Секцио - да го изберем ли?

96 коментара0/5

Секциото набира все по-голяма популярност. Изследвания в световен мащаб показват, че процентът на секциото в сравнение с нормалното раждане расте през последните години. Ако се колебаете дали да родите със секцио, вижте какво трябва да знаете.

Секциото е операция, при която бебето се ражда след хирургическа намеса. Секциото е познато още под наименованието цезарово сечение, но то вече се използва много по-рядко. При секциото матката се отваря, след наптавен разрез на корема и се извършват всички необходими процедури, които иначе би трябвало да се случат по естествен начин.


9173_0.jpg

Кога да изберем секцио?

По принцип гинекологът трябва да ви препоръча дали да изберете този метод или да родите по естествен път. Секциото по медицински показания се препоръчва в следните случаи:

  • Когато плодът е твърде голям спрямо размера на таза на жената.
  • Когато плодът е застанал неправилно.
  • Когато пъпната връв се е увила около плода.
  • Когато жената има проблеми с очите и има опасност от отлепяне на ретината в следствие на напъните.


Секциото може да бъде назначено по спешност, ако лекарите преценят, че има опасност за детето или майката губи сили и не може да роди по нормален път. Разбира се, може да изберете секцио, дори да нямате конкретни медицински причини за това.

Как протича операцията?

При планирано секцио, вероятно ще постъпите в болницата на предния ден, след като вече сте9173_1.jpg били минали всички пълни изследвания, които са необходими. Упойката е епидурална или спинална. Пълна упойка се поставя в много редки случаи. Бебето се изважда до 5 мин след началото на операцията, тъй като е важно упойката да не достигне плода. След това операцията продължава около 40 мин и раната бива зашита. Първоначално майката не усеща нищо, но след като действието на упойката започне да минава, болката се засилва.

Първото раздвижване става около десет часа след операцията. Макар че ще се чувствате зле, е добре да не се залежавате, за да започне по-бързо възстановяването. Трябва да се внимава с натоварването на корема, защото раната е твърде прясна. Ако няма медицински причини, ще се приберете у дома след около 1-2 дни. Конците се махат някъде на седмия ден след операцията.

Секцио или нормално раждане?

Този въпрос буди много спорове и дебати между бъдещи и настоящи майки. Няма смисъл да ви убеждаваме, че едноте е по-добро от другото, защото при всеки човек е индивидуално и няма точна формула.

Ако лекарите са ви казали, че за вас е задължително раждане чрез секцио, тогава няма какво да се колебаете.

Ако нямате никакви проблеми, които да възпрепятстват нормалното раждане, тогава вече изборът си остава ваш. Защитниците на нормалното раждане са категорични, че макар и по-тежко, след него родилката се възстановява много по-бързо. Най-убедителният довод е, че това е много по-нестресиращо за детето, защото то излиза на бял свят точно в момента, когато е готово и когато природата му е отредила. Адаптацията към околната среда на дете, родено чрез секцио е по-бавна, то не изплаква веднага и може да се наложи да бъде поставено в кувиоз. Много специалисти твърдят, че при нормално раждане няколко часа преди излизането му на бял свят се произвеждат хормони, които подготвят връзката на бебето със света. Не са малко и тези, които твърдят, че дете, родено по нормален път, е с по-добра имунна система, защото е останало онези няколко ключови часа или дни по-дълго в утробата на майката.

Американски акушери препоръчват секцио, което се прави след естествено изтичане на водите на майката и преди да е настъпило разкритие. В нашите условия обаче, подобно секцио се случва само, ако е по спешност, защото е много по-деликатно.

Вижте първото онлайн секцио в България.

16.02.2009/Деси Великова

96 коментарaДобави коментар »

мария

От мария25.05.2011, 17:23 ч.

здравейте да изкажа и аз мнение аз съм раждала преди 4г нормално и да ви кажа не беше кой знае колко лошо и болезнено но до мен имаше жена която роди секцио там беше страшно 2 дни не мръдна от леглото на третия трябваше...

Виж всички коментари за "Секцио - да го изберем ли?".

Още от "Раждане"

Следродилната депресия

Следродилната депресия

Раждането е свързано с много объркващи емоции и преживявания. След продължителните месеци бременност, които толкова изтощават жената физически и психически, идва моментът, в който бебчето вече се е появило на бял свят.

Таткото по време на раждане – за и против

Таткото по време на раждане – за и против

Преди години у нас не беше разпространена практиката таткото да присъства на раждането. Днес обаче вече много клиники позволяват мъжът да е в родилната зала, докато жената ражда. Какви са аргументите за и против таткото да присъства на раждането?