Кога е подходящият момент за бебе?

3 коментара0/5

За някои двойки такъв няма, което съответно води до отлагане на бебеправенето във времето. Други пък са готови да бъдат родители, но бебето така и не идва. Но все пак има ли такъв момент (възраст, семеен и професионален статус), който се счита за идеалният за бебе?

Кога е подходящият момент за бебе?
Кога е подходящият момент за бебе?

Що се отнася до възрастта и плодовитостта

Възрастта и фертилността за пряко свързани - колкото повече отлагате бременността, толкова повече се понижава плодовитостта и зачеването става все по-трудно начинание.

Между 20 и 27 година жените са най-плодовити, а с напредването на възрастта броят и качеството на отделените яйцеклетки намалява, с което намалява и шансът за зачеване. В тази възраст организмът е най-силен и устойчив, жената е достатъчно зряла и отговорна – важни неща за всяка бъдеща майка. А тъй като понякога зачеването отнема 1,2 и повече години, колкото по-рано започнете с бебеправенето, толкова по-добре. А и всяко дете би се радвало да има млади родители, както и всяко внуче – млади баби и дядовци.

Спрямо социалния статус

Жените напоследък започват да мислят за дете чак след като завършат едно или повече висши образования, и след като се развият в кариерно отношение. Тоест тогава, когато се усетят финансовото стабилни, самостоятелни (нищо, че до себе си имат сериозен мъж с добра работа и стабилни доходи), със собствен дом и прочие.

Кога е подходящият момент за бебе?

Тенденцията обаче е жените да раждат или много рано (преди навършване на 20 години) и непланирано, обикновено заради гаф и лоша сексуална култура, или много късно (на 30 + години), защото отлагат зачеването, чакайки перфектния момент (сигурна работа, финансова стабилност, подходящ баща, голям дом, подходяща среда за отглеждане на дете, баби и дядовци, които да помагат и т.н.)...

Но перфектният момент никога не настъпва!

Важно е само да предвидите и планирате средства за най-основните и евентуални неща, свързани с раждането на бебе. Оттам нататък, стига да разполагате с огромни дози любов, добър баща и топла постеля за малкия човек, значи разполагате с идеалния момент за бебе. 

Свързани статии:

Връзката между възраст и фертилност 
От значение ли е възрастта за бременността? 
Искам бебе – планирана бременност 
За рисковете от късна бременност 
Кога е време за бебе

18.03.2013/Ели Йорданова

 

3 коментарaДобави коментар »

Penmar

От Penmar23.03.2013, 18:44 ч.

Много точен коментар в темата "Ще дойде ли подходящото време за раздяла"! Докато някои хора се питат:Ще дойде ли подходящото време за бебе? Ще дойде ли подходящото време за женитба? - То ... и животът им изтекъл, без...

Виж всички коментари за "Кога е подходящият момент за бебе?".

Още от "Зачатие"

Бременна ли сте?

Бременна ли сте?

Най-новите изследвания на специалисти от Холандския държавен център в Амстердам дават възможност на жените да разберат дали са бременни още на втория ден от сексуалния контакт.

Видове тест за бременност – характеристики и разлики

Видове тест за бременност – характеристики и разлики

Ако се съмнявате, че сте бременна най-ефективният начин да разберете е да направите тест за бременност. Ето и кои са видовете тест за бременност, които съществуват – техните особености и разлики.

Стерилитет при жените - причини

Стерилитет при жените - причини

Стерилитетът застига много жени в днешно време. Причините за безплодие може да се разнообразни. В много от случаите диагностицирането на точната причина за стерилитет е изключително трудно. Кои са основните причини за стерилитет при жените?