, когато Джон го няма. Често плачех просто така, без причина“.

Когато посещава лекаря си за рутинен преглед, Криси не издържа:

„Погледнах лекаря, а очите ми бяха подути от болката и от умората. Беше ми писнало от болката. И от спането на дивана. От вечното будене през нощта. От повръщането. От това, че си изкарвах яда на грешните хора. От това, че не се радвах на живота и не виждах приятелите си. От това, че нямах енергия, за да изведа бебето си за една обикновена разходка с количката“.

Лекарят веднага й поставя диагнозата следродилна депресия.

В такива моменти е особено важна подкрепата, която жената ще получи от най-близките си. А лъчът надежда за Криси Тейгън се оказва съпругът е Джон Леджънд. „Той е точно толкова състрадателен, търпелив, обичащ и разбиращ, какъвто изглежда. Джон беше невероятен през последните 9 месеца; носеше ми лекарствата и гледаше ужасните реалити предавания, с които си запълвах времето. Той не обича много да се шегува, но направи много промени, за да върне чувството ми за хумор. Той знаеше от какво имам нужда. Знам, че понякога ме е поглеждал и си е мислел: „Боже мой, стегни се. Но никога не ми го е казвал и не съм го усещала в поведението му. Той иска отново да съм щастлива, забавна и енергична, но не ме кара да се чувствам виновна, когато не съм такава.“


Следродилната депресия все още е състояние, което мнозина не разбират и подценяват, а майките страдат тихо и остават неразбрани.  Затова Криси Тейгън говори открито по темата, за да стигне това до повече хора „Не можех да контролирам следродилната депресия. И това е една от причините толкова дълго време да не мога да говоря по темата с никого. Чувствах се странно и дори като егоист да говоря по темата и да споделя, че страдат. Понякога все още се чувствам така. Казвам го сега, защото хората трябва да знаят, че може да се случи на всеки. Хората не трябва да се срамуват или да се чувстват сами в тези ситуации. Не искам да звуча така, все едно знам всичко за следродилната депресия, защото за всеки тя има различни проявления. Това, което знам със сигурност, е, че на мен ми помогна това, да бъда открита по темата и да споделя с някого“.

криси тийгън и луна, следродилна депресия

Джон Леджънд също сподели как се е чувствал, докато Криси е страдала от следродилната депресия: 

„Ако трябва да съм честен, бях много уплашен, защото не знаех как се чувства или как да й помогна. Всичко, което знаех, е, че е моя работа да направя всичко, което мога, за да й помогна и да опитам да разбера през какво преминава. Важно беше да съм състрадателен, да я подкрепям и да й повтарям, че каквото и да се случи, винаги ще съм до нея и че ще я обичам.

19.04.2017/ Радослава Михайлова
 

Още от "Мама и татко"

30 начина да прекарате незабравимо лято с децата

30 начина да прекарате незабравимо лято с децата

Лятната ваканция е най-бленуваното време от годината за всеки малчуган. Хубавото време, безгрижието и липсата на домашни им позволява да „дивеят” на воля, да развихрят въображението си, да откриват и изобретяват и да се забавляват.

Бащата след развода -“За какво съм аз?”

Бащата след развода -“За какво съм аз?”

Четири месеца след като кризата започна, тя го беше изхвърлила далеч от сърцето си, от дома му, от квартала му, от децата му. . .", разказва с горест писателят Дан Франк в романа си „Раздяла".

Тате кръшка, а мама не знае

Тате кръшка, а мама не знае

Първият вариант: в много семейства когато единия от родителите изневерява това е дълбока тайна. Другият знае, но си мълчи.