Месеци опити за бебе, а нищо! Докога да чакаме преди да потърсим квалифициран съвет

0 коментара0/5

Вече сме намерили желания партньор и сме взели решението да имаме свое бебе, но след няколко месеца опити зачеването все още не е факт. Появява с напрежение между партньорите. Започват да се забелязват плахи погледи, в които се чете въпросът: „Има ли проблем или е рано да се мисли в тази насока?“

Месеци опити за бебе, а нищо! Докога да чакаме преди да потърсим квалифициран съветВ природата причината не всяка жена да забременява от първия път се дължи на различни фактори. Важно е да се знае, че овулацията не се случва при всеки цикъл по едно и също време.  Освен това невинаги яйчникът отделя яйцеклетка, а понякога „прескача” 1–2 цикъла. Трябва да се отбележи, че не всеки фоликул, който нараства като доминантен и се „пука” при овулация, съдържа яйцеклетка. Възможно е и оплодената яйцеклетка да не е годна да се оплоди след отделяне.

От страна на мъжкият фактор е възможно сперматозоидите да не пристигат „навреме” до яйцеклетката или да нямат нужната концентрация. Не е вярно твърдението, че  един сперматозоид е достатъчен. Просто  в естествени условия са нужни милиони сперматозоиди, които помагат на този „един”, за да „предразположи” яйцеклетката да поеме сперматозоида.

Кога да потърсим репродуктивен специалист?

Ако желаната бременност не настъпи в рамките на 12 месеца при редовни полови контакти и без използването на контрацептиви, тогава обезателно е необходимо да потърсите консултация със специалист по репродуктивна медицина. Други причини да се обърнете към лекар е, когато менструалните цикли са през по-кратки интервали от време – на 21 или по-малко дни или пък липсва  менструация за период по-дълъг от 3 месеца. Важно е да се знае, че причината за ненастъпване на бременност може да бъде както при жената, така и при мъжа, а много често и при двамата партньори.

Поставянето на точната диагноза на причините за проблемно забременяване е основа за успешно лечение. При проблем можете да се обърнете за консултация  към специалистите по репродуктивна медицина от Медицински комплекс „Д-р Щерев“ – утвърден център по репродуктивна медицина, където ще получите пълен пакет от грижи, консултация и назначаване на изследвания и процедури за постигане на успешно забременяване.

Още от "Зачатие"

Зачеване според кръвната група

Зачеване според кръвната група

Дали ще забременеeте бързо и каква е причината за проблемите ви със зачеването се крие до голяма степен в кръвната група. Такова е заключението от изследванията на учени от Йейлския университет и Медицинския колеж „Алберт Айнщайн“.

Зачеване чрез изчисляване на овулацията

Зачеване чрез изчисляване на овулацията

Само в рамките на 1-2 дена от месечния ви цикъл, а именно през периода на овулация, имате най-голям шанс за зачеване. Ето защо прецизното изчисляване кога точно ще е следващата ви овулация е особено важно за успешно зачеване.

Кога е време за бебе

Кога е време за бебе

Перфектният момент никога не настъпва, независимо за какво става въпрос. Когато говорим за идеалната възраст за забременяване, също изникват много удивителни, които променят наклона на везната.