Следродилната депресия

17 коментара1/5

Раждането е свързано с много объркващи емоции и преживявания. След продължителните месеци бременност, които толкова изтощават жената физически и психически, идва моментът, в който бебчето вече се е появило на бял свят.


Ако всичко е протекло добре, първите няколко дни са моменти на еуфория и щастие. Майката, таткото, цялото семейство са еуфорично настроени и доволни от появата на малкото човече.

Когато обаче майката се прибере у дома, таткото тръгне на работа и ежедневието с бебе вкъщи започне, тогава се появяват и първите проблеми. В главата на жената започват да се въртят досадни мисли, че животът й се е сринал, че нищо не е същото и не получава достатъчно нежност от близките си, най-вече от партньора. Умората, липсата на достатъчно социални контакти, лутането между кухнята и спалнята, сменянето на пелени и кърменето, минималното свободно време и неспособността да вършим нито едно от познатите ни досега неща, може да изкарат всяка жена извън релси. Излишните килограми, нестихващите болки,  умореният вид допълнително потискат. Освен всичко лекарите твърдят, че настъпва хормонален дисбаланс в тялото на родилата жена и това допълнително довежда до рязка промяна в настроенията.

Какви са симптомите на следродилната депресия?

 

  • Внезапно избухване в плач.
  • Рязка промяна на настроението.
  • Непреодолимо раздразнение към околните.
  • Вялост и нежелание за каквото и да било.
  • Умора, безсъние, отпадналост.
  • Мисли за живота, тъга.
  • Чувство на самота.


Кога се появява и колко време продължава?

Следродилната депресия е типична за повече от половината раждали жени. Тя настъпва 3-4 дни след раждането и обикновено продължава около десетина дена. В някои по-тежки случаи обаче може да продължи дори година, в зависимост от настройката на жената.

Как да се избавим от следродилната депресия?

Преди всичко със здрав разум и воля. При някои жени следродилната депресия води до пълна апатия към всичко, отказват да кърмят и не изпитват нищо към детето си. За да не се задълбочават проблемите ви, най-добре сами да се опитвате да спирате всеки порива на тъга, меланхолия и агресия, които избликват във вас. Трябва да ги спирате не като не им давате воля, а като рационално разсъждавате и гледате оптимистично на случващото се.

Мислете колко невероятно е детенцето ви, как вече с вашия любим сте като истински семейство. Споделяйте това, което ви тежи на близка приятелка или на човек, който няма да ви упрекне.

Показвайте на партньора си колко потиснато ви е понякога и му кажете, че се нуждаете от разбиране и подкрепа.

Хранете се балансирано, за да добавяте всички необходими съставки на организма си в това деликатно състояние. Когато се грижите за бебето, не се изолирайте от света, потопена в грижи за бебето.

Пускайте си музика, телевизия, ровете се в Интернет, така че да не губите връзка с това, което се случва.

Честите разходки, чистят въздух, слънцето, природата ще ви подействат адски релаксиращо и отпускащо. Спортът също е една от дейностите, които ще ви възвърнат тонуса и настроението.

Задължително е да се опитате да прекарате известно време без бебето, като го оставите на доверен човек. Отидете на кафе с приятелки, излезте с таткото, отидете на шопинг или на козметична процедура. Дори да е за един час, ще се почувствате пак като преди и дори още по-щастлива, защото каквото и да става, вие сте дарили човешки живот и сте майка.

Няма по-хубаво чувство от това!

21.07.2008/Деси Великова

 

17 коментарaДобави коментар »

spodelena_mechta91

От spodelena_mechta9128.05.2014, 16:11 ч.

здравей таня.прочетох твоята история и аз вече като майка вече 3 година мога да споделя нещо малко в връзка с следродилната депресия и болниците.аз съм от горна оряховица и родих тука.за отношението от към санитарките...

Виж всички коментари за "Следродилната депресия".

Още от "Раждане"

Раждане без болка – видове упойки

Раждане без болка – видове упойки

Болката по време на раждане е един от най-големите страхове за всяка бъдеща майка. Тя, обаче, може да бъде контролирана с подходяща упойка. Ето какви видове анестезия по време на раждане има, както и какви са плюсовете и минусите от тях?

Водни бебета

Водни бебета

Всяка бременна жена знае колко релаксираща и оздравителна е топлата вана - гърбът вече не боли, краката не изтръпват натежали... Но освен да релаксирате, във ваната може и да родите. Дори насред собствения ви хол, както става това в Холандия

Раждане с дула

Раждане с дула

Дулата е спътница и помощница на жената преди, по време и след самото раждане, но не бъркайте ролята на дулата с професията на акушерката.