Невероятният път на бащата на инвитрото

0 коментара0/5

Доц. Атанас Щерев е известен като „бащата на инвитрото” в България
Доц. Атанас Щерев е известен като „бащата на инвитрото” в България

През 1988 г. се раждат първите бебета, заченати след инвитро процедури в България. Този успех е дело на доц. д-р Атанас Щерев и ползотворната му съвместна работа с биолога проф. Илия Ватев и акушер-гинеколозите д-р Йосиф Димитров, д-р Валентин Лачев и  д-р Владимир Янков. Приложението на инвитро методиката в България е белязано в началото с много трудности като отсъствие на практически опит, липса на специализирани консумативи, недостиг на качествено оборудване и апаратура. Благодарение на пионерското усърдие, находчивостта и упорития труд на доц. Щерев в наши дни у нас тя вече е наложена като успешна възможност за лечение на безплодие, съобразно най-високите европейски и световни стандарти.

В изминалите почти три десетилетия доц. д-р Атанас Щерев допринася изключително много за развитието на българската репродуктивна медицина. Достатъчно е да се спомене, че 80% от екипите, работещи модерните асистирани репродуктивни технологии в страната ни, са обучени лично от него, а останалите репродуктивни специалисти са подготвени от негови ученици. Най-красноречивото доказателство за полезността на труда и усилията на доц. Щерев и ръководения от него екип са над 5000-те бебета (към 2014 г.), създадени от тях чрез асистирани репродуктивни технологии. Благодарение на внедряването на инвитро методиките и дългогодишните му усилия по развитието на репродуктивната медицина в България, днес, 5% от родените у нас деца годишно са заченати с помощта на специалистите по асистирана репродукция. В ситуация на бушуваща демографска криза тази цифра показва големия обществен принос на пионерската дейност на доц. Щерев.

В своята дългогодишна кариера доц. Атанас Щерев нееднократно е бил награждаван от съсловни и пациентски организации за дейността си като лекар и за приноса му към съвременната медицина.

Доц. д-р Атанас Щерев е роден на 3 април 1945 г. в семейство на лекари и учители. Израства в Стара Загора. Потомък е на български бежанци от с. Балъкьой и с. Голям Дервент, Беломорска Тракия, днешна Гърция.

Завършва висше медицинско образование в Медицински университет – София през 1969 г. През 1975 г. добива специалност по акушерство и гинекология, а по-късно квалификация по репродуктивна медицина и асистирани репродуктивни технологии. В последващите години доц. Щерев специализира в множество авторитетни международни клиники - Института по експериментална ендокринология и химия на хормоните, Москва, в Институт по стерилитет, Виена, Австрия при проф. Файтингер, в Университетска болница, Мюнстер, Германия при проф. Нишлаг, в  UCSD, Сан Диего, САЩ  в групата на проф. Самуел С.С. Йен и др.

Доц. Атанас Щерев е известен като „бащата на инвитрото” в България

В изминалите почти три десетилетия от приложение на технологията у нас той допринася изключително много за напредъка на българската репродуктивна медицина. Не бива да се пропуска и ролята му за развитието на модерното акушерство и гинекология у нас. През своя над 45-годишен активен трудов стаж той е бил преподавател и личен учител на стотици лекари. Автор и съавтор е на редица учебници. Утвърдил се е като учен с многобройни участия на интернационални научни форуми и със стотици публикации в областта на репродуктивната ендокринология, акушерството и гинекологията в престижни български и международни издания. Известен е и като лекар, приложил за пръв път в лечебната практика в страната ни нови оперативни техники, гинекологични манипулации и терминологични нововъведения.

Създател е на първата специализирана в лечението на безплодие акушеро-гинекологична болница в страната ни

Основател на Медицински комплекс „Д-р Щерев” – едно от най-авторитетните лечебни заведения за женско и семейно здраве в България. Доц. Атанас Щерев е бил народен представител в 36, 39 и 40 Народно събрание, председател на Парламентарната комисия по здравеопазване (39 НС) и заместник-председател на същата (40 НС). В своята политическа дейност защитава дясноцентристките принципи и ценности.

