Съветите на мама, в които не се вслушахте

0 коментара0/5

Сега, от погледа на възрастни, а може би вече и родители, навярно се замисляте за колко неща е била права майка ви. Но колкото и добри да са били съветите й, навярно като деца въобще не сте ги слушали.

Съветите на мама, в които не се вслушахте
 © istockphoto.com

Почти всичко казано от родителите се приема от децата като опит да им бъдат "срязани крилата". Чувстват се така сякаш родителите не са на тяхна страна, искат да ги разделят с приятелите им, да откраднат от свободното им време, да контролират живота им и т.н. Децата подлагат на съмнение всеки един съвет от родителите им. И по-скоро не възприемат казаното за съвет, а като забрана или заповед, на която трябва да се подчинят. А това още повече ги кара да проявяват всевъзможни форми на протест. Дори и да вярват, че родителите им може и да имат право, са склонии да тръгнат срещу тях като на война, отказвайки да чуят и да се вслушат в трезвия им разум.

Но вече пораснали, повечето деца се връщат назад в миналото си и осъзнават колко прави са били мама и татко. Дори съжаляват за това, че не са ги послушали, когато е било времето да го сторят. И сега от позицията на родителите, дават същите добри съвети, но, подобно на тях самите, и техните деца не осъзнават колко прави са мама и татко.

Добави описание

Ето и кои са най-добрите съвети на мама, в които се съмнявахте и които може би не послушахте:

"Не прави това, защото ще се нараниш." Но белезите ви говорят, че не сте послушали майка си.

"Облечи се, за да не съжаляваш за в бъдеще." Но редовно кръстът ви беше гол, не слагахте боди, нито чорапогащник под късата пола и сега съжалявате, защото хронично ви боли кръст или имате други здравословни проблеми.

"Не се забърквай с тази компания." Но вие продължихте да излизате с тези хора, които пият, пушат, бягат от училище и т.н. А сега осъзнавате колко лошо са ви повлияли.

"Не е важно какво хората говорят за теб. Бъди себе си!" Да, но тогава все се опитвахте да бъдете други, плащахте данък обществено мнение и искахте всички да ви харесват. А сега осъзнавате, че е нямало смисъл. И тези, които държат на вас, ви харесват такива каквито сте.

"Най-доброто отмъщение е да бъдеш добър човек." За децата, обаче, физическата саморазправа и мръсните номера изглеждат по-логични. Сега надали мислите така. 

"Може да съжаляваш, че си се татуирала." В тийнейджърска възраст децата ги обземат всевъзможни идеи, за да бъдат готини и да се харесват на връстниците си. Татуировката е идеалното решение да постигнат това. Но много, вече пораснали деца, съжаляват за избора си тогава.

Вижте още:  
Защо татуировките остават завинаги върху кожата ни? >>>

"Парите не растат по дърветата." Като деца, обаче, не си давахте сметка, че искате много, родители ви искаха да сте щастливи и бяха склонни да не ядат, но да ви пратят в университета, в който сте искали, да ви купят колелото, което сте искали, да ви зарадват с всевъзможни скъпи неща, които им е било трудно да си позволят. 

"Учи сега, за да се радваш на успехи в бъдеще." Но вие предпочитахте да играете, да се шляете с приятели, да спите.

"Това, че хората са мили с теб, не означава, че не се опитват да те изплзват." Но вие продължихте да излизате с момчето, което не ви обичаше, и да се виждате с приятелите ви, които ви завиждаха.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

  • A вие в кои съвети на мама не се вслушахте като деца?

27.04.2017/Ели Йорданова

 

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Съветите на мама, в които не се вслушахте".

Още от "Мама и татко"

Последиците от един развод

Последиците от един развод

Едва ли има по-сложен момент в отношенията на двама души от периода на развода. Знаят го само тези, които са го преживели. Дори напълно логичен и очакван, разводът води след себе си до неочаквани проблеми и продължителна тъга.

Мъжът на средна възраст (андропауза)

Мъжът на средна възраст (андропауза)

В живота има деликатни моменти и деликатни възрасти. И когато се намираме в такъв период обикновено не се държим винаги много адекватно и трезвомислещо.