Нормално раждане след секцио

0 коментара0/5

Първото ви дете е дошло на бял свят чрез Цезарово сечение, но сега искате да родите нормално. Възможно ли е? Ето какво трябва да вземете предвид, ако искате да родите естествено след секцио.

Нормално раждане след секцио
 © istockphoto.com

Навярно сте чували твърдението, че след секцио няма как да родите нормално. Но това е по-скоро мит, развенчан от множеството жени, привърженици на естественото раждане, родили нормално след извършено преди това Цезарово сечение.

Лекарите, които поддържат тезата, че след секцио, естественото раждане не е удачно, обикновено просто искат да се застраховат, тъй като нормалното раждане, независимо дали е първо или е втото раждане след Цезарово сечение, крие своите рискове. Ето защо е трудно да намерите лекар, който ще се съгласи да ви изроди по нормален начин след направено секцио.

За какви по-точно рискове става въпрос?

Ако веднъж сте претърпяли секцио, това все пак е операция, която носи своите негативи във физическо отношение. Възможно е да се образуват сраствания, а тъканта около среза не е така здрава и при евентуални контракции и напъни при следващо (естествено) раждане може да се стигне до спукване на маточната стена.

Този риск, обаче, е нищожен, ако разликата между двете бременности е 2 и повече години. Това е достатъчно дълъг период, в който белегът от секциото е напълно възстановен и позволява едно естествено раждане.

Предвид трябва да се вземат, обаче, и факторите, довели до първото раждане със секцио – предходни операции, висок диоптер, тесен таз, прекално голямо бебе, напреднала възраст на майката, наднормено тегло и прочие. Понякога рискът да родите естествено не си заслужава, ако на лице са твърде много притеснителни фактори.

За да се намали рискт от усложнения при нормално раждане след секцио, е важно то да не бъде предизвикано с медикаменти, а да бъде спонтанно и напълно естествен процес за организма на майката. В противен случай организмът на родилката няма да бъде подготвен за предстоящото раждане и рисковете за усложнения са по-големи.

Добави описание

Дали е възможно да родите естествено след секцио зависи и от разреза, който ви е направен при Цезаровото сечение. При нисък и напречен разрез шансът за успешно последващо естествено раждане е много по-голям отколкото при вертикален разрез след секцио.

Вижте още:
Как да предотвратите появата на белези? >>>
Лечение на следоперативни белези >>>
Премахване на белези >>>
Белезите по рождение - какво означават? >>>

26.01.2017/Ели Йорданова


 

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Нормално раждане след секцио".

Още от "Раждане"

Дирижираното раждане

Дирижираното раждане

Дирижираното раждане намалява времето на болките.

Техники за дишане при раждане

Техники за дишане при раждане

Правилното дишане по време на раждане улеснява родилния процес и намалява болката. Ето защо обърнете специално внимание на техниките за дишане при раждане още по време на бременността си.

Раждане в изправено положение

Раждане в изправено положение

В България само мисълта за раждане в изправено положение звучи абсурдна, а да не говорим, че никой медицински екип няма да ви го позволи, тъй като се смята, че раждането в изправено положение е опасно за майката и бебето.