Правилно ли наказваме детето?

15 коментара1/5

Детето е направило някаква пакост.Какво да направим? Да го накажем или нашляпаме?И дали така ще постигнем някакъв ефект?Не знам дали има родители които не са си задавали тези въпроси.

Според психолозите понякога наказанията са нужни за да се избави детето от чувството на вина.
Възрастните дори не си представят колко тежко може да бъде това чувство за него. И именно неопределеното детско чувство за вина предизвиква по-късно невротични разстройства. Затова колкото и странно да ви звучи, наказанието може да доведе до огромно облекчение.


Въпреки че всички родители са убедени в необходимостта от наказание, тъкмо с него допускат най-много грешки.

 • Боят се, че детето ще се обиди
  Место родителите не наказват детето, защото се страхуват че ще наранят самолюбието му. „Май вчера аз малко попрекалих" — казва си наум майката и се опитва да смекчи неприятния инцидент, като оставя наказаното дете да си прави, каквото иска. Затова бъдете последователни в изискванията си.

 • Плашат се от реакцията на детето
  Разбира се всички майки искат децата им да ги обичат. Но наказанието може да предизвика агресивността и враждебността на детето към родителите му. Затова при някои семейства само бащата раздава правосъдие, а майката утешава.
  Подобно разпределение на ролите нарушава нормалните отношения, защото татковците прекарват по-малко време с децата си. Но когато детето никога не реагира и не се съпротивлява на някои наказания, това вече е повод за безпокойство.
  Неизлятата агресия ще се прояви по-късно — в неочаквани за родителите нервни сривове, то ще стане потиснато и комплексирано.

 • С кряскане и викове нищо не се постига
  Дали да креснем на детето когато с прегрешило?
  Наистина, с викане бързо става онова което искате. Но възпитателният ефект с нулев – децата просто се плашат, замират и престават да разбират смисъла на забраните ви. Затова като начало при някакъв инцидент трябва да разберете случайно ли е станало, или е избухнал отдавна назря конфликт. И на какво се дължи — на неуравновесения детски характер или на опит да привлече вниманието към себе си.

 • Става и без плесници
  За кой ли път опитът отново и отново ни доказва, че децата, които са пошляпавани, не са по-послушни от останалите.
  И в наказанието трябва да има логика.
  Не бива да го отлагате за след няколко дни, защото ще измъчва детската душа.
  Няма нищо по-унизително за детето от това да го наказвате пред други хора.
  Това важи не само за шумните скандали, но и за забележките.


 • 15 коментарaДобави коментар »

  ANI

  От ANI27.07.2005

  Deteto triabva da se nakazva,no kogato si siguren,che znae che ne triabva da pravi taka,a ne e prosto po nevnimanie.No triabva da mu se obiasni zashto e nakazano i nepremenno da mu se kaje sled tova,che mama i tati go obichat.

  Виж всички коментари за "Правилно ли наказваме детето?".

  Още от "Мама и татко"

  Как да намалите разходите?

  Как да намалите разходите?

  Всеки месец чакате заплатата с нетърпение, но още с „пристигането“ й парите вече са разпределени – за сметки, за пазар, за джобни. Гледайки банковата сметка пак на нула, се чудите как да намалите разходите.

  Свекървата – добра майка или зла мащеха

  Свекървата – добра майка или зла мащеха

  Чували сме не един виц за отношенията снаха-свекърва. Дори да не сте все още омъжени, вероятно вече сте си изградили мнение и определени отношения с майката на вашия избраник.

  Майка, бизнес дама и съпруга в едно

  Майка, бизнес дама и съпруга в едно

  В последно време често чувам, че жената днес е натоварена с много функции - тя трябва да е майка на децата си, домакиня в кухнята, успяваща кариеристка, грижовна и страстна съпруга, вярна приятелка.