Естествено раждане или секцио?

0 коментара0/5

Естествено раждане или секцио? Какво раждане да изберем? Няма жена, която да не си задава тeзи въпрос. Кое кога да изберем - попитахме Юлия Коцева, рехабилитатор в I АГ „Света София“.

Естествено раждане или секцио?

Юлия Коцева e инициатор на организираното училище за родители в ПСАГБАЛ „Света София“, където в момента работи като рехабилитатор. Разработила е и провежда курс „Гимнастика за бременни”, обръщайки специално внимание на дихателните техники по време на раждане. Юлия е дипломиран бакалавър по „Здравни грижи” в Медицински университет София и  магистър „Социални дейности” от СУ„Св.Климент Охридски”. Притежава над 30 сертификата от курсове, следдипломни обучения и национални  конференции  с международно участие, като „Съвременна наука и практика във физиологичното раждане” и „Академия за акушерки”.

 

Юлия Коцева е гостуващ лектор в училище за родители „Моето дете“. Не пропускайте предстоящите ни срещи с нея на
07 декември, когато ще говорим по тема „Какви са предимствата на естественото раждане? Кога се налага секцио? Кои са медицинските причини за това.“ и на  21 декември с тема „Какво ви предстои през първата година с бебето? Как да се справите с най-често срещаните проблеми“
Очакваме ви в гр. София, The Mall (ет.2 пред Capella Play) от 10ч.
Училище за родители „Моето дете“ се провежда още в Пловдив, Стара Загора, Бургас, Варна и Русе.  

 

Как избрахте точно тази професия, която ви среща с живота в неговия зародиш?

И през ум не ми е минавало да си сменям нито професията, нито местоработата. Всяка жена малко или много се страхува от раждането и когато виждам, че с моята работа успявам да й окажа подкрепа във физическото и психоемоционално състояние, да й вдъхна увереност, то удовлетворението не може да се изкаже с думи. Неописуемо е чувството, когато срещнеш погледа на вече родилата жена, в чиято прегръдка се намира бебето й.
 
Вероятно всяка бъдеща мама си задава въпроса, как е по-добре да роди – естествено или секцио? Вашият отговор и аргументите ви за това?

Това е тема вълнуваща бременните жени. Тук няма математическа формула, всичко е строго индивидуално за всяка бременност (при една и съща жена).
Плановото секцио спестява болката съпровождаща  контракциите и напъните, за сметка на това носи болка в следоперативния период. Т.е. съвременната жена избира кога да я боли – преди раждането или след него. Интензитета на болковия симптом е изключително индивидуална преценка и зависи от много фактори.

Кои са основните предимства на естественото раждане?

Майката Природа е гениална, анатомичната структура на женското тяло е направена именно така, че да може да износи и роди следващото поколение. Факт е, че секциото е коремна операция и в днешно време се прави перфектно, но то носи своите рискове. Все пак се нарушава целостта на матката, за да се достигне до бебето. При този вид родоразрешение пребиваването в болничното заведение е по-дълго сравнявнено с нормалното раждане, и е със значително по-бавно възстановяване.

В кои случаи секциото е задължително?

Секциото е задължително когато:

 • Размера на тазовите кости е много по-малък от размерите на главата на бебето.
 • При проблем със зрението на бременната жена.
 • При възраст над 35 години и предстоящо първо раждане.
 • Многоплодна бременност.
 • Рискова бременност.
 • При диабет на жената, при т.н. преекламсия и тегло на плода над 4 килограма.
 • При плацента превия – плацентата блокира шийката на матката и пречи на бебето да излезе.
 • Плодът е с неправилно предлежание – всяка позиция, различна от главично предлежание.
 • При предхождащо раждане със секцио в много къс период /от 2 години/.
 • Вродено заболяване на тазобедрените стави на бременната.
 • Тежки вагинални инфекции и др. Т.е. Ако акушер-гинекологът прецени, че естественото раждане крие рискове както за майката, така и за плода.

Ако първото раждане е чрез секцио, може ли второто да бъде по естествен път?

Ако жената вече е родила веднъж със секцио, то не е задължително последващата бременност да завърши отново със секцио. Тя може да има  нормалто раждане стига да са минали 2 години и да не са налични медицински показания налагащи повторно такова. Статистиката показва, че това са направили около 25% от второраждащите жени. Но отново статистиката показва, че всяко четвърто бебе е проплакало след цезарово сечение.

Днес информацията е навсякъде около нас. Но на кого би следвало да се доверяват бъдещите мами?

Бих препоръчала на бъдещите мами да се доверяват на информацията получавана в училищата за родители, като училище за родители „Моето дете“, провеждани от практикуващи лектори, защото имат възможност да зададат вълнуващите ги въпроси на живо, междуличностния контакт е много важен и на момента да получат мотивиран отговор.

 

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Естествено раждане или секцио?".

Още от "Раждане"

Безболезнено раждане

Безболезнено раждане

Един от най-големите страхове свързани с раждането е болката. Винаги ли обаче раждането е съпроводено с болка? Има редици техники при раждане за редуциране на болката, а също и много обезболяващи средства, които съвременната медицина предлага.

Раждане под хипноза

Раждане под хипноза

Един от най-големите страхове за мнозина е болката по време на раждане, а хипнозата е ефективен начин за елиминиране на чувството за болка. Ето защо раждането под хипноза става все по-популярно.

Какво представлява лотосовото раждане?

Какво представлява лотосовото раждане?

Постоянно се появяват нови теории за това, какво да се прави при раждане. Нови методи и подходи, които правят процеса възможно най-безопасен както за майката , така и за детето. Лотосовото раждане не прави изключение в теоретичната си обосновка, макар да има колкото ревностни защитници, толкова и противници. Ето защо решихме да ви запознаем от близо с този подход, за да си съставите информирано мнение по въпроса: