Коя е идеалната разлика между първото и второто дете?

0 коментара0/5

Винаги сте искали две деца. Как да разберете обаче кой е най-подходящият момент за появата на номер две? И има ли изобщо идеална разлика между децата?

Коя е идеалната разлика между първото и второто дете?
Коя е идеалната разлика между първото и второто дете? © Снимки: iStock.com

Има ли идеална разлика между децата?

Отговорът е един: такава няма! Щом вече обмисляте идеята колко години разлика искате да има между първото и второто ти дете (приветстваме и тези, които мислят евентуално и за трето, четвърто), претеглете добре всички минуси и плюсове.

 

1 - 2 ГОДИНИ

Плюсове: Колкото е по-малка разликата между 1-то и 2-ти дете, толкова по-голям е шансът двамата да израснат като приятели. Техните играчки и интереси ще се променят еднакво с годините. Баткото/каката по-лесно ще приеме появата на бебето – няма да почувства толкова драматично, че е бил „заменен“ с ново бебе. Таткото също ще трябва да се включи особено активно в отглеждането на децата, тъй като отглеждането на деца с толкова малка разлика предизвиква силен стрес за период от година-две. Именно в този момент семейството ще трябва да се сплоти, за да се справи.

Минуси: Дори с помощта на супер-таткото натоварването е голямо: 2 бебета значи двойно повече нощни смени, мръсни пелени и т.н. Дори и децата с толкова малка разлика се карат (и бият) помежду си за играчки, за вниманието на мама и какво ли още не. Вниманието на родителите да предпазят детето от по-голямото трябва да е изключително изострено.

 

2- 3 ГОДИНИ

Плюсове: Разликата не е прекалено голяма и децата споделят еднакви интереси, приятелчета, занимания. В същото време бременностите и съответно ражданията са достатъчно раздалечени във времето, така че мама е успяла да „поеме глтъка въздух“ между първото бебе и второто. Тази разлика особено силно предполага, че хлапетата ще се карат като куче и котка – въпреки това обаче сръдните и споровете бързо ще се забравят, а играта ще продължава с пълна пара.
Коя е идеалната разлика между първото и второто дете?

Минуси: За съжаление голямото дете няма да е чак толкова голямо – родителите отново ще са двойно натоварени в ежедневните грижи. Баткото/каката ще иска да се наложи като водеща сила, а по-малкото пък – с почти равни сили – няма да желае да отстъпва. Това особено много изостря конфликтите между децата.

Вижте също:

Има ли значение възрастовата разлика между децата в семейството?>>>

Кога е подходящият момент за бебе?>>>

 

Коя е идеалната разлика между първото и второто дете?

 

НАД 3 ГОДИНИ

Плюсове: Надпреварата за вниманието на мама сякаш намалява. Петгодишната каката например ще се почувства достатъчно голяма и отговорна, така че да „вземе под крилото“ си бебето, заменяйки играта с куклите с далеч по-любопитното малко човече. По-голямото дете може да помага на мама – ще подаде шишето или пеленката, ще постои покрай креватчето в готовност да докладва :).

Минуси: Различните възрасти изискват различни грижи и ангажименти за родителите. Това усложнява и без друго натоварения делник на мама и татко, които често се чувстват сякаш хлапетата ги „разкъсват в две посоки.“ Малчуганите лесно могат да израснат без силна връзка помежду си – ясно защо: докато единия се е опитвал да си построи замък, другият е пробвал колко вкусни са кубчетата :). Голям е стресът и за майката, която за няколко години се чувства сякаш е забравила всичко: кога започваха сокчетата и пюретата, и – боже! - как ще ставам по 5 пъти всяка нощ???

Още от "Зачатие"

12 причини, които пречат на зачеването

12 причини, които пречат на зачеването

Ако от дълго време искате бебе, но нещата все не се получават, е възможно да имате някой от следните проблеми, които пречат на зачеването.

Тестовете за бременност най-популярния метод за откриване на ранна бременност

Тестовете за бременност най-популярния метод за откриване на ранна бременност

Тестовете за бременност се утвърждават като най-популярният метод за откриване на ранна бременност у нас.