Детска градина, детегледачка или баба?

63 коментара0/5

Детска градина, детегледачка или баба – кое да изберем? Понякога ранното социализиране в детска градина е полезно за детето, но в други случаи то се нуждае повече от индивидуално внимание от детегледачка или любяща баба.

Детска градина, детегледачка или баба?
Няма съмнение, че е най-добре, когато детето се възпитава и обгрижва от родната му майка, което ще помогне за изграждането на стабилна връзка между тях. Но са малко тези жени, които си седят вкъщи докато детето им не стане достатъчно голямо да се грижи само за себе си. Повечето майки няколко месеца след раждането предпочитат отново да се върнат на работа и да оставят детето си на нечии грижи. И тук идва голямото чудене към кого да се обърнат – баба, детегледачка или детска градина.

Детска градина


Най-големият проблем тук, който особено много нашумя през изминалата година, е не намирането на подходяща детска градина, а записването на детето за детска градина (особено, ако не говорим за частно заведение). Детските градини са малко, а желаещите да запишат детето си на детска градина са много.

Предимства

 • В детска градина детето ще Детска градина, детегледачка или баба?се социализира  и ще свикне с присъствието на много и дори непознати хора без да се плаши от тях. Така, когато тръгне на училище, няма да изпита стрес от многото деца и факта, че не обръщат внимание само не него.
 • В детска градина за детето ви ще се грижи квалифициран персонал с дългогодишен опит.
 • В детска градина учат детето на дисциплина и много занимания, полезни за израстването им. Те развиват въображението, съобразителността, сръчността на децата.
Недостатъци
 • Детето ви може да се чувства пренебрегвано от учителките в детската градина, ако има нужда от повече внимание.
 • Тъй като са събрани много деца в детските градини често се разпространяват вируси и нищо чудно детето ви често да боледува.
Детегледачка

Търсенето на бавачка, на която да имате доверие, която да е грижовна и да има подход с децата си е истинско премеждие. Има безброй агенции за детегледачки, които ви гарантират 100% професионализъм. По-добре е обаче да наемете детегледачка, която ви е препоръчана от познати и има няколко положителни отзива за нея. Така ще сте малко по-сигурни, че детето ви е в добри ръце, бавачката не гледа по цял ден телевизия, не бърника из апартамента ви и е грижовна спрямо детето ви без да го разглезва. Ако имате специални изисквания към бавачката (например, когато детето ви пие лекарства в определени часове, обича да прави конкретни неща и въобще какъв е дневният ред в къщата), направете й списък с тях, като предварително се уточните, че с това не подценявате професионализма й. Идеален вариант за детегледачка е да вземете жена, която работи или е работила (вече е пенсионирана) като учителка в детска градина и има опит с деца.

Предимства

 • Детска градина, детегледачка или баба?Вие определяте работното време на детегледачката в зависимост от това как на вас ви е удобно. Дори да излизате много рано сутрин за работа или искате да отидете на романтична вечеря с таткото на бебока бавачката ще бъде вашето спасение.
 • Детето ви ще получава персонално внимание за разлика от детските градини например, където детето ви може да остане в сянка (да не се е нахранило добре или да го закачат другите деца).
 • Ако не искате да пращате детето си в детска градина, а бабите и дядовците все още работят, а вие отчаяно се нуждаете от някого, който да гледа детето ви, то бавачката е вашето решение на проблема.
Недостатъци
 • Детегледачката е скъпо удоволствие, но пък може да я наемете на почасова работа.
 • Трудно може да й се доверите. Не знаете и какво прави детегледачката цял ден в дома ви и дали учи детето ви на полезни неща.
 • Една голяма част от възпитанието на детето ви ще е плод на грижите на детегледачката. А, ако не ви хареса какъв урок е дала тя на детето ви, няма как да върнете както се казва „първите седем години“ назад.
Баба

Бабата си е баба и трудДетска градина, детегледачка или баба?но някой може да я замени. Тя е човек, когото детето познава и, с когото детето ще се чувства защитено. Няма баба, която да не обича безкрайно много внучето си и да се грижи за него с любов и внимание. Ако бабите и дядовците вече не работят, надали ще откажат да гледат внучето си. Както и вие, така и те ще са щастливи, защото прекарват повече време с детето.

Предимства

 • Ще сте спокойни, защото детето е в добри ръце.
 • Това е най-евтиният вариант от изброените.
 • След родната майка бабата е тази, в чиито грижи детето се чувства най-добре. За разлика от детегледачката и учителките в детската градина бабата е познат човек за детето.
Недостатъци
 • От любов и загриженост често се случва бабите да разглезят в повече детето, което ще бъде проблем за в бъдеще.
 • Когато тръгне не училище няма да е свикнало да бъде в обстановка с много деца, не е изключено да изживее първоначален стрес.
15.02.2010/Ели Йорданова

63 коментарaДобави коментар »

tani80s

От tani80s05.01.2017, 09:43 ч.

Ти не си добре!Ако децата ти не са важни за теб,а работата ти.Тъпи кранти,защо ги раждате тия деца дето само ви пречат и се чудите на кой да прехвърлите детето да го гледат.За вас е твърде трудно да си стоите в къщи и 1...

Виж всички коментари за "Детска градина, детегледачка или баба?".

Още от "Мама и татко"

Юни е месецът, в който може да смените личния си лекар

Юни е месецът, в който може да смените личния си лекар

От 1 юни до 30-ти юни здравноосигурените лица могат да сменят личния си лекар, като се регистрират при нов общопрактикуващ лекар (ОПЛ), напомнят от НЗОК.

Танцът на лихвите по заеми или една бурна пролет

Танцът на лихвите по заеми или една бурна пролет

Едва ли остана човек в страната, който да не е в течение какво се случва през последните месеци не само у нас, но и в света.

Свекървата – добра майка или зла мащеха

Свекървата – добра майка или зла мащеха

Чували сме не един виц за отношенията снаха-свекърва. Дори да не сте все още омъжени, вероятно вече сте си изградили мнение и определени отношения с майката на вашия избраник.