Приказкотерапия - как приказките могат да лекуват

0 коментара0/5

Колкото повече порастват нашите деца, толкова у тях се появяват проблеми, както при възрастните. Подрастващите често са обхванати от всевъзможни полюсни емоции, страхове, тъга и гняв. В такива ситуации родителите се опитват да открият начин да помогнат на детето си. Тук се намесва и приказкотерапията – психологическа техника, която използва приказката, нейните метафори и символи, като способ за справяне с емоционалните у децата.

Приказкотерапия - как приказки могат да лекуват
Приказкотерапия - как приказки могат да лекуват © istockphoto.com

Приказкотерапията е може би най-добрата техника за деца в психологията, която се използва за справяне с агресия, постравматични и психосоматични разтройства, кризисни ситуации, междуличности конфликти при деца и възрастни. 

Това също така е и една от най-древните техники, тъй като още нашите предци са използвали поуката на приказките като възпитателен елемент за техните деца и внуци. Тогава приказките са служили като морален закон, предпазвали са младите от несгодите и са предавали своята мъдрост. Така приказките са се предавали през поколенията и са стигнали и до нас – все така запленяващи и въздействащи на малки и големи.

Вероятно като родители, ви се е случвало детето ви да ви кара да му четете една и съща приказка отново и отново.

Предпочитанията към приказките всъщност отразяват душевното състояние и желания на детето. Историята и героите, на които симпатизира отговарят на онова, което го вълнува в дадения момент и въпросите, които си задава, когато чете или слуша дадена приказка.

Ето защо не е случайно, че препочитанията се менят с времето – детето пораства и интересите и проблемите му се променят и биват олицетворявани от друга вълшебна история.

Добави описание

В основата на ефикастността на приказкотерапията е въздействието на приказката на две психически нива – съзнателно и несъзнателно. Посредством архетипите приказката придобива способността да изразява проблем, който човек не е узрял да признае пред самия себе си.

Приказкотерапията се изразява както в четене на приказки – народни, класически или специализирани или дрг повествователен жанр – басня, притча и т.н., така и чрез писане на собствени приказки.

Целта е да се достигне до същината на проблема и детето да се изправи пред него, а след това да предприеме стъпки към разрешаването му.

Това може да се случи както с помощта на психотерапевт, така и в домашни условия от самите родители. Важно е обаче да знаете какво искате да постигнете. Ето защо ако смятате да се заемате самостоятелно с тази техника е добре да се запознаете с нея по-обстойно.

Ако родителите успеят правилно да изпозлват възможностите, които им предоставя приказкотерапията, могат да окажат на децата си голяма помощ.

На първо място детето ще знае, ще родители му не са безразлични към неговите проблеми. Второ - то ще разбере, че е нужно да търси сили за преодоляване на трудностите в него самия. Също така, както добре знаем, приказките ни учат, че ситуации без изход не съществуват. Решение винаги има стига да имаме желанието да го открием. Освен това пътешествията из вълшебния свят на приказките развиват въображението на детето, учат го да не се страхува от опасностите, да бъде спонтанно и да импровизира, дават възможност да използва вълшебната сила на творчестовото при решаване на проблемни ситуации.

Вижте още:

Как да възпитаме у детето любов към четенето >>>

7 грешки, които допускате като родители >>>

30.05.2016/Боряна Харлова

Още от "Мама и татко"

Ако детето носи двойки, премерете кръвното му

Ако детето носи двойки, премерете кръвното му

Ако сте забелязали, че детето ви едва-едва се измъква от леглото, няма апетит и желание за игра, често се оплаква от главоболие и бележките му в училище стават все по-слаби, причината може би е в ниското кръвно налягане.

Десетдневен английски лагер в планината

Десетдневен английски лагер в планината

Сигурно  още си спомняте онази по детски възторжена и неповторима тръпка от първото прочитане на любимата си книга.

Ти си най-важното нещо в живота ни

Ти си най-важното нещо в живота ни

Най-лошите и най-хубавите изрази, които можете да кажете на детето си.С погрешни думи и заплахи родителите могат да оформят децата си отрицателно за целия им живот.