Малките манипулатори – какво да правим, когато детето ни използва

0 коментара0/5

Децата се превръщат в малки манипулатори, в момента, в който открият, че родителите им се поддават. Това води до смяна на ролите в семейството, което от своя страна е пагубно за възпитанието на детето. Разберете как да се справите с това положение, ако детето ви се възползва от вас:

Малките манипулатори – какво да правим, когато детето ни използва
 © iStock

Манипулирането е заучено поведение - децата не се раждат предварително „програмирани” да ви подмамват да вършите каквото искат. Всъщност, те се научават посредством хората, които ги заобикалят.Започват с малки почти незабележими манипулации, на които родителите се поддават. В последствие разбрали, че мама или татко се предават, те продължават да се възползват в стремежа си към желаното.

Скоро дете осъзнава, че да прехвърля вината на друг, да плаче, да се моли и дори да лъже му издейства онова, което желае. 

Малките манипулатори

За да откриете как да се справите с тази ситуация, трябва да си отговорите на следните въпроси:

Защо? Първото нещо, което трябва да направите, ако детето ви манипулира е да разберете има ли скрити причини да го прави. Това се открива в поведението му, ето защо е важно да внимавате за всяка промяна, която настъпва в него.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

            8 правила при възпитанието на детето >>> 

Кога? Дали се случва само, когато трябва да си пише домашните или преди лягане? Обърнете внимание, кога детето ви действа манипулативно, за да откриете как да го преустановите.

Какво? Едно и също нещо ли предизвиква това поведение у детето? Например малчуганът може да изпитва страх от тъмното и да не смее да ви сподели, но същевременно да използва манипулацията, като защитен механизъм.

Малките манипулатори

Някои деца са толкова добри манипулатори, че те действително могат да доведат майките и бащите си до сълзи.  Всеки родител, изпаднал в такава ситуация е шокиран, че собственото му дете може действително да го накара да се чувства по такъв начин.

За да се справи с манипулативното дете, един родител трябва да промени из основи своето поведение. Поставянето на конкретни правила и настояването те да бъдат спазвани е добро начало. Последиците от неспазването трябва да бъдат ясни и константни. Не правете изключения, тъй като това ще бъде крачка назад.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

7 неща, които правят родителите на смелите и уверени деца >>>

Бъдете съпричастни към проблемите на детето си, но ги оставете сами да се справят. Когато знаят, че няма кой да свърши задълженията им вместо тях, те ще се научат, че "не мога" и "не искам" не са възможен отговор.

Помнете, че едно от най-важните задължения на един родител е да бъде пример за детето си. За да отгледате и възпитате самостоятелен и самоуверен човек, е необходимо да умеете да отстоявате вашата позиция, да бъдете добрият, но и справедлив герой от приказките.

14.11.2016/Боряна Харлова

Още от "Мама и татко"

Аз ставам баща!

Аз ставам баща!

Реших да изпратя статия по тази тема, защото имам чувството, че бъдещите бащи до голяма степен са пренебрегвани в сравнение с бъдещите майки и бебета, което ми се струва доста несправедливо!

Хвалете децата си

Хвалете децата си

За малките е много важно да получават родителското одобрение. Когато родителят показва на детето, че го одобрява, то расте със самочувствие и положителни емоции, лесно печели доверие сред околните, учи се по-добре и с ентусиазъм пробва нови неща.