Да оставим ли лампата светната?

4 коментара1/5

Има ли родител, който да не чувал от детето си молба като тази.

И обикновено той се съгласявал само и само да прогони страховете му.
Но лекари и учени от университета в Пенсилвания доста неочаквано предупредиха, че това води до късогледство. В основата на проучването е твърдението на Ричард Стоун, учен от Филаделфия, който констатирал, че пиленца отглеждани при изкуствено осветление, развиват аномалия, близка до човешкото късогледство.

Може ли това да сполети човека?
Стоун и сътрудниците му са изследвали 479 деца от 2 до 16 години, разпитвайки родителите им при какви условия са спали децата, преди да навършат две години: съвсем на тъмно, с малка нощна лампа или при пълно осветление.
Резултатът показва значително по-висок процент късогледство (55%) при децата, спали на осветление, от онези, които са спали на тъмно (10%).
Обаче рискът е по-малък за деца над две години. Проучването подсказа, че осветлението нощем предизвиква изменения в окото на малкото дете.
От двадесет години насам късогледството (близките предмети се виждат добре, но отдалечените остават мъгляви) се увеличава (във Франция има около 9 милиона късогледи), без да е установено точно защо. Дали светлината до известна степен може да бъде причина?

Някои лекари са скептици: “Всъщност късогледството се дължи на изменения в корнеата на окото. Едва ли светлината може да играе някаква роля”, опонират те.

Защо някои деца искат да спят на светло?
Да допуснем, че те са късогледи, без някои още да го е открил, и изпитват страх, защото виждат отдалечени предмети размазани и изкривени, което им напомня призраци или страшни животни.

Проф. Габриел Коска от университетската клиника по офталмология в Кретейл е на по-различно мнение: “Скептицизмът е неуместен. Светлината, която прониква през клетките, би могла да има подобно въздействие. Все още знаем малко за късогледството. Нужни са дълги и задълбочени изследвания с определен минимум наблюдения върху група деца.”

Истина е, че късогледството като “техника” е добре проучено и все по-резултатно се лекува с лазер, но причините за заболяването остават неизяснени.

4 коментарaДобави коментар »

Ива

От Ива

Докато учените открият, дали светлината от лампата може да причини късогледство при децата доста деца ще пораснат! Аз мисля, че щом детето се бои да спи на тъмно трябва да се оставя включена нощна лампа или по-добре...

Виж всички коментари за "Да оставим ли лампата светната?".

Още от "Мама и татко"

Семейна терапия – струва ли си?

Семейна терапия – струва ли си?

Не винаги семейството е символ на любов, разбирателство и уют. Понякога в семейството битуват напрежение, стрес и конфликти. Това е ясен признак, че се нуждаете от семейна терапия.

Златните правила на добрите баба и дядо

Златните правила на добрите баба и дядо

Кои са златните правила, с помощта на които да установите хармонични отношение с вашите деца и внуци:

Готови ли сме да бъдем Родители?

Готови ли сме да бъдем Родители?

Често пред партньори, които имат планове за съвместен живот  резонно възниква въпросът: „Дали вече не е време да имаме дете?„