Какво трябва да знаем за първите 40 дни след раждането?

0 коментара0/5

Първите 6 седмици или 40 дни непосредствено след раждането са деликатен момент за новите майки, както физически, така и психически. Ето защо решихме да съберем най-важното, което трябва да знаете за този период и за нещата, които може и не може да се правят.

Какво трябва да знаем за първите 40 дни след раждането?
 © iStock

Непосредствено след раждането има период, в който организма на майката се възстановява след динамичните 9 месеца и последвалото раждане.  В тези първи 40 дни изчезват всички изменения, които са били характерни за бременността. Ето защо тази фаза е много деликатна за младите майки, тъй като те не се чувстват добре в кожата си. За това и имат нужда от цялата подкрепа и разбиране от страна на партньора и семейството си, за да преминат по-лесно този период и да се наслаждават на майчинството си.

Какво се случва с матката след раждането?

Ако през последните седмици от бременността тя тежи около килограм, само седем дни след раждането маточната тъкан намалява с около 50%. След като изминат първите 6 седмици размерите вече са същите като преди бременността и тежи около 100 грама.

Колко време трае кървенето след раждане?

След раждането матката изхвърля кръв и остатъчна течност наричано лохии. Това течение може да продължи от 3 до 6 седмици, като с времето количеството намалява и цветът преминава от ярко червен през розов, жълт и накрая белезникав.  

ВИЖТЕ ОЩЕ: Нормално раждане след секцио >>>

Кога отново се връща менструалният цикъл?

Периодът, в който цикълът се появява отново зависи от това дали майката кърми. При кърмене, цикълът се връща между 4 и 8 месеца след раждането, в противен случай след 2 до 3 месеца.

Защо коремът се усеща като чуждо тяло?

Тъй като по време на бременността, стомахът се разширява до максимума си, непосредствено след раждането, когато той изведнъж се озовава празен, майката го чувства странен, отпуснат и мек. Това е така защото тъканите и мускулите се нуждаят от известно време, за да се върнат в предишното си състояние. За да ускорите този процес можете да правите лека гимнастика, да използвате стягащ колан и козметика предназначена за стягане на кожата.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Най-големите страхове от раждането >>>

Кога се връщат старите килограми?

Още след раждането се губят мигновенно около 6 килограма, които включват тежестта на бебето, плацентата и околоплодната течност.

Загубата на тегло продължава по-бавно и в следващите седмици, като около десетата се установява. Така, ако качените килограми по време на бременността са в нормата и след раждането храненето се осъществява правилно, в края на този периода теглото би трябвало да бъде същото като преди бременността.

Може ли да се ходи на плаж в този период?

Независимо от начинът на раждане – по-естествен път или с цезарово сечение, се препоръчва да се изчака да мине поне месец. Във всеки случаи обаче младата майка не бива да излага директно на ултравиолетовите лъчи белега от цезаровото сечение, защото по този начин рискува да настъпи пегментация и белегът да се уплътни. Същият период от време се отнася и за връщането към спорта.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Кога да започнете тренировки след раждане? >>>

Още от "Раждане"

Следродилната депресия

Следродилната депресия

Раждането е свързано с много объркващи емоции и преживявания. След продължителните месеци бременност, които толкова изтощават жената физически и психически, идва моментът, в който бебчето вече се е появило на бял свят.

Какво представлява лотосовото раждане?

Какво представлява лотосовото раждане?

Постоянно се появяват нови теории за това, какво да се прави при раждане. Нови методи и подходи, които правят процеса възможно най-безопасен както за майката , така и за детето. Лотосовото раждане не прави изключение в теоретичната си обосновка, макар да има колкото ревностни защитници, толкова и противници. Ето защо решихме да ви запознаем от близо с този подход, за да си съставите информирано мнение по въпроса:

Раждане у дома

Раждане у дома

До преди стотина години жените са раждали у дома. След време се утвърждава като нормално раждането в болница, а раждането у дома се е считало за безразсъдно. Но напоследък раждането у дома се превърна във фикс идея за много жени.