Професия татко

6 коментара5/5

Какво означава да бъдеш татко? Каква е ролята на таткото в семейството? Какво очаква всяка жена от таткото – само да носи пари вкъщи или да се грижи за бебето? Професия татко е не по-малко трудоемка от професия майка.

Професия татко
В повечето случаи, когато стане дума за ролята на таткото в семейството, се сещаме за общоприетото схващане, че таткото е, за да носи пари вкъщи. А майката е тази, която седи у дома, чисти и гледа бебето. Това обаче е вече едновремешно мислене преди еманципацията на жените. Днес така както жената се грижи за детето и паралелно гради кариера, така и мъжът гради кариера и трябва да се грижи за семейството едновременно.

Какво се случва в доста семейства?

След раждането на бебето връзката между него и майката е толкова силна, че понякога бащата се чувства излишен, смята за необходимо да се отдръпне и да остави всичко в ръцете на жена си, като и оказва безрезервно доверие, че ще се справи чудесно в ролята си на майка. Жената пък в този случай се чувства предадена и изоставена от човека, на който най-много разчита.

А какво всъщност се очаква от таткото?

Няма майка, която да не е щастлива, че може винаги да разчита на таткото за помощ, която обикновено се изразява в разходки на бебето, приспиване, гушкане и успокояване на бебето, което плаче (плюс ставане посред нощ по същата причина), дори хранене и сменяне на пелените на бебето. Не са малко мъжете, които правят всичко това и още много други неща с цел да помогнат на съпругата си.

Професия таткоТочно толкова важно, колкото и печеленето на пари за семейството, е прекарването на време с бебето. Както майката, така и таткото трябва да прекарват възможно най-много време с наследника си, за да може той да свикне с присъствието им и да се осъществи здрава връзка между тях.

Напълно грешно е да се смята, че таткото не разбира от гледане на деца. Никой не се ражда научен и с вроден инстинкт (особено мъжете). Нужни са обаче само няколко кратки урока за гледане на бебе, за да може таткото да се справя точно толкова добре, колкото и вие. Нужно е да разберете както вие, така и таткото, че е неуместно първите седем години от възпитанието на детето да са резултат от грижите само на единия родител – майката. А таткото да се появи чак, когато детето е достатъчно голямо да пресича само улицата, да играе футбол и да изпитва вече влечение към противоположния пол.

Ролята на таткото в семейството трябва да бъде еквивалентна на тази на майката. Естествено, че няма как да е толкова време с малчугана, колкото и майката, защото все пак трябва и да работи, но поне през свободното си време у дома е добре да обърне заслужено внимание на наследника си и да отменя майката в някои елементарни неща в домашната работа. Бащата трябва да бъде равнопоставен родител, независимо от това колко ангажиран е, и ангажиментите му не трябва да са му оправдание да не изпълнява ролята на татко.

Професията татко изисква мъжът да защитава семейството си, да осъществява връзката на майката с външния свят, тъй като през повечето време тя е у дома с бебето. Бащата трябва да осигурява на майката свободно време и да помогне на детето да стане по-независимо, тъй като в продължение на години то е свикнало предимно „да се държи за полата на майка си“.

Наблюдава се следната зависимост: от раждането до към 2-рата годинка детето се нуждае повече от майчините грижи, а от 2 до 5-годишна възраст to се нуждае повече от баща си. Оттам нататък детето се нуждае еднакво много от грижите и на двамата си родители. Това обаче не означава, че  таткото трябва да скръсти ръце първите две години след раждането на детето му, нито пък, че майката е свободна след 2-годишнина на детето си, тъй като вече щафетата е в ръцете на таткото.
Професия татко
С две думи мъжът трябва да бъде преди всичко родител. Той трябва да бъде точно толкова родител на детето, колкото и майката. И когато разделяме отговорностите по отглеждането на детето на мъжка и женска работа, трябва да имаме предвид само неща като кърменето например, което мъжът няма как да изпълни.

01.03.2010/Ели Йорданова

6 коментарaДобави коментар »

Sis

От Sis06.03.2010, 08:18 ч.

Аз съм много доволна от мъжът милаз гледах синът ни до 2гла сега той се грижи за децата а аз вече работя.мога да кажалче мъжете се справят отлично с тези задължениялно...стига да искат.:)

Виж всички коментари за "Професия татко".

Още от "Мама и татко"

Не е нужно да сте идеални родители!

Не е нужно да сте идеални родители!

„Проваляли ли сте се някога като родители?" „Всеки ден" - простичко признава една майка с две деца и две висши образования.

Щастливи и след брака?

Щастливи и след брака?

Краят на всяка щастлива любов е началото на един неуспешен брак. Тези думи звучат толкова отчайващо, че могат да секнат мечтите на всяка жена, която мечтае за Менделсон и за приказна бяла рокля.

Коледа с разделени родители

Коледа с разделени родители

Какво трябва да знаят и да направят разделените родителите, за да прекарат децата им една щастлива Коледа, без стрес и кавги: