Д-р Антон Баев: Има бум на ин витро бебета

1 коментар0/5

Д-р Антон Баев: Има бум на ин витро бебета
Д-р Антон Баев: Има бум на ин витро бебета

Д-р Баев, напоследък се говори за бум на бебетата ин витро. Каква е статистиката?

Да, има такава статистика. В България годишно се раждат около 1500 деца, благодарение на техниките на асистираната репродукция, а се извършват   над 4500 ин витро цикъла През последните три десетилетия по света са се родили пет милиона бебета, благодарение на асистираната репродукция или т.н ин-витро процедура. Половината от тях са родени последните 6 години. Това сочат последните проучвания.

Клиниката, в която работите – МЦ „Афродита” , е една от водещите в България. Какви услуги предлагате?

МЦ „Афродита”В усилията ни да отговарим напълно на нуждите на нашите клиенти, създадохме иновативни и специализирани звена в среда, изпълнена с уважение и любов към човека. Ние предлагаме услуги при оптимални условия, с отговорност и професионализъм както към жената, така и към мъжа. В различните отдели в нашия център ще откриете хора с отговорност и готовност да направят най- доброто за пациента, минимизираме рисковете и увеличаваме максимално шансовете за крайния резултат. Важно е да отбележа, че част от екипа на МЦ „Афродита”  са и Медицинския директор д-р Емил Филипов,който притежава завиден опит в областта на стерилитета, и Георги Дойчев – Главен ембриолог с множество специализации в сферата на генетиката и ембриологията в чужбина. МЦ „Афродита” сътрудничи с чужди лаборатории като Future Health – стволови клетки ( Великобритания), Iviomics (Испания), Mitera (Гърция).

Какви могат да бъдат причините за безплодие?

Безплодието се дефинира като невъзможност да възникне бременност след една година редовни сексуални отношения. Факторите, които влияят на плодовитостта, са честотата на половия акт, възрастта на жената, продължителността на стерилитета, промяната на теглото, тютюнопушенето, диетите, психо-емоционални параметри, общи нарушения и употребата на наркотици,  проблеми при спермограмата на мъжа и други.

От какво се определя успеха на IVF ?

Благодарение на развитието на техниките, IVF успеха достига средно до 25-35 % на опит. Въпреки това, както вече споменах, много фактори могат да повлияят на резултатите:

  • Възраст на жената : след 40 годишна възраст, вероятността на за успех намалява до 10- 15 %, а 42-43 годишна възраст се измерва в единици. След 45 шансовете са много малки.
  • Състоянието на ендометрума също е определящо .
  • Да бъдеш с наднормено тегло е фактор , който може да влияе за неблагоприятен отговор на яйчниците от приложените лекарства.
  • Различни метаболитни нарушения -например болести на щитивидната жлеза, могат да окажат неблагоприятно влияние върху резултатите.

екип

Как да изберем най-добрия IVF център ?

Основен критерий за избор на център за асистирана репродукция е доверието към лекаря и екипа. Връзката с лекаря и пациента е специална. Също така определящи са комфортът и хигиената, приятелското отношение на персонала, съчетано с точността и правилния отговор на всички въпроси, които двойката има. Всичко това е показателно за професионализма в центъра. Ефективността се изразява в проценти успех и на броя на циклите на година, както и цената на лечението, което също е от  решаващо значение за избора на ин витро център.

А каква всъщност е историята на ин витро процедурите?

Първото бебе в епруветка - Луиз Браун, е роден през 1978г. До 1990г. са последвали 90 000 раждания в световен мащаб. Този брой се е увеличил до 900 000 до 2000 година , а  през 2007 г. е надхвърлил 2,5 милиона бебета.

Големия бум обаче е през последните шест години. Тази статистика бе оповестена на годишната конференция на Международната федерация на плодородието ( IFFS) и ( АСРМ), която се проведе в Бостън.


Д-Р Баев е акушер –гинеколог, специализиран в репродуктивната медицина. Завършва Медицинския Университет – София с наградата „Златен Хипократ” за пълно отличие, с максимален резултат в хода на следването. Българският Лекарски Съюз го награждава с орден за отлични резултати в хода на следването. Специализира акушерство и гинекология в клиника „ Света Анна „ – София и в болница за активно лечение „ Света София”. Печели стипендия на Deutscher Akademischer Austausch Dienst (DAAD) – Немско Дружество по Научен Обмен. Работи в Германия - Universitatstrauenklinik , Frankfurt am Main, Prof. Frank Louwen.Член е на Българското Дружество по Акушерство и Гинекология, Българска Асоциация по стерилитет  и на ESHRE ( Европейска асоциация по човешка репродукция и ембриология). Владее 4 езика, има специализация във Великобритания , Германия , Гърция и Австрия. От 01.01.2008 г. е член на екипа на МЦ „Афродита „ ООД, а от 2011г.е ръководител на IVF отдела.

Повече за МЦ „Афродита” ООД: 

тел  02 / 806 00 60

www.afroditamc.com

www.afroditafh.bg

1 коментарДобави коментар »

atanasova-v77

От atanasova-v7704.08.2014, 16:56 ч.

Д-р Баев наистина е отличен специалист в своята област, човечен и е дарил с голямо щастие не само мен, но и стотици семейства. Благодаря!

Виж всички коментари за "Д-р Антон Баев: Има бум на ин витро бебета".

Още от "Зачатие"

Тестовете за бременност най-популярния метод за откриване на ранна бременност

Тестовете за бременност най-популярния метод за откриване на ранна бременност

Тестовете за бременност се утвърждават като най-популярният метод за откриване на ранна бременност у нас.

Зачеване чрез изчисляване на овулацията

Зачеване чрез изчисляване на овулацията

Само в рамките на 1-2 дена от месечния ви цикъл, а именно през периода на овулация, имате най-голям шанс за зачеване. Ето защо прецизното изчисляване кога точно ще е следващата ви овулация е особено важно за успешно зачеване.

Как да влияете върху пола на бебето?

Как да влияете върху пола на бебето?

Според някои теории е напълно възможно двойката да влияе върху пола на бебето чрез сексуалните тактики и начина си на хранене.