Бременна след 40 - предимства и недостатъци на зрялата бременност

0 коментара0/5

Има различни причини, защо все повече жени забременяват след 40 годишна възраст: дали е преследване на професионално развитие, или търсене на подходящ партньор, тази тенденция е очевидна и все по-често срещана.

Бременна след 40 - предимства и недостатъци на зрялата бременност
 © Сн.: iStock.com

Разберете какви са предимствата и недостатъците на една зряла бременност и какво трябва да знаете преди да предприемате тази стъпка.

Според медицинските статистики възможността една жена на 40 години да прекара нормална бременност без усложения не е по-малка от колкото на една жена на 30 години. Но е факт, че след определена възраст е важно да се вземат предвид някои фактори.

Предимствата на една зряла бременност

Бременността след 40 години си има своите безпорни предимства, сред които са:

Зрялост

Една жена на 40 години е достигнала своята личностна зрялост, която води със себе си и по-голямо спокойствие и сигурност, както във собствени сили, така и в отношенията с децата. Като зряла майка ще сте способна да взимате мъдри решения по-отношение отглеждането на бебето. Житейският опит ви е превърнал в уверена личност, която ще може да се справя по-лесно с ежедневните проблеми.

Да стенеш майка по-късно означава, че си наясно с това, което искаш, насладила си се на младостта си и си по-мъдра и готова за това, което те очаква.   

Стабилност

Желанието за дете на тази възраст, означава също така, че сте постигнали стабилност в семейството, кариерата и във връзката с партьнора. По-лесно ще отстъпите от своите нужди и ще се посветите на новия член на семейството.

По-големи финансови възможности

Зрелостта ви предполага, че имате собствен дом и финансова независимост. Ето защо спокойно може да посрещнете всички нужди, които се изискват при отглеждането на дете.

Ако сте постигнали кариерата, която сте желали и сега се стремите към семейство, то имайте предвид, че жените, които забременяват естествено след 40 годишна възраст, имат по-голям шанс да родят близнаци.

Бременна след 40 - предимства и недостатъци на зрялата бременност

Недостатъци на бременността над 40 години

Проблемите, които могат да се появявт при такава бременност са свързани по-скоро със здравето, от колкото с промяна в начина на живот.

Ако развиете някакъв здравословен проблем най-вероятно докторът ви ще определи бременността като рискова. Това обаче не означава неизменно нещо лошо. Просто трябва да внимавате и да се грижите повече за себе си като следвате лекарските предписания.

Риск от малоформации

Известно на всички е, че късната бременност предполага по-голям риск детето да се роди с някакъв здравословен проблем или малоформация, като синдрома на Даун.

Проблем по време на бременността

Срещани проблеми на зрелите бременни жени са здравословни проблеми като диабет и високо кръвното налягане.

Виж още:

12 причини, които пречат на зачеването

Странни странични ефекти на бременността

По-малко енергия

Да отглеждаш едно малко дете изисква много енергия, предполага поредица безсънни нощи. Трябва да имате предвид тези факти, когато решите да предприемате тази важна стъпка и да прецените дали ще успеете да се справите и колко силно го желаете.

Какво трябва да знаем преди бременността?

Има стъпки, които всяка жена трябва да предприеме, ако иска да прекара една нормална бременност и да роди здраво дете.

Едно от нещата е промяна в начина на живот и преустановяване на лошите навици, което има за цел да помогне за по-лесно забременяване. Ако сте пушачка, това е идеалното време да спрете цигарите, а също така да поддържате форма и да спрете алкохола.

Има някои здравословни проблеми като нередовен цикъл или поликистозни яйчници, които могат да направят забременяването по-трудно. Ето защо преди да решите да имате бебе е препоръчително да отидете на контролен преглед при вашия лекар и да посетите гинеколог.

 

01.02.2016/Боряна Харлова

Още от "Зачатие"

Притеснения на бъдещи майки

Притеснения на бъдещи майки

Решението да станем майки е трудно, много трудно. А понякога дори не го вземаме ние, а съдбата ни изиграва повратна шега и ние я приемаме объркани.

Повечето заболявания са свързани с гените

Повечето заболявания са свързани с гените

Медицински комплекс „Д-р Щерев“ открива нова високоспециализирана генетична лаборатория.

Съвети за зачеване и повишаване на мъжката плодовитост

Съвети за зачеване и повишаване на мъжката плодовитост

За създаването на бебе са нужни двама, така че не само жената е отговорна, както се е смятало в миналото, ако не може да забременее. Мъжката плодовитост е също важен фактор за зачеването, така че ето няколко съвета как да я повишите.