Златните правила на добрите баба и дядо

0 коментара0/5

Кои са златните правила, с помощта на които да установите хармонични отношение с вашите деца и внуци:

Златните правила на добрите баба и дядо
 © iStock

Макар все по-голяма част бабите и дядовците да са активни и работещи, те са неизменна част от живота на своите внуци. Понякога, обаче ролята им остава неясна.  Младите родители  веднъж  търсят  съвета или помощта им, а друг път не желаят намеса в семейните дела. Така баба и дядо изпитват трудност да открият златната среда в отношенията с децата и внуците. Ето защо ви представяме няколко съвета, които се надяваме да бъдат полезни на настоящите и бъдещи баби и дядовци, в стремежа им да построят здрава връзка със своите деца и внуци.

Спазвайте правилата установени в младото семейството

Вмесването в семейството и налагането на собствени правила, от страна на бабите и дядовците, често довеждат до негативен резултат. От една страна са заплашени хармоничните отношения между младото семейство и техните родители, а от друга – децата се учат, че правилата у дома и при баба и дядо са различни, което ги обърква и нарушава дисциплината.

Важно е да осъзнаете, че в ролята ви на баба и дядо, вашите правила не са закон. Освен това някои от съветите и практиките, които сте използвали при отглеждането на вашите деца, може да не са приложими днес. Ролята ви трябва да бъде спомагателна, а не налагаща – вие сте част от екипа, а не негови лидери.

Добави описание

Подкрепяйте децата си в ролята им на родители

Макар да смятате в дадени моменти, че децата ви не постъпват правилно и че ако сте на тяхно място не бихте постъпили по този начин, не ги съдете. Подкрепяйте ги в ролята им на родители и често им казвайте, че сте горди с тях.

Ако попаднете в ситуация, в която трябва да посочите грешката им, то тогава бъдете дипломатични и го направете по констуктивен начин. Вместо да кажете „Това е грешно” подходете с „Много по-практично е да направиш това по този начин. Защо не опиташ?” Това е важно, особено за младите семейства, които се чувстват все още неуверени в ролята си на родители.

Отделяйте еднакво внимание на всички свои внуци

Ако имате внуци и от двете ви деца, например, може да чувствате, че се разбирате с някое от тях повече отколкото с останалите. Фаворизирането на някое от внучетата, обаче е много грешна стъпка. Бабите и дядовци трябва да бъдат центъра на семейството, стабилно и твърдо ядро. Те винаги трябва да се водят от силно чувство за справедливост и честност.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

7 причини защо баба е по-добра от мама >>>

5 неща, които детето може да научи от баба и дядо >>>

Предлагайте помощта си без да очаквате нещо в замяна

Като предлагате съвет на своите деца без да очаквате той непременно да бъде спазен, им давате възможност да чуят и преценят думите ви без да се чувстват притиснати или задължени. Те вече не са малки деца и не можете да изисквате от тях да изпълняват всяка ваша дума.

Добави описание

Преборете се с ревността от другите баба и дядо

Параноята, която развиват някои баби, че другата е по-добра и по-обичана, може да застраши добрите отношения с младото семейство. Това се случва особено, когато става въпрос за майката на бащата. Това е съвсем нормално, тъй като жените неизменно търсят помощ от своите майки, особено непосредствено след раждането. Това разбира се може да бъде ужасно разочароващо, но реакцията ви не бива да бъде нападателна. Помнете, че това не е конкуренция – вие сте едно семейство.

Бъдете позитивни 

Акцентирайте върху позитивните неща от живота. По този начин вие ще се превърнете в пример за внуците си, които ще растат сред хора, които знаят как да се справят с трудностите. Помогнете им да открият, кое е наистина стойностното и кое няма голямо значение. Вие сте едни от най-важните хора за тях, тъй като можете да им дадете нещо особено ценно - своя натрупан опит.

Добави описание

Споделете вашите интереси с внуците

Споделете своите хобита с внуците си. Научете ги на нещо, което не могат да получат в училище или от мама и татко. Бъдете техни съучастници в приключенията. Отворете за тях врата към един различен свят, в който родители им нямат опит или интерес. Така ще предадете частица от себе си и едновременно ще укрепите връзката помежду си.

13.03.2017/Боряна Харлова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Златните правила на добрите баба и дядо".

Още от "Мама и татко"

Скандалите между мама и татко

Скандалите между мама и татко

Скандалите у дома са неприятни за всеки член на семейството. Но най-зле се отразяват на децата. Скандалите между майката и бащата са особено травмиращи за подрастващите и затова трябва да ги овладеем у дома.

Криси Тийгън и Луна

Криси Тейгън: Не можех да контролирам следродилната депресия

"Физическата болка и емоционалната нестабилност ме караха да се чувствам така, сякаш нямам контрол над тялото си". Вижте какво още споделя Криси Тейгън за следродилната депресия.

5 типа родителско поведение, които вредят на децата

5 типа родителско поведение, които вредят на децата

Разберете, които типовете родителско поведение, които влияят негативно върху децата и тяхното развитие.