Коя е идеалната разлика между първото и второто дете?

0 коментара0/5

Винаги сте искали две деца. Как да разберете обаче кой е най-подходящият момент за появата на номер две? И има ли изобщо идеална разлика между децата?

Коя е идеалната разлика между първото и второто дете?
Коя е идеалната разлика между първото и второто дете? © Снимки: iStock.com

Има ли идеална разлика между децата?

Отговорът е един: такава няма! Щом вече обмисляте идеята колко години разлика искате да има между първото и второто ти дете (приветстваме и тези, които мислят евентуално и за трето, четвърто), претеглете добре всички минуси и плюсове.

 

1 - 2 ГОДИНИ

Плюсове: Колкото е по-малка разликата между 1-то и 2-ти дете, толкова по-голям е шансът двамата да израснат като приятели. Техните играчки и интереси ще се променят еднакво с годините. Баткото/каката по-лесно ще приеме появата на бебето – няма да почувства толкова драматично, че е бил „заменен“ с ново бебе. Таткото също ще трябва да се включи особено активно в отглеждането на децата, тъй като отглеждането на деца с толкова малка разлика предизвиква силен стрес за период от година-две. Именно в този момент семейството ще трябва да се сплоти, за да се справи.

Минуси: Дори с помощта на супер-таткото натоварването е голямо: 2 бебета значи двойно повече нощни смени, мръсни пелени и т.н. Дори и децата с толкова малка разлика се карат (и бият) помежду си за играчки, за вниманието на мама и какво ли още не. Вниманието на родителите да предпазят детето от по-голямото трябва да е изключително изострено.

 

2- 3 ГОДИНИ

Плюсове: Разликата не е прекалено голяма и децата споделят еднакви интереси, приятелчета, занимания. В същото време бременностите и съответно ражданията са достатъчно раздалечени във времето, така че мама е успяла да „поеме глтъка въздух“ между първото бебе и второто. Тази разлика особено силно предполага, че хлапетата ще се карат като куче и котка – въпреки това обаче сръдните и споровете бързо ще се забравят, а играта ще продължава с пълна пара.
Коя е идеалната разлика между първото и второто дете?

Минуси: За съжаление голямото дете няма да е чак толкова голямо – родителите отново ще са двойно натоварени в ежедневните грижи. Баткото/каката ще иска да се наложи като водеща сила, а по-малкото пък – с почти равни сили – няма да желае да отстъпва. Това особено много изостря конфликтите между децата.

Вижте също:

Има ли значение възрастовата разлика между децата в семейството?>>>

Кога е подходящият момент за бебе?>>>

 

Коя е идеалната разлика между първото и второто дете?

 

НАД 3 ГОДИНИ

Плюсове: Надпреварата за вниманието на мама сякаш намалява. Петгодишната каката например ще се почувства достатъчно голяма и отговорна, така че да „вземе под крилото“ си бебето, заменяйки играта с куклите с далеч по-любопитното малко човече. По-голямото дете може да помага на мама – ще подаде шишето или пеленката, ще постои покрай креватчето в готовност да докладва :).

Минуси: Различните възрасти изискват различни грижи и ангажименти за родителите. Това усложнява и без друго натоварения делник на мама и татко, които често се чувстват сякаш хлапетата ги „разкъсват в две посоки.“ Малчуганите лесно могат да израснат без силна връзка помежду си – ясно защо: докато единия се е опитвал да си построи замък, другият е пробвал колко вкусни са кубчетата :). Голям е стресът и за майката, която за няколко години се чувства сякаш е забравила всичко: кога започваха сокчетата и пюретата, и – боже! - как ще ставам по 5 пъти всяка нощ???

Още от "Зачатие"

Съвети за зачеване при поликистоза на яйчниците

Съвети за зачеване при поликистоза на яйчниците

Поликистоза на яйчниците е едно от най-честите гинекологични заболявания при жените. И въпреки твърдението на много гинеколози, че с поликистоза няма как да забременеете, много жени са доказателство за обратното.

Бременна ли сте?

Бременна ли сте?

Най-новите изследвания на специалисти от Холандския държавен център в Амстердам дават възможност на жените да разберат дали са бременни още на втория ден от сексуалния контакт.

12 причини, които пречат на зачеването

12 причини, които пречат на зачеването

Ако от дълго време искате бебе, но нещата все не се получават, е възможно да имате някой от следните проблеми, които пречат на зачеването.