Опазете децата от слънцето

2 коментара3/5

Установено е, че между изгарянията на кожата в детска и тийнейджърска възраст и дерматологичните заболявания (включително и рак) на зрели години има пряка връзка.

Специалистите са изчислили, че до 18-ата си година човек се излага на слънце за време, равняващо се на половината от слънчевите бани, които ще направи до края на целия си живот!

Изводът се налага от само себе си: колкото по-защитена е кожата в ранна възраст, толкова по-малък е рискът от усложнения по-късно.
Отговорността за това безспорно пада върху родителите.
Ето няколко конкретни съвета как да се справите с тази съвсем не лека задача.

 • Преди всичко трябва да се простите с мисълта, че ще можете да наложите на децата да стоят непрекъснато на сянка.
  Когато стягате багажа за морето, непременно сложете няколко удобни памучни ризки, през които слънчевите лъчи няма да проникват. С тях нежната детска кожа ще бъде предпазена от изгаряне. Но не забравяйте, че децата се излагат на слънце не само на плажа, но и когато играят в двора, в парка, на улицата...
  Както и това, че малките обичат да подражават на родителите си.
  Дайте им пример, като слагате шапка на главата и ползвате защитни кремове.

  Основното правило, валидно за всички възрасти, е: никога не оставайте на слънце между 11 и 16 часа! Тогава горещите лъчи гарантират изгаряния, а в комбинация с „твърдия" ултравиолет - и рак на кожата впоследствие.

  А сега - конкретно за различните възрасти:

  • Под 6 месеца
   Съветът е един: в никакъв случай толкова малко бебе не бива да се излага на преките слънчеви лъчи. Постарайте се то винаги да бъде на сянка. Не го оставяйте и върху парещия пясък! Внимавайте и да не го прегреете с много дрехи. Най-подходяща е леката и широка памучна дрешка. Трябва да знаете, че вредните лъчи се излъчват и от пясъка, и от водата Ето защо в предпазните мерки влизат блузка, шапка и чорапки - дори когато бебето стои непрекъснато на сянка.

  • Над 6 месеца
   Навърши ли детето половин годинка, можете за малко да го оставяте да се порадва на слънчевите бани. Но при условие, че покриете със защитен крем всички части на тялото му, които са изложени на слънце. Особено чувствителни са бузките, носа и крачетата. Потърсете крем с голяма устойчивост - около 20.

  • По-големите деца
   Те са най-проблемни, защото не слушат. Трудно е да ги склоните да сложат шапка, още повече - да стоят на сянка или да носят предпазваща ги дреха. Обикновено децата не обичат и „лепящите" пясък кремове. Изходът е от най-ранна възраст да ги приучите, че това е необходимо. С малки деца е добре да се ходи на плаж в ранния предобед, когато слънцето не е започнало да грее силно. Но дори и тогава трябва да се вземат предпазни мерки. А останете ли край морето и следобеда, непременно сложете на детето шапка и му облечете риза с дълъг ръкав. Не желае? Разиграйте „театър". Облечете се първо вие и споделете непринудено с него колко добре се чувствате. Когато разберете, че вече ви завижда, подхвърлете, че може да помислите и за него. След това му дайте възможност само да избере ризката и шапката си. Този сценарий рядко търпи провали.

27.06.2005/Милена Стойкова

2 коментарaДобави коментар »

Pina

От Pina28.06.2005

Медицинската козметика предлага продукти с много висок фактор, напр. 60. Моето дете защитаваме 3 години с такъв крем и не сме имали проблеми. Тази година ще пробвам нещо със защ. фактор 30, защото е по-голяма(5 г.). Всеки може...

Виж всички коментари за "Опазете децата от слънцето".

Още от "Мама и татко"

Защо бременността ужасява мъжете?

Защо бременността ужасява мъжете?

За някои мъже новината, че ще половинката им е бременна, особено, ако не са готови да имат бебе, е като удар под кръста. С бременността мъжете асоциират куп отговорности и още толкова забрани – все неща, които ги ужасяват.

Искате бебе, но няма татко

Искате бебе, но няма татко

Ако сте минали 30те, нямате сериозен приятел и винаги сте мечтали да бъдете майка, тогава значи ви е познато чувството на притиснатост и колебания какво да правите с живота си.

Явлението „Супер мама“

Явлението „Супер мама“

В последните години американски учени заговориха за явлението „супер мама“. В тази категория влизат майките, които градят кариера и в същото време се справят успешно с всички задачи вкъщи. Но съществува ли наистина супер мама или е фантазия