8 мита за зачеването

0 коментара0/5

Вижте най-популярните митове във връзка със зачеването, които ни заблуждават:

8 мита за зачеването

Позата е от значение

Акробатиката между чаршафите може да е добра идея за разнообразяване на сексуалния живот.  Сложните пози, обаче не са гаранция за по-лесно забременяване. Според експерти единственото, което може да ви бъде от полза е да останете в легнало положение в продължение на няколко минути, непосредствено след секс, за да се избегне експулсирането на семенната течност.

Трябва да правиш любов всеки ден

Една двойка може да намери хиляди причини, за да прави ежедневно секс, но зачеването не може да е една от тях. Всъщност, ако мъжът има чести полови контакти, концентрацията на сперматозоиди в семенната течност, както и тяхната подвижност, намаляват драстично, а това на теория, намалява шансовете за зачеване. Така че,  вместо да правите любов всеки ден, съсредоточете усилията си по време на най-фертилния период.

Добави описание

Овулацията настъпва 14 дни след менструацията

Въпреки, че това е индикация валидна в общия случай, тя не е достатъчно точна за дамите, които се опитват да забременеят (или, обратно, се опитва да избегнат бременност). Според скорошно проучване, само 30% от жените са плодородни в дните от 10 до 17 на менструалния си цикъл. Единственият начин да бъдете сигурна, че е да използвате тест за овулация, който ще ви индикира наличието на лутеинизиращия хормон (LH).  

ВИЖТЕ ОЩЕ: Зачеване според кръвната група >>>

Ако имаш менструация не може да забременееш

Отново, това не е общовалидно и точно правило. Според някои изследвания, има възможност жената да забременее до четвъртия ден от началото на цикъла. Имайки предвид, че сперматозоидите могат да оцелеят в продължение на до пет дни в тялото на жената,  половият акт по време на менструация не може да бъде сигурен начин за предпазване от бременност.

Не можеш да забременееш първия път

Особено опасен мит, който е произвел многобройни млади майки. Това твърдение може да бъде единствено надежда за младежите, които имат първите си сексуални преживявания, но определено не е обосновано или реално твърдение. Всъщност, числата сочат точно обратното: според експерти има възможност от 15-25% за зачеване от първия път на необезопасен секс.

Прекъснатият полов акт предпазва от забременяване

Добави описание

Това също е един измамен мит, на който не бива да имате сляпо доверие. Според редица проучвания, дори внимателно изчислен и желан, прекъснатият полов акт има около 4% вероятност да се окаже неефективен. Ако се прилага „небрежно“, процентът се увеличава дори до 27%. Това е така, защото мъжете могат да изпитват това, което се нарича "предварителна еякулация", т.е. изтичане на сперма преди оргазъм.

Всички лубриканти са еднакви

Тъй като понякога двойките, които се опитват да имат бебе правят секс по задължение, възбудата може да не е във върховата си степен и да е необходимо да се използва лубрикант. Изборът на правилния продукт обаче трябва да бъде особено внимателен, тъй като в противен случай може да затрудни зачеването. Четете внимателно етикета и проверете за нивото на pH. Оптималното рН на вагината трябва да бъде между 7.0 и 8.5, а повечето лубриканти имат рН под 7, което може да се отрази неблагоприятно на оцеляване сперматозоиди.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Зачатие 12 причини, които пречат на зачеването >>>

Сиропа за кашлица помага за зачеването

През миналия век този мит е бил широко разпространен и все още не е напълно изчезнал. Той се използва като вагинален лубрикант, за да подпомогнете движението на сперматозоидите. След направени изследвания обаче, се определя, че сгъстената цервикална слуз, върху която оказва влияние сиропът, е причина за проблеми със зачеването само в 2% от случаите. В такива ситуации по-добре се обърнете към лекар специалист, който ще ви назначи далеч по-подходящо лечение.

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "8 мита за зачеването".

Още от "Зачатие"

Какво представлява стерилитетът?

Какво представлява стерилитетът?

Стерилитетът е заболяване или състояние на репродуктивната система, най-често диагностицирано, когато двойката е имала една година полови контакти без предпазни средства

Ако искате момче, откажете цигарите!

Ако искате момче, откажете цигарите!

Ако и двамата родители по време на зачеването на плода пушат цигари, голяма е вероятността детето им да бъде момиченце.

Процесът на ин витро оплождане

Процесът на ин витро оплождане

Първото успешно ин витро оплождане датира от 1978 г. Оттогава методът ин витро се превръща в спасение и втори шанс за тези жени, които не могат да заченат по естествен начин, а искат бебе. Досега повече от 1 млн. деца са заченати чрез ин витро оплождан