Наръчник за родители

8 коментара3/5

За да започне добре и без притеснения новата учебна година, подгответе се навреме за нея. Помислете за нещата, които ще ви улеснят в грижите ви за децата и в същото време ще помогнат на ученика да се справи по-успешно с бъдещите задължения.

 • Бюрото
  Мястото, където вашето дете ще учи и ще подготвя домашните си, освен че трябва да е светло, добре е да бъде в най-тихия кът на дома, далече от изкушения като телевизия, радио, телефон.
 • Учебни помагала и тетрадки
  Най-добре е да почакате до първия учебен ден и след като чуете изискванията на учителите, да ги набавите. Това ще ви спести купуването на излишни неща, много от които не са евтини.
 • Домашните упражнения
  Те започват от първите дни, в началото са малко, понякога само устни или само писмени, а може и двете.
  Приучете детето всеки ден редовно и прилежно да ги прави колкото и да му се струва, че са лесни и могат да се приготвят в последния момент, преди лягане например.
  Помнете старата истина: най-напред се научава урокът, после се пишат домашните.
  Обратното води до губене на време.
 • Разпределение на времето
  Най-добре това става с помощта на седмичната програма.
  Поставете една програма в стаята на детето и една в кухнята, за да ви подсеща и ви помага при разпределението и на вашето време, съобразявайки ангажиментите ви с ученика. С всяка нова учебна година задълженията на вашето дете ще се увеличават и то трябва да се научи да разпределя времето си, за да му стига за всичко. Колко трябва да продължава ученето?
  Не винаги отделянето на много часове е гаранция за добрата подготовка.
  В първите класове са необходими 1 -2 часа, в горните: 2-3 плюс времето през почивните дни за допълнителна подготовка по предметите, които са му по-трудни.
  Тъй като способността за концентрация на вниманието не е повече от 45 минути, е добре при учене вкъщи децата да си почиват 10-15 мин между два часа учебна подготовка.
 • Четене
  Това е главното условие за успех. Научете децата си още от малки да четат.
  Използвайте всякакви варианти за упражнение - нека да ви прочете програмата на телевизията, табелките, покрай които минавате, и т.н.
 • Правопис
  Второто условие за успех: да научи добре правописа. Това също изисква упражнения.
  Карайте детето, когато е по-свободно, да препише без грешка кратки текстове.
  Следете познанията му да се натрупват постепенно и не оставяйте да има празнини, които после трудно се запълват.
  На бюрото му трябва да има правописен речник, а по-късно - тълковен и синонимен.
 • Учене
  Карайте детето да чете урока на глас, да го учи на части (ако е наизуст), да си прави план на най-важните моменти в урока, да ги подчертава с цветни моливи, за да научи по-лесно това, което трябва.
  Отпускане и протакане на ученето под какъвто и да е предлог не бива да се допуска.
 • Допълнителни уроци
  Когато помощта на родителите не е достатъчна и детето среща сериозни трудности, може да се прибегне до допълнителни уроци.
  Неудобството е, че за тази цел е нужен частен учител, а това струва скъпо.
  Но, внимание! Частните уроци не бива да са вечни.
  Целта е да се помогне на детето да разбере предадения материал, да запълни празнините в познанията си и да се подготви след това само да се справя.
 • Ученически бележник
  Не го търсете само в края на срока. Следете го редовно, за да сте в течение на напредъка или затрудненията на детето. Следете и отсъствията му от часовете. Когато пропусне урок или цял учебен ден по семейни, здравни или други известни на вас причини, изпратете нужното писмено обяснение на учителя. Това ще възпита у детето чувство за дисциплина.
 • Награди
  Възнаграждавайте усилията на детето.
  Поздравленията и наградата за постигнат успех могат да го окуражат и амбицират, да укрепят вярата в собствените му сили. Но не създавайте порочния кръг: „Ще уча, ако има награда!"
 • Хранене
  Разнообразявайте менюто.
  Направете от обяда (или вечерята) приятен момент на отпускане, време за шеги и за приятни разговори.
  Сутрешната закуска много често се жертва поради бързане. Тя е много необходима за организма на детето и затова е по-добре то да става малко по-рано, но да не се лишава от нея.
  Добре е, ако може да се осигури винаги плод или плодов сок, мляко, сирене, масло.
  Следобедната закуска е моментът, когато детето трябва малко да се подкрепи, преди да седне да учи.
  За предпочитане са хлябът, сиренето, плодовете пред шоколада и сладкишите.
 • Свободно време
  Колкото по-напредва учението, толкова повече време е нужно за подготовката на уроците и домашните. Но за психологическото равновесие на децата е необходимо време и за извънучилищни занимания: културни или спортни.
  Изберете максимум 1-2, за да му останат съвсем свободни минути, в които да не прави нищо.
 • Телевизия
  Да се консумира умерено, особено в почивните дни. Не е добър и навикът"гледа телевизия по време на хранене.
  Но в малки дози тя е полезна: има интересни предавания за децата на съответната възраст, които дават нови познания, разкриват нови светове или просто развличат.
 • Излизане
  Труден за контролиран проблем.
  С настъпването на юношеството приятелството придобива все по-голямо значение.
  Оставете децата си да се среща с приятелите, но въведете твърди изисквания, особено по отношение на часовете за прибиране.
 • Сън
  В живота на детето трябва да има ред: да става да ляга в определено вре ме. Дори изключенията петък и събота вечер не трябва да са много чести.
  На 4-5 г. то има нужда от 12 часа сън в денонощие то, на 6-8 г. - 11 часа и на 9-11 г. от 10.
 • Паника
  Тя се среща често у подрастващите в навечерието на изпитване или класно, дори и когато са добре подготвени. Постарайте се да им внушите спокойствие и увереност, за да превъзмогнат това чувство, преди да е станало постоянно.
 • Очилата
  Срещат се деца, които носят очила или апаратче за изправяне на зъбите. точно това често е причина за създаване на комплекси. Разговаряйте открито и внимателно с него обяснете му, че това не е недостатък, а че просто се лекува и това е временно Така детето по-лесно ще приема шегите на другарчетата си...
  01.09.2004/Мира Савова

 • 8 коментарaДобави коментар »

  KRISTINA

  От KRISTINA04.04.2006, 11:33 ч.

  Напишете ми какво трябва да купя за 1-и клас.Тази година сме на училише.Помогнете!!!

  Виж всички коментари за "Наръчник за родители".

  Още от "Мама и татко"

  Патентована формула за здравето на венците на цялото семейство

  Патентована формула за здравето на венците на цялото семейство

  За орална хигиена се говори често, но в повечето случаи акцентът се поставя върху грижа за чистотата на зъбите. Зъбите обаче, за да са здрави и красиви, имат нужда от своята здрава и стабилна основа, която всъщност са венците.

  Аксесоари за кърмачки

  Аксесоари за кърмачки

  И без долуизброените аксесоари кърменето може да бъде лесен и приятен процес, но с тях кърмачките се чувстват далеч по-спокойни и облекчени по време на целия период на кърмене. Ето някои от аксесоарите за кърмачки:

  Бащинска депресия

  Бащинска депресия

  Оказва се, че освен майките, татковците също преживяват по свой начин промяната в живота им след раждането на първото им дете. Някои обаче свикват трудно с новостите и се оплитат в мрежите на бащинската депресия. Какво представлява бащинската депресия и как да я прогоните?