Семейство и куче?!

11 коментара1/5

Почти всички деца мечтаят да имат куче. За някои това е просто прищявка, за други силна, почти непреодолима страст и в този случай е много опасно да не й обърнете внимание.

Кучето може да промени детето ви, да го направи по-добро, по-отговорно и въпреки опасенията на много от родителите да го накара да учи по-съвестно. Отказът детето да има куче, особено ако не е мотивиран, може завинаги да лиши родителите от детското доверие и приятелство.

От каква порода да е кучето?

Най-трудният въпрос е изборът на кутрето. Има породи кучета, които по природа са призвани да обожават хората и особено децата. Това са кучета-спасители: нюфаундленд, санбернар.
Неслучайно в някои страни, например в Англия, те даже „работят" като детегледачки. Разкошни санбернари следват децата и не ги допускат до опасните места - оживени магистрали, изкуствени езера.

Има кучета, които генетично по-малко обичат малчуганите. Това са ловджийските породи: кокер шпаньоли, хрътки, пойнтери, които, общо взето, са жизнерадостни, импулсивни, игриви, с добър характер, но тичайки след малкото дете, те така се вживяват в ролята си на ловец-преследвач, че могат и да уплашат невръстните си господари.

Още по-сложно е с овчарките, договете, доберманите. Те са програмирани да бъдат пазители, спасители и да се бият на живот и смърт. Ако вземете куче от тези породи, трябва да сте наясно за своята отговорност пред другите, защото то е опасно оръжие.
Правилно е винаги да се извежда с нашийник и намордник.


Когато взимате куче, помнете, че неговата порода има значение само за вас, детето ви иска просто да го обича, да се разхожда с него, да споделя с него тайни и обиди. А както е известно, за обичта няма породи и размери.

Имате ли нужда от куче?

Правилно преценете дали ви е необходимо куче и за какво - за охрана, за забава, за приятелство, за търговия, за душевно равновесие или за да се похвалите с него пред съседи и приятели.

Дали можете правилно да го храните, лекувате и възпитавате. Защото кучето изисква грижи и разходи, и то големи.

 


Преценете можете ли да излизате с него три пъти дневно - кутрето трябва да прекарва навън не по-малко от два часа, тъй като едно недохранено куче е за предпочитане пред неизвежданото. То тъгува, дебелее, озлобява се, губи интерес към живота, боледува.

Помислете може ли детето да ви помага при отглеждането и възпитаването. Дали ще се намерят хора, които да приютят кучето ви по време на вашата отпуска.

Бъдете реалисти.

Куче се взима завинаги.


02.07.2007/Rozali

11 коментарaДобави коментар »

аз ти препоръчвам

От аз ти препоръчвам01.01.2011, 20:22 ч.

Чихуахуа.

Виж всички коментари за "Семейство и куче?!".

Още от "Мама и татко"

Семеен уикенд – да прекараме повече време заедно

Семеен уикенд – да прекараме повече време заедно

Колко често си организирате семеен уикенд? Прекарвате ли достатъчно време със семейството си? Превърнете уикенда в семейно забавление и начин да отдъхнете от дългата седмица, прекарвайки повече време заедно със семейството си.

Амбициозните родители и негативното им влияние върху децата

Амбициозните родители и негативното им влияние върху децата

Всички родители искат най-доброто за децата си, но някои родители прекаляват с амбициите си и превръщат децата си в инструмент за постигане на собствени, а не детски мечти. Ето и какво са последиците от прекалената амбициозност на родителите.

Мъжът на средна възраст (андропауза)

Мъжът на средна възраст (андропауза)

В живота има деликатни моменти и деликатни възрасти. И когато се намираме в такъв период обикновено не се държим винаги много адекватно и трезвомислещо.