Как да намалите разходите?

9 коментара3/5

Всеки месец чакате заплатата с нетърпение, но още с „пристигането“ й парите вече са разпределени – за сметки, за пазар, за джобни. Гледайки банковата сметка пак на нула, се чудите как да намалите разходите.

Предлагаме ви някои лесни и ефикасни съвети.
Как да намалите разходите?
„Домашно“ счетоводство – досадно, но полезно
За „домашното“ счетоводство нямате нужда от сложни формули и сметки, които не можете да изчислите, ако не сте завършили висша математика. Достатъчен е един тефтер, в който да отбелязвате кога какви приходи сте получили и съответно в кой ден за какво сте ги изразходили. Как ще ви помогне това да намалите разходите? Няма как да спестите пари, ако не знаете колко „влизат“ в домакинството и колко се харчат. Освен това „домашното“ счетоводство ви дава възможност да разлистите тетрадката, да видите къде отиват вашите пари и да прецените кое можете да намалите (телефонни разговори, сметки, джобни).

Заеми и кредитни карти – при необходимост
Когато нямате дългове, правите още една стъпка към намаляването на разходите. Колкото и примамливи да изглеждат офертите на банките, не се изкушавайте от тях, освен ако наистина не се нуждаете от пари. Защото ако ги използвате само за да угаждате на капризите си, в даден момент, когато много ви трябват финансови средства, може да няма от къде да вземете. Как да намалите разходите?

Подредете приоритетите си.
Кое е по-важно за вас – нов дом или скъпата рокля, която харесахте на витрината, обзавеждане или вечери по ресторантите? В случай, че ви се наложи да теглите заем от банка, то изберете възможно най-краткия разплащателен период. Колкото повече отлагате във времето, толкова повече лихви се трупат.

Научете се да спестявате
Създайте си навици, които ви помагат да намалите разходите. Например изключвайте винаги телевизора, компютъра и осветлението, за да не харчат електроенергия. Някои уреди хабят ток дори когато са в режим на готовност. Може да не спестите много пари, но пък знаете, че сте направили някаква икономия, която е и полезна за околната среда.

Отделяйте спестеното.
Когато в края на седмицата видите, че са ви останали пари, не ги дръжте в портмонето, за да не ги изхарчите следващата седмица и разходите ви да станат двойни. Първоначално заделяйте по-малки суми (събирайте монетите в касичка). Постепенно увеличавайте прага и добавяйте банкноти (първо по-дребни, после по-едри), докато свикнете да пестите.

Как да намалите разходите?Пазарувай разумно
  • Когато имате възможност, пазарувайте от производители, тъй като те продават или без, или с минимална надценка.
  • Пазарувайте на едро - понякога има отстъпки, ако закупите повече от един продукт. А и не се налага да се разхождате до магазина всеки път, когато нещо вкъщи свърши. Пазарувайте на едро само трайни стоки – макарони, ориз, консерви, олио, козметика.
  • Купувайте толкова, колкото можете да изразходите, за да не изхвърляте парите си на боклука (макар и под формата на храна).
  • Следете грамажа на опаковките и преценете дали си струва да купите по-малката или е по-добре да изберете по-голямата.
  • Когато сте на пазар, винаги носете списък, за да не се отклонявате от поставените цели. Определете си лимит, който да не надвишавате, когато прекрачите прага на магазина. Не носете прекалено много пари в себе си, иначе лесно може да се изкушите да купувате още и още...
  • Пазарувайте докато бързате – на връщане от работа или преди любимия сериал. Така ще искате да излезете от магазина час по-скоро и няма да имате време за излишно харчене на пари.
Как да намалите разходите?Разпродажбите – нож с две остриета
Разпродажбите са едновременно лесен начин за пестене, но и за харчене на пари - тънък лед, по който трябва да стъпвате внимателно. Преценете дали намалението е изгодно или е поредната маркетингова стратегия за привличане на клиенти. Не се поддавайте на първичния импулс и не грабвайте всичко, което ви харесва. И най-важното - винаги си задавайте въпроса „Имам ли нужда от това?“.

Други полезни съвети за намаляване на разходите
  • Домашно приготвеното е най-вкусно. Носете си кафе от вкъщи вместо да купувате от кафемашината. Закусвайте у дома. Спестете от работен обяд като си вземете от вкусната вечеря, която сте сготвили снощи.
  • Купувайте уреди от клас А, тъй като харчат по-малко ток.
  • Разваленото не винаги означава „за боклука“ - вижте дали дрехата/ уредът не може да се поправи.
  • Планирайте семейната ваканция от рано – често туристическите агенции правят отстъпки за по-ранно записване.

Най-важното - не превръщайте пестенето на пари във фиксидея, около която да се върти цялото ви ежедневие. Не позволявайте намаляването на разходите да ви попречи да се наслаждавате на живота.

09.11.2011/ Христина Спасова

9 коментарaДобави коментар »

Jiji_5

От Jiji_530.01.2015, 15:39 ч.

Като нямаш пари, как ще осигуриш "скъп" живот?

Виж всички коментари за "Как да намалите разходите?".

Още от "Мама и татко"

Последиците от един развод

Последиците от един развод

Едва ли има по-сложен момент в отношенията на двама души от периода на развода. Знаят го само тези, които са го преживели. Дори напълно логичен и очакван, разводът води след себе си до неочаквани проблеми и продължителна тъга.

Социално-осигурителни отношения при майчинство

Социално-осигурителни отношения при майчинство

От началото на 2007 г. размерът на отпуска за бременност и раждане се увеличи от 135 на 315 дена за всяко дете, като 45 от тях се ползват преди раждането.

За и против хомосексуални двойки да осиновяват деца?

За и против хомосексуални двойки да осиновяват деца?

Могат ли да бъдат хомосексуалните двойки добри родители? Повечето психолози категорично отричат, тъй като отрастването на дете в хомосексуална среда може да се отрази негативно в развитието му. Но така ли е наистина?