В академичните среди доц. Щерев е уважавано и авторитетно име

От 1975 до 1985 г. е асистент по Репродуктивна ендокринология към Института по ендокринология, геронтология и гериатрия (НИЕГГ) при основателя на тази дисциплина в България проф. Стоян Докумов. В периода 1985-1987 е доцент по акушерство и гинекология и завеждащ секция по Физиология и патология на мъжка и женска гонада към НИЕГГ, а след 1987 г. е доцент към Института по акушерство и гинекология. Притежава научна степен доктор на медицинските науки по физиология и патология на репродукцията. Автор е на над 200 статии, публикации и участия в монографии по акушерство и гинекология, репродуктивна ендокринология, асистирана репродукция и здравен мениджмънт в български и международни научни издания. Участвал е с над 140 презентации на национални и международни конгреси и конференции. Членува в редица авторитетни професионални и научни организации. Доц. Щерев е лекар с повече от 45-годишна практика в областта на акушерството и гинекологията. Богатият си опит трупа по време на работата си в различни болници и медицински институти в страната – в районните болници в Кюстендил и Перник, Институт по ендокринология, геронтология и гериатрия при Медицинска академия, София, ІІ-ра Градска болница, София. През 1987 става завеждащ Клиника по нови репродуктивни методи и детско-юношеска гинекология в Институт по акушерство и гинекология „Майчин дом„ – София. Там заедно със сътрудници въвежда за първи път в страната вагиналната сонография и използването на ултразвука в гинекологията.

Доц. д-р Атанас Щерев е познат в публичното пространство и със своята активна обществена дейност

На първо място трябва да се спомене неговата съществена роля при възстановяването след демократичните промени на Българския лекарски съюз, чийто бивш говорител и  заместник председател е. Народен представител е в 36-то, в 39-то и в 40-то Народно събрание. Бил е председател и зам.-председател на Комисията по здравеопазване, член на Комисията срещу корупцията и Комисията по европейските въпроси. В своята парламентарна дейност той се изявява като реформатор в сферата на българското здравеопазване с голям брой внесени законопроекти и предложения за изменения и допълнения на закони в сферите на общественото здраве, здравното осигуряване, правата на пациентите, съсловните организации в здравния сектор, публичните фондове в здравеопазването и редица други. В годините на активна обществено-политическа дейност доц. Щерев не изневерява на своите виждания за необходими промени в българската здравна и здравно-осигурителна системи, на разбиранията си за нужните социални и икономически реформи в страната ни и на силната си убеденост за продължаване на евроатлантическия път за развитие на България.

В допълнение към своите обществени ангажименти той продължава да е участник в публичната работа на тракийските дружества у нас и ревностен защитник на каузата на тракийските бежанци

Чрез работата на фондация „ Д-р Димитър Щерев”, носеща името на неговия баща, доц. Щерев развива активна благотворителна дейност. Дългогодишна е неговата подкрепа и меценатство към хората на изкуството и науката, обикновените хора и семейства. Не остава назад безвъзмездната подкрепа на разнообразни медицински, културни, граждански, исторически, православни и чисто човешки каузи.

Доц. д-р Атанас Щерев през януари 2015 г. с  президентски указ бе удостоен с орден „Стара планина“ - първа степен за заслугите му в областта на репродуктивната медицина и развитието на модерното акушерство и гинекология и за активната му обществена дейност.

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Невероятният път на бащата на инвитрото".

Още от "Зачатие"

Рисковете на мъжествеността

Рисковете на мъжествеността

Доскоро като “виновници” за безплодието се сочеха единствено жените.

Бременна ли сте?

Бременна ли сте?

Най-новите изследвания на специалисти от Холандския държавен център в Амстердам дават възможност на жените да разберат дали са бременни още на втория ден от сексуалния контакт.

Ако искате момче, откажете цигарите!

Ако искате момче, откажете цигарите!

Ако и двамата родители по време на зачеването на плода пушат цигари, голяма е вероятността детето им да бъде момиченце.