Естествено раждане или секцио?

0 коментара0/5

Естествено раждане или секцио? Какво раждане да изберем? Няма жена, която да не си задава тeзи въпрос. Кое кога да изберем - попитахме Юлия Коцева, рехабилитатор в I АГ „Света София“.

Естествено раждане или секцио?

Юлия Коцева e инициатор на организираното училище за родители в ПСАГБАЛ „Света София“, където в момента работи като рехабилитатор. Разработила е и провежда курс „Гимнастика за бременни”, обръщайки специално внимание на дихателните техники по време на раждане. Юлия е дипломиран бакалавър по „Здравни грижи” в Медицински университет София и  магистър „Социални дейности” от СУ„Св.Климент Охридски”. Притежава над 30 сертификата от курсове, следдипломни обучения и национални  конференции  с международно участие, като „Съвременна наука и практика във физиологичното раждане” и „Академия за акушерки”.

 

Юлия Коцева е гостуващ лектор в училище за родители „Моето дете“. Не пропускайте предстоящите ни срещи с нея на
07 декември, когато ще говорим по тема „Какви са предимствата на естественото раждане? Кога се налага секцио? Кои са медицинските причини за това.“ и на  21 декември с тема „Какво ви предстои през първата година с бебето? Как да се справите с най-често срещаните проблеми“
Очакваме ви в гр. София, The Mall (ет.2 пред Capella Play) от 10ч.
Училище за родители „Моето дете“ се провежда още в Пловдив, Стара Загора, Бургас, Варна и Русе.  

 

Как избрахте точно тази професия, която ви среща с живота в неговия зародиш?

И през ум не ми е минавало да си сменям нито професията, нито местоработата. Всяка жена малко или много се страхува от раждането и когато виждам, че с моята работа успявам да й окажа подкрепа във физическото и психоемоционално състояние, да й вдъхна увереност, то удовлетворението не може да се изкаже с думи. Неописуемо е чувството, когато срещнеш погледа на вече родилата жена, в чиято прегръдка се намира бебето й.
 
Вероятно всяка бъдеща мама си задава въпроса, как е по-добре да роди – естествено или секцио? Вашият отговор и аргументите ви за това?

Това е тема вълнуваща бременните жени. Тук няма математическа формула, всичко е строго индивидуално за всяка бременност (при една и съща жена).
Плановото секцио спестява болката съпровождаща  контракциите и напъните, за сметка на това носи болка в следоперативния период. Т.е. съвременната жена избира кога да я боли – преди раждането или след него. Интензитета на болковия симптом е изключително индивидуална преценка и зависи от много фактори.

Кои са основните предимства на естественото раждане?

Майката Природа е гениална, анатомичната структура на женското тяло е направена именно така, че да може да износи и роди следващото поколение. Факт е, че секциото е коремна операция и в днешно време се прави перфектно, но то носи своите рискове. Все пак се нарушава целостта на матката, за да се достигне до бебето. При този вид родоразрешение пребиваването в болничното заведение е по-дълго сравнявнено с нормалното раждане, и е със значително по-бавно възстановяване.

В кои случаи секциото е задължително?

Секциото е задължително когато:

 • Размера на тазовите кости е много по-малък от размерите на главата на бебето.
 • При проблем със зрението на бременната жена.
 • При възраст над 35 години и предстоящо първо раждане.
 • Многоплодна бременност.
 • Рискова бременност.
 • При диабет на жената, при т.н. преекламсия и тегло на плода над 4 килограма.
 • При плацента превия – плацентата блокира шийката на матката и пречи на бебето да излезе.
 • Плодът е с неправилно предлежание – всяка позиция, различна от главично предлежание.
 • При предхождащо раждане със секцио в много къс период /от 2 години/.
 • Вродено заболяване на тазобедрените стави на бременната.
 • Тежки вагинални инфекции и др. Т.е. Ако акушер-гинекологът прецени, че естественото раждане крие рискове както за майката, така и за плода.

Ако първото раждане е чрез секцио, може ли второто да бъде по естествен път?

Ако жената вече е родила веднъж със секцио, то не е задължително последващата бременност да завърши отново със секцио. Тя може да има  нормалто раждане стига да са минали 2 години и да не са налични медицински показания налагащи повторно такова. Статистиката показва, че това са направили около 25% от второраждащите жени. Но отново статистиката показва, че всяко четвърто бебе е проплакало след цезарово сечение.

Днес информацията е навсякъде около нас. Но на кого би следвало да се доверяват бъдещите мами?

Бих препоръчала на бъдещите мами да се доверяват на информацията получавана в училищата за родители, като училище за родители „Моето дете“, провеждани от практикуващи лектори, защото имат възможност да зададат вълнуващите ги въпроси на живо, междуличностния контакт е много важен и на момента да получат мотивиран отговор.

 

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Естествено раждане или секцио?".

Още от "Раждане"

Техники за дишане при раждане

Техники за дишане при раждане

Правилното дишане по време на раждане улеснява родилния процес и намалява болката. Ето защо обърнете специално внимание на техниките за дишане при раждане още по време на бременността си.

Развенчаните митове за раждането

Развенчаните митове за раждането

Великият миг на раждането на новия живот е съпроводен с какви ли не вярвания и легенди. Дори съвременните жени понякога им се доверяват. Вижте кое е вярно и кое не в твърденията, че...

Водни бебета

Водни бебета

Всяка бременна жена знае колко релаксираща и оздравителна е топлата вана - гърбът вече не боли, краката не изтръпват натежали... Но освен да релаксирате, във ваната може и да родите. Дори насред собствения ви хол, както става това в Холандия