Родителите, сексът и децата

17 коментара1/5

Доколко нормално е родителите да показват интимност пред децата си, да се къпят заедно, докато децата са у дома, да се целуват пред децата? Родителско безхаберие ли е сексът пред бебе? И пречат ли децата на сексуалния живот на родителите?

Родителите, сексът и децата
Раждането на дете не означава, че интимността умира.
Някои двойки споделят, че след раждането на дете, сексът дори се е подобрил, а честотата му се е умножила. Но дори сексуалното желание да е на лице, съществува притеснението (най-вече от страна на майката) дали детето няма да чуе нещо. До 3 годинки децата нямат ясни спомени, така че дори да ви чуят или видят, те няма да помнят нищо. Но все пак използвайте подходящия момент за сексуалните си изживявания – когато бебето спи (но въпреки че спи, не правете секс пред него, все пак има и други стаи) или детето е на училище, навън с приятели и сте сами у дома.
Родителите, сексът и децатаМного майки споделят, че докато бебето е в стаята, в тях говори майчинския инстинкт, а не сексуалния нагон. Така че сексът пред бебето бива автоматично изключен като опция. Още повече, че в някои страни се разисква казуса дали сексът пред дете не е сексуално престъпление, сексуално насилие, сексуална злоупотреба, родителско безхаберие... Ако дете на 5 годинки, например, види родителите си да правят секс, то може да реши, че това е сексуално насилие, чувайки майка си да вика, и така да остане с погрешна представа за същността на секса, което да попречи на нормалните му сексуални контакти за в бъдеще.    

Що се отнася до интимността пред децата, златното правило е да не прекалявате с нея. Но това не означава тя въобще да липсва. Интимността между родителите, показването на любов и привързаност са важна част от възпитанието и емоционалното съзряване на децата. Виждайки любовта между родителите си и получавайки любов от тях, децата стават емоционално компетентни и научват какво е любов. Те се научават да бъдат любвеобилни, състрадателни и открито да показват чувствата си, по-лесно се адаптират в социалната среда, спокойни и комуникативни. Така след време ще се радвате на деца, които ви казват „Обичам те, мамо!“ на тръгване за училище и преди лягане.

Децата, чиито родители са се стеснявали да покажат любовта помежду си пред наследниците си, са по-затворени и задържащи чувствата си себе си, създавайки впечатление, че не изпитват такива и остават криворазбрани от околните. Тези деца са по-слабо чувствителни към потребностите на другите, трудно се адаптират в дадена среда, по-трудно създават приятелства.
Родителите, сексът и децата
А под сдържана родителска интимност имаме предвид целувка за „Добре дошъл“ след работа, разходка под ръка в парка, прегръдка по време на любовен филм. Виждайки тези сцени на любов, децата са спокойни, че родители им се обичат, и се научават и те да изразяват чувствата си първо към мама и татко, а после и към всички останали.  

27.02.2012/Ели Йорданова

17 коментарaДобави коментар »

Lala

От Lala25.03.2012, 23:37 ч.

Въпросът въобще не е глупав или излишен. И съвсем не всички имат детска стая, особено пък за бебета, които обикновено спят при родителите. Но се засяга съвсем повърностно. Не смятам, че повечето родители изключвали...

Виж всички коментари за "Родителите, сексът и децата".

Още от "Мама и татко"

Опитоменият хамбургер

Опитоменият хамбургер

Един от основните проблеми на родителите е злоядството на децата.Те с погнуса отблъскват вкусните и много полезни ястия, които майката с талкова грижи и диетоложки познания им приготвя, за да се тъпчат с тлъстите хамбургери.

За и против хомосексуални двойки да осиновяват деца?

За и против хомосексуални двойки да осиновяват деца?

Могат ли да бъдат хомосексуалните двойки добри родители? Повечето психолози категорично отричат, тъй като отрастването на дете в хомосексуална среда може да се отрази негативно в развитието му. Но така ли е наистина?

 На есен с песен

На есен с песен

Грабна ме заглавието и се зачетох в раздел промоции, на сайта на моята банка. Ех, най-накрая предложение като за мен!