Необходима ли е родителската власт?

6 коментара4/5

Отношенията родител-дете са толкова сложни, колкото и отношенията в любовта. Единият се опитва да властва, другият не се поддава, следва безпочвен спор, а впоследствие отново настъпва периода „затишие пред буря“.


Войната за власт между родители и деца е вечният проблем в много семейства. Родителите, в стремежа си да възпитат културно дете, често злоупотребяват с властта си, което провокира бунта на децата срещу тази несправедливост. Но има власт и власт – едната ненасилствена и градивна, а другата – деструктивна и неефективна.

Каква е разликата между авторитетен и автоНеобходима ли е  родителската власт?ритарен родител?

И двете понятия говорят за притежаването на власт, но пътят към нейното постигане е различен.
  • Авторитетният родител е спечелил уважението на децата си на базата на личните си качества, подход към детето, компетентност, справедливост и т.н., които му позволяват да оказва влияние върху постъпките на детето си.
Така например малките деца възприемат родителите си за най-прекрасните, обичат ги безрезервно и са склонни да ги слушат за всичко, просто защото са възрастни и са мама и тате. За малките деца родителите са авторитети и образци за поведение и това страхопочитание позволява на родителите да влияят върху постъпките на децата си.
  • Майките и татковците се превръщат в авторитарния тип родители, когато властта над децата им се изразява в непрекъснато подчиняване, налагане, крясъци и безкрайни спорове. Подобна тип власт обаче бързо престава да действа.
Детето рано или късно започва своята война за надмощие и самостоятелност. В периода на тийнейджърските години на детето често родителите правят грешката да прибягват само до авторитарния тип власт, което дразни децата и ги кара да се бунтуват срещу смятаното от тях за несправедливо отношение от страна на родителите. Тийнейджърите презират факта, че родителите са по-големи и по-силни, когато използват това си предимство, за да ги контролират  или да ограничават свободите им. Безсилието на децата пък често води до агресивност като ответен удар срещу родителите, които разчитат на своята власт, за да ръководят живота на децата си. А действията на децата ви лесно могат да се обяснят с поговорката „Каквото повикало, такова се обадило“.
Необходима ли е родителската власт?
Не е нужно да вземете страха на детето си, за да започне да ви се подчинява. Това ще е временно ваше царуване, след което ще последва преврат и детето ви отново ще се превърне в бунтар. Когато обаче детето смята родителя си за авторитет, то е много по-склонно да му се подчинява, дори и това да не му се нрави особено много. Ето оттук произтичат и съветите, че трябва да бъдете предимно приятели с децата си и после родители. Приятелските отношения с децата ви ще ви позволи много по-умело и ненатрапчиво да упражнявате и родителската си професия. Когато един родител прибегне до властта като метод на възпитание, той автоматично губи влиянието си над децата.   

Авторитарният тип власт и Необходима ли е родителската власт?желанието да се наложите често е причината децата ви да се превърнат в побойници. Децата се отнасят към околните така, както родителите – към децата си. В момента, в който детето усети в себе си някаква власт над друго дете, то се стреми да го командва и подчини на себе си.

Нуждаят ли се децата от родителска власт и поставянето на граници?


Грешно е да се твърди, че родителската власт ще накара децата да се чувстват обичани и по-сигурни, а липсата й би довела децата до съмнението, че родителите им не се интересуват от тях. Родителската власт е важна, за да знаят децата докъде могат да стигнат преди поведението им да  се окачестви като неприемливо.  Има обаче огромна разлика между това детето да знае границите на родителското одобрение, и евентуално да промени само поведението си, и това да иска да му бъдат поставени такива ограничения върху действията му.  

Невластовите методи на влияниеувеличават значително вероятността децата да възприемат насериозно идеите и чувствата на своите родители , вследствие на което да променят своето поведение в желаната от родителите посока. Не е задължително да променят поведението си, но обикновено така става. Докато едно бунтарско настроено дете много рядко ще пожелае да промени поведението си само заради нуждите на своите родители.

А, ако решите все пак да пристъпите към употребата на родителска власт, е важно да я прилагате с постоянство. Т.е. важно е детето да знае точно кои негови действия ще бъдат постоянно поощрявани и кои ще бъдат постоянно наказвани. Непостоянството в прилагането на родителската власт не дава възможност на децата да си изградят правилна представа кое е правилно и кое е грешно в поведението му. Непостоянното прилагане на власт би довело до безсилие, гняв, обърканост и дори невротизиране на децата.  
Необходима ли е родителската власт?
В повечето случаи властта кара родителите да чувстват вина.
Освен това много родители признават, че властовите им методи не са се оказали кой знае колко ефективни – особено вярно за родители, чиито деца са достатъчно големи, за да се бунтуват, да лъжат, да се измъкват от къщи или да оказват пасивна съпротива.

16.08.2010/Ели Йорданова

6 коментарaДобави коментар »

Iveto13

От Iveto1318.08.2010, 21:01 ч.

Всеки родител си мисли, че прави най-доброто за децата си, че постъпва по най-правилния начин. Случва се след време да осъзнае, че не винаги е била така. Грешките вече са допуснати. Ами сега... Възможно ли е да се поправят...

Виж всички коментари за "Необходима ли е родителската власт?".

Още от "Мама и татко"

Аксесоари за кърмачки

Аксесоари за кърмачки

И без долуизброените аксесоари кърменето може да бъде лесен и приятен процес, но с тях кърмачките се чувстват далеч по-спокойни и облекчени по време на целия период на кърмене. Ето някои от аксесоарите за кърмачки:

Професия мащеха – как да се отнасяте към доведеното дете

Професия мащеха – как да се отнасяте към доведеното дете

Думата мащеха обикновено буди негативни асоциации, а въображението ви рисува зъл образ на жена, склонна да се държи ужасно с доведените си деца. Но тази мащеха е само от приказките. В реалния живот професията на мащехата е съвсем различна.

Родителски съвети от холивудските звезди

Родителски съвети от холивудските звезди

Звездните родители споделят опита и съветите, които са им послужили при отглеждането и възпитанието на техните деца. Вижте, кои са те: