Взаимоотношенията между родители и пораснали деца

0 коментара0/5

Как се променят взаимоотношенията между родителите и децата, когато те вече са възрастни. От какво се нуждаят порасналите деца и как да намерим път един към друг?

Взаимоотношенията между родители и пораснали деца
Взаимоотношенията между родители и пораснали деца © iStock

Отношенията със семейството са сред най-важните фактори, които определят нашето лично щастие. Поддържането на баланс във връзката родители – деца е особено важна за постигането на вътрешна хармония и израстването ни като личности. С течение на времето отношенията в семейството се променят обуславени от самостоятелността, която придобиват децата ни. От какво обаче се нуждаят те и как да запазим и укрепим връзката с тях, без да ги задушаваме с прекалена загриженост, но и същевременно  без да ги отблъснем с незаинтересоваността си.

Какво искат порасналите деца?

  • Връзка с вас

Колкото и да са големи, децата ви винаги имат нужда да говорят и споделят с вас. Търсят вашето внимание и желаят да се интересувате от техните проблеми. Същевременно обаче те не искат да са притискани да споделят и се нуждаят от установяването на граници, които да им позволят да имат личен живот.

  • Разбиране

Изкушаващо е да дадете решение да предизвикателствата и проблемите, пред които се изправя вашето дете, но помнете, че то вече е възрастен човек и решава сам за себе си. Това, от което има най-голяма нужда, е вашето разбиране и съпричасност, а не поучаване.

Добави описание

  • Неочаквана финансова подкрепа

Ако детето ви тепърва започва да се справя само или е още студент, финансовата подкрепа, която му предлагате е много важна за него. Дори и да не ви споделя, това е жест, който оценява и за който са ви  е особено признателно.  

  • Приятелство и взаимна признателност

Със зрелостта настъпва нов етап във връзка родител-дете. То вече не е зависимо от вас и отношенията ви трябва да се основават на любов, взаимно уважение и признателност. Като показвате на детето си, че го възприемате като възрастен и подхождате с уважение към неговия напредък в професионален и личен план, ще успеете да съхраните здрава връзка помежду си.

Добави описание

  • Взаимоотношения изградени на ясни принципи

Децата имат нужда да са наясно с вашите ценности и мироглед. Излишно е да налагате мнението си,когато вижданията ви се различават, но точното и ясно изразяване на вашата позиция и принципи е в основата на открити и честни взаимоотношения. Независимо дали става дума за нещо сериозно като алкохол или наркотици, или нещо толкова просто като очакванията ви, когато гледате внуците си, те ще ви уважават, когато имате ясна позиция и я отстоявате.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:Добави описание

7 неща, които правят родителите на смелите и уверени деца >>>

 

 

 

Какво не искат от вас порасналите ви деца?

  • Да им казвате какво да правят

На практика това е нещо, което всеки родител знае, че трябва да избягва, но на практика е почти невъзможно да се спазва. Те са възрастни и искат да бъдат разбирани. Вероятно с удоволствие биха взели съвет от вас, стига обаче той да не бъде под формата на поучителна реч.

Добави описание

  • Да бъдат съдени за решенията си

Никое дете не обича да бъде порицавано, независимо на колко години е. Това създава у тях стрес и колебание и несигурност в собствените им способности, което води и до влошаване на отношенията с родителите. Не заемайте тази роля, а се старайте да се отнасяте с детето си като с равен.

  • Да се чувстват задължени

Страхотно е, ако имате тази възможност, да помагате да детето си, дори след като създаде собствено семейство. Ако обаче оказвате тази помощ с очакване за нещо в замяна, това създава напрежение и застрашава връзката с вашето дете. Никой не обича да се чувства задължен, за това не поставяйте един от най-важните хора в живота ви - вашето дете, в тази роля.Добави описание

  • Смесени сигнали

Когато казвате на детето си, че сте насреща, когато имат нужда от помощ, но когато сте му необходими не откликвате или сте в ситуация, в която помагате повече на едно от двете си деца. Такива смесени сигнали, които изпращате на детето си са объркващи и водят до подкопаване на доверието им във вас.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ: Добави описание

Защо родителите се превръщат в дразнещи приятели? >>>

 

 

Всеки от нас остава родител за цял живот, независимо на колко години е детето му. Въпреки това отношенията помежду ни се променят и всеки трябва да се адаптира към новата ситуация и да осъзнае порастването на своето дете, както и факта, че то поема по свои път и ще прави своите грешки, като самостоятелна личност. Това е необходимо, за да може всеки родител да съхрани и заздрави връзката с порасналото си дете и да създаде приятелски взаимоотношения с него.

16.01.2017/Боряна Харлова

Още от "Мама и татко"

 Братята и сестрите – приятели или съперници

Братята и сестрите – приятели или съперници

Братята и сестрите са най-добрите приятели, но и най-големите съперници. Те се карат, играят, мерят силите си и се съюзяват срещу родителите си.

Колко ще похарчите по празниците?

Колко ще похарчите по празниците?

Коледа и Нова година наближават. Заедно с тях идват всички празници, с които са изпъстрени декември и януари. Ще бъде забавно и вълнуващо.

Семеен уикенд – да прекараме повече време заедно

Семеен уикенд – да прекараме повече време заедно

Колко често си организирате семеен уикенд? Прекарвате ли достатъчно време със семейството си? Превърнете уикенда в семейно забавление и начин да отдъхнете от дългата седмица, прекарвайки повече време заедно със семейството си